Zoeken
Sluit dit zoekvak.

In 3 minuten de juiste mix van metalen bij Nyrstar

Nyrstar
5 jul 2024  |
Door de grote vraag naar zinklegeringen zocht Nyrstar voor zijn fabriek in Balen een automatisch en accuraat doseersysteem om flexibel legeringen samen te stellen. Lybover BULK trad op als hoofdaannemer die de touwtjes strak in handen hield. Alleen zo was een tijdige oplevering mogelijk.

De uitdaging

Nyrstar zocht een turnkey doseersysteem voor de productie van zinklegeringen in Balen, inclusief benodigde sturing en automatisatie. Nikkel, tin en bismut, stoffen met een hoge dichtheid, moesten nauwkeurig afgewogen kunnen worden en operatoren moesten de te doseren hoeveelheden flexibel kunnen selecteren. Daarnaast diende de nieuwe doseerinstallatie naadloos geïntegreerd te worden binnen de bestaande omgeving. Geen eenvoudige opdracht bij een installatie op meerdere niveaus en het kantelbare platform van het smeltvat. En tot slot mocht de volledige doseer- en transporteeractie niet meer dan 3 minuten in beslag nemen. Aan uitdagingen dus geen gebrek.

Het plan

Voor een passend doseersysteem voor elk materiaal kon Lybover terecht bij de eigen Duitse partner EMDE Automation. Om de bestaande omgeving goed in kaart te brengen, werd bij aanvang van het project een 3D-scan uitgevoerd. Tijdens de ontwerpfase konden de ingenieurs op basis van die scan elke component nauwkeurig in de bestaande ruimte plannen.

De uitvoering

Lybover BULK coördineerde het project als hoofdaannemer. Lybover INSTALLATION zorgde voor de installatie van de doseerunits en de uitbreiding van de bestaande ondersteuningsstructuren. Dankzij de gedegen projectaanpak en de constructieve samenwerking tussen de verschillende afdelingen van Lybover, andere aannemers en de klant werd de installatie tijdig opgeleverd.

Additieven voor zinklegeringen precies doseren

Nyrstar is een van oorsprong Nederlands bedrijf dat wereldwijd actief is in de metallurgie. Door de toenemende vraag naar zinklegeringen besloot het om een stilstaande smeltinstallatie in zijn fabriek in Balen opnieuw in gebruik te nemen. Bovendien wilde Nyrstar snel en flexibel inspelen op de vraag naar diverse legeringen. Daarom zocht het een automatisch doseersysteem om de metalen nikkel, bismut en tin toe te voegen – telkens in verschillende verhoudingen.

Tikkende klok? Geen probleem!

Lybover BULK trad op als hoofdaannemer en centraal aanspreekpunt in dit project. John Morel, Head of Projects, bij Lybover BULK: “Er waren al afnemers voor de nieuwe zinklegeringen, dus er was tijdsdruk. De engineering, de afname van de verschillende componenten bij de toeleveranciers en de eigenlijke werken ter plaatse dienden volgens een strikte timing te verlopen. Aan ons om daarop toe te zien als hoofdaannemer. Hier maakten we het verschil doordat we expertise over verschillende disciplines in huis hebben. De doseer- en transportsystemen waren een klus voor Lybover BULK. De collega’s van INSTALLATION bogen zich over de montage en de uitbreiding van de bestaande ondersteuningsstructuren.”

3 doseerunits, 1 partner

Het ontwerp en de on-site installatie zouden een uitdaging worden. De doseersystemen moesten op twee niveaus in het bestaande gebouw geplaatst worden. Bovendien mochten de componenten niet in de weg zitten van het kantelbare platform met het smeltvat. Dankzij een 3D-scan van de ruimte kon Lybover uiterst precies te werk gaan voor de engineering van de doseerinstallatie en de ondersteunende structuren.

Lybover BULK stelde drie verschillende doseersystemen van partner EMDE Automation voor. “Het is een meerwaarde dat we voor alle systemen bij onze partner terechtkonden, zowel voor de klant als voor ons. Op vlak van onderhoud, bijvoorbeeld, zorgt het voor efficiëntiewinst”, vertelt Michaël De Baets, Business Development & Agency Manager bij Lybover.

Voor het tin is er een zakkenstort met weegsysteem waarin operatoren het materiaal gieten. Het bismut bevindt zich in bigbags die geledigd worden in een bigbag-losstation op weegcellen. Het nikkel wordt geleverd in stalen vaten van 250 tot 500 kg inhoud. Die worden met een vatenkipper leeggegoten in een voorraadhopper. Vandaaruit gaat het nikkel met een schroef naar een kleinere doseerhopper op weegcellen. Elk doseersysteem werd uitgerust met een aangepaste ontstoffingsunit, want ook stofbeheersing vormde een onderdeel van het project.

“Er moeten telkens meerdere kilo’s metaal worden afgewogen, maar wel tot op enkele honderd grammen nauwkeurig. Samen met partner EMDE Automation zijn we erin geslaagd om voor elk additief een passende oplossing te realiseren.” – Michaël De Baets, Business Development & Agency Manager

Lybover BULK koos die oplossingen om zo nauwkeurig mogelijk te doseren. “Aangezien de materialen een hoge densiteit hebben, moet er altijd maar een klein volume worden afgemeten. De precieze dosissen en verhoudingen zijn afhankelijk van de specifieke legering. Het gaat om batchgroottes van 5 tot 15 kilogram, maar de klant wil dat er tot op enkele honderd grammen nauwkeurig wordt afgewogen”, verduidelijkt Michaël De Baets.

Een staaltje ingenieus vakwerk

Eenmaal afgewogen, komen de materialen terecht in trilbuizen die ze naar het smeltvat leiden. Daar worden het zink en de additieven vermengd. Als dat proces klaar is, kantelt het hele platform met het vat om het metaal uit te gieten. Het doseersysteem en de trilgoten mochten dus niet in de weg zitten. “Daarom hebben we de trilbuizen zo ontworpen dat ze opzij kunnen schuiven. Het vroeg het nodige denkwerk van ervaren ingenieurs om deze oplossing te realiseren”, aldus Michaël De Baets.

Constructief samenwerken

Na de engineering en de voltooiing van de uitvoeringsplannen was het tijd om de installatie effectief te bouwen – in slechts enkele weken. In dat tijdsbestek moesten ook de sturing en automatisering van het doseersysteem worden geïmplementeerd, net als de koppeling met de bestaande systemen van Nyrstar. De sturing laat de operatoren toe om de gewenste hoeveelheid additieven te kiezen of een vooraf geprogrammeerd recept te selecteren. Resultaat van al dat werk? Het afwegen van alle metalen en ze transporteren tot het smeltvat neemt amper 3 minuten in beslag.

“Dankzij ons coördinatiewerk en de constructieve samenwerking met de klant wisten we dit project tijdig op te leveren.” – John Morel, Head of Projects, Lybover BULK

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Lybover BULK is als metaalbedrijf en dynamische KMO al meer dan 65 jaar gevestigd in Brugge. In ‘den beginne’ werden roomijsmachines voor uitvoer naar Congo gemaakt. Al snel werd overgestapt naar de fabricage van transportbanden...

Gerelateerde berichten