Zoek
Sluit dit zoekvak.

De verschillende opties om te doseren bij een afvulmachine

De verschillende opties om te doseren bij een afvulmachine
1 apr 2020  |
Hoe zorgt u ervoor dat uw afgevulde zakken de juiste hoeveelheden bevatten? Niet te veel en zeker niet te weinig? We sommen de verschillende mogelijkheden op om uw product te wegen en te doseren in een afvulmachine.

Nettoweger

Wanneer u ervoor kiest om uw product netto te wegen, zal uw product in een weegbunker worden gelost, gewogen en pas daarna in de zak vallen. Zo’n weging is even nauwkeurig als wanneer u rechtstreeks in de zak weegt.

Het grootste voordeel? Een nettoweger gaat veel sneller, want terwijl de zak onderaan de afvulmachine wordt gewisseld, wordt de nettoweger alweer gevuld met het juiste gewicht.

Brutoweger

Bij een brutoweger wordt uw product rechtstreeks in de zak gewogen, zonder tussenweger. Voor eerder plakkende producten, zoals cacaopoeder, of bij lage snelheden, is dit de beste optie. U vermijdt dat er restjes achterblijven in de weger en garandeert dat uw nettogewicht klopt. Ook voor wie niet voldoende hoogte heeft om een extra nettoweger te installeren, is een brutoweger een prima oplossing.

Daarnaast kan u de brutoweger ook toepassen in combinatie met een verticale schroef.  Dit zorgt voor een snelle en nauwkeurige dosering.

Juist doseren

Correct wegen en zo weinig mogelijk waste tegengaan in uw afvulmachine, doet u door het juiste doseertype voor uw product te kiezen. Er zijn ruwweg 6 types te onderscheiden:

  • De horizontale schroef of dubbele schroefdosering: vooral interessant voor poeders.
  • De verticale schroef: wanneer uw product gecompacteerd dient te worden voor het afvullen, om bijvoorbeeld stofvorming te voorkomen.
  • Gravitaire klepdosering: vooral interessant voor goedlopende producten zoals pellets of granulaten. Perfect voor hoge snelheden.
  • Banddosering: flakes of producten met structuur zijn vaak moeilijk te doseren via een klepdosering omdat ze kunnen blijven hangen. We wegen ze dan via een doseerband.
  • Trilgootdosering: vooral voor producten die gemakkelijk plakken, zoals diepvriesgroenten. Met een trilgoot doseert u heel nauwkeurig. Bovendien is dit type gemakkelijk te reinigen, wat interessant is voor voedingsproducten.
  • Turbinedosering: vooral voor bloem, meelproducten of zetmeel. In vergelijking met een schroef blijft bij een turbine minder product achter.

Wij kunnen bijna elk type dosering combineren met alle types afzakinstallaties en zaksoorten. Van openmondzakken tot ventielzakken.

Volumetrische dosering

Producten die in liters verkocht worden, bijvoorbeeld potgrond, kunnen op volume gedoseerd worden.  Hiervoor gebruikt men meestal een, gesofisticeerde, banddosering.

Welke weger kiest u voor uw afvulmachine?

Ben u op zoek naar de juiste manier om uw product te wegen? Dan zijn er een aantal factoren waarmee u dient rekening te houden:

  • Type product;
  • Gewenste snelheid;
  • Inbouwhoogte;
  • Andere specifieke wensen of voorgaande ervaringen.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Ausloos Verpakkingstechniek is gespecialiseerd in verpakkingslijnen voor het afvullen van vaste stoffen in zakken, het palletiseren van zakken, dozen, emmers en machines voor uw palletlading te verpakken (wikkelen, hoeseren). Verpakkingsmachines vormen een belangrijke schakel binnen...

Gerelateerde berichten