Zoek
Sluit dit zoekvak.

VdS-goedkeuring voor FSM combinatie vonkendetectiemelder zorgt voor efficiënte brandbeveiliging

VdS-goedkeuring voor FSM combinatie vonkendetectiemelder zorgt voor efficiënte brandbeveiliging
23 sep 2022  |
Bij het verwerken van brandbare materialen hebben sommige productieprocessen een verhoogd risico op het ontstaan van ontstekingsbronnen, bijvoorbeeld hamermolens, pelletpersen of drogers.

Deze ontstekingsbronnen zijn vonken met een typische temperatuur van meer dan 750 °C en sintels met een oppervlaktetemperatuur van minder dan 300 °C. Tot nu toe waren er twee verschillende detectortypes nodig om dergelijke ontstekingsmateriaal te detecteren. Klassieke vonkendetectoren met siliciumelementen en sinteldetectoren met loodsulfide-elementen. De nieuwe detector FSM combineert nu dus de eigenschappen van klassieke vonkdetectoren met gloeidetectoren en maakt een optimale bescherming mogelijk. Daarmee komt er een einde aan compromisoplossingen.

T&B electronic GmbH biedt met de FSM combi-detector de optimale oplossing voor bovenstaande toepassingen, die door het gebruik van een speciaal vervaardigde halfgeleiderdetector geschikt is voor zowel de detectie van gloeinesten als vonken. De FSM-detector van T&B heeft sinds mei 2022 VdS-goedkeuring. Dit houdt onder meer in dat T&B voldoet aan de zware eisen die gesteld worden aan componenten, projectering, installatie, onderhoud en documentatie. 

Installatie moet bijvoorbeeld gebeuren met onderbouwing van de engineering van je installatie zoals zones en hydraulische berekeningen. Het onderhoud mag alleen door erkende installateurs en op regelmatige tijdstippen plaatsvinden om te worden geregistreerd. Alleen op deze manier zullen schadeverzekeraars en jij de zekerheid hebben dat de installatie werkt. In Nederland en België  levert, installeert en onderhoudt T&B alle installaties zelf. Installatie moet bijvoorbeeld gebeuren met onderbouwing van de engineering van de installatie zoals zones en hydraulische berekeningen. Het onderhoud mag alleen door erkende installateurs en op regelmatige tijdstippen plaatsvinden om te kunnen worden geregistreerd. Dit is voor schadeverzekeraars de zekerheid dat de installatie werkt. In Nederland en België  levert, installeert en onderhoudt T&B alle installaties zelf.

Waar voorheen zowel vonkendetectoren als ook zogenaamde gloeinest-detectoren moesten worden gebruikt, is alleen de FSM combidetector nodig – en de installatie-inspanning wordt dus aanzienlijk verminderd.

Het geld dat u bespaart met de FSM kunt u gebruiken voor meer veiligheid in andere procesfasen: bijvoorbeeld bij het laden van grote pakken pellets. Hier wordt onze detector voor hete deeltjes gebruikt om smeulende branden te voorkomen, omdat deze hete materialen vanaf ongeveer 150°C detecteert.

Met de ontwikkeling van de combinatiedetector kan T&B electronic haar klanten nu de best mogelijke detector voor elke situatie aanbieden. 

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

T & B vonkendetectie en blussysteem voorkomt brand en schade door brand. In filterinstallaties, silo’s, drogers en transportsystemen komen vrijwel dagelijks stofbranden en stofexplosies voor dit kan grote materiële schade, bedrijfsstilstand menselijk leed veroorzaken. Tijdig...

Gerelateerde berichten