Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Coperion ZSK food extruder voor plantaardige eiwitten nu in hybride ontwerp

Coperion ZSK food extruder voor plantaardige eiwitten nu in hybride ontwerp
Voor haar ZSK Food Extruder heeft Coperion een hybride oplossing ontwikkeld voor de productie van vleesvervangende producten.

Met slechts een minimale aanpassing achteraf, kunnen zowel getextureerde plantaardige eiwitten (TVP) als vleesanalogen met een hoog vochtgehalte (HMMA) worden geproduceerd op deze ZSK Food Extruder, waardoor fabrikanten van vleesvervangers maximale flexibiliteit krijgen om winstgevend te kunnen reageren op veranderende markteisen, zelfs op korte termijn.

Typische opstelling van de ZSK Food Extruder in hybride ontwerp voor de productie van zowel TVA als HMMA

Coperion’s meeroterende ZSK dubbelschroefextruders worden gebruikt bij de productie van zowel TVP als HMMA. Voorheen verschilde de configuratie van het voedselextrusiesysteem voor elke toepassing: terwijl de ZGF-centrale voedselpelletiseermachine is bevestigd aan het procesgedeelte voor de productie van TVP om het product direct bij de mondstukplaat te snijden, wordt HMMA afgevoerd met behulp van een gespecialiseerde koelmatrijs die een productstreng produceert met een textuur die sterk lijkt op die van echt vlees.

Met behulp van een nieuw ontwikkelde adapteroplossing van Coperion kan de ontlading van de ZSK Food Extruder nu in recordtijd worden omgeschakeld van een ZGF naar een koelmatrijs. Het bedieningspersoneel van de machine kan de omschakeling uitvoeren; geen elektricien nodig. De ZGF wordt eerst geopend en opzij geschoven. Vervolgens, nadat de spuitmondplaat is geopend door een paar schroeven los te draaien; wordt het mondstuk met behulp van de adapter verwisseld en de koelmatrijs wordt geflensd. Hetzelfde principe werkt omgekeerd net zo snel bij het uitvoeren van productwisselingen van een HMMA-proces naar TVP.

Het ontwerp van de Food Extruder, met invoer- en procesgedeelte, blijft in de meeste gevallen grotendeels ongewijzigd. In combinatie met het zelfreinigende profiel van de dubbele schroeven van de extruder is de productconversie in enkele minuten voltooid.

TVP Extrusie

TVP wordt zowel als vleesvervanger als aanvulling op vleesproducten gebruikt. Het kan in verschillende maten en vormen worden geproduceerd, als kleinere korrels of grotere brokken, gebroken of gemalen. TVP is een droog, geëxpandeerd product met een lange houdbaarheid onder normale omgevingsomstandigheden. TVP vereist rehydratatie in water/vloeistof voor gebruik.
Bij de productie van TVP wordt de hoofdinlaat van de extruder continu gevoed met bulk ruw eiwitmateriaal met behulp van Coperion K-Tron’s hoge nauwkeurigheidsverlies in weight feeders en material handling-navulsystemen. Direct daarna wordt water geïnjecteerd met Coperion K-Tron vloeistof feeders. In bepaalde gevallen wordt ook directe stoominjectie in het procesgedeelte toegepast. Binnen de processectie worden materialen gemengd, gekneed en gekookt. Het product komt dan via een nozzleplaat uit de extruder en wordt daar zo verwerkt dat het een poreuze, schuimige structuur krijgt met georiënteerde vezels. De messenrotor van de aangekoppelde ZGF-pelletizer snijdt het product dan direct af. De TVP-korrels worden vervolgens gedroogd om productstabiliteit op lange termijn te garanderen.

High Moisture Meat Analogue (HMMA) die uit de koelmatrijs komt en rechtstreeks wordt geflensd naar de Coperion ZSK-voedselextruder.

HMMA Productie

HMMA wordt voornamelijk gebruikt als hoogwaardig vlees-analoog product in kant-en-klare maaltijden. Door recept- en procesparameters aan te passen, kunnen structuren van verschillende vleessoorten worden nagemaakt met opvallende gelijkenis met het origineel. Het vochtgehalte van HMMA ligt tussen circa 50-80% en moet daarom gekoeld bewaard worden.

Eiwitbronnen die worden gebruikt om HMMA van hoge kwaliteit te maken, zijn voornamelijk peulvruchten zoals soja, lupine of erwt. In bepaalde gevallen, d.w.z. bij de productie van vleesproductverlengers, worden kleinere hoeveelheden echte vlees- of visproducten toegevoegd.

Het bulk ruwe eiwitmateriaal wordt in de extruderinlaat ingevoerd. Vervolgens wordt water toegevoegd. Binnen de processectie van de ZSK Food Extruder wordt deze massa vervolgens volledig gemengd en gekneed. Het lossen vindt plaats met behulp van een koelmatrijs die een vleesachtige textuur genereert die wordt “ingevroren”. Het resultaat is een stevige streng met een vezelstructuur die lijkt op vlees; de streng wordt vervolgens naar de volgende processtap getransporteerd.

Stefan Gebhardt, General Manager van Business Unit Food & Pharma bij Coperion, is overtuigd van het nieuwe hybride ontwerp van de ZSK Food Extruder: “De grote vraag naar deze hybride technologie laat ons zien dat deze precies overeenkomt met de huidige markttrend. De behoefte aan vleesvervangende producten groeit gestaag en ondergaat tegelijkertijd grote veranderingen. Met dit hybride machineconcept dat de productie van TVP en HMMA op één en dezelfde extruder mogelijk maakt, bieden we vleesanaloge fabrikanten een oplossing die hen een hoge mate van flexibiliteit geeft om optimaal voorbereid te zijn op snel veranderende marktomstandigheden.”

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Coperion N.V. is een 100 % dochter van Coperion GmbH, de wereldwijde markt- en technologieleider voor compounderen, extruderen, materials handling en bijbehorende service. Coperion is uw partner in de kunststof, chemische, aluminium, farmaceutische en voedingsindustrie....

Gerelateerde berichten