Zoeken
Sluit dit zoekvak.

RHEWUM heeft een zachtaardige zeeftechniek ontwikkeld voor het zeven van meelwormen en andere insecten

RHEWUM heeft een zachtaardige zeeftechniek ontwikkeld voor het zeven van meelwormen en andere insecten
22 sep 2022  |
Meelwormen worden als eiwitbron steeds vaker geaccepteerd en vormen een  klimaatvriendelijk alternatief voor vlees.

Zoals veel insecten zijn meelwormen een bron van hoogwaardige eiwitten. Vergeleken met andere huisdieren is het kweken en fokken ervan veel klimaatvriendelijker, waardoor meelwormen gestaag aan belang winnen als onderdeel van een duurzaam voedingspatroon. De wormen worden in grote boerderijen van ei tot larve gekweekt.

Het scheiden van de volwassen wormen van hun voedselsubstraat en van de te kleine, opgroeiende dieren, is een complexe stap in de productie. De dieren mogen niet worden platgedrukt of aan hoge versnellingen worden blootgesteld, maar aan de andere kant moet je ze wel laten opspringen, en meelwormen hebben de neiging om zich actief vast te houden aan het zeefgaas. RHEWUM pakte deze problemen aan door samen met enkele wetenschappelijke experts een nieuwe efficiënte screeningsprocedure te ontwikkelen die zo diervriendelijk mogelijk is. De nieuwe zeefmachine die speciaal voor de vele meelwormenbedrijven is ontworpen en gebouwd is uitgerust met een speciaal gecoat gaas dat rechtstreeks van onder wordt aangeslagen. In verschillende stappen worden de meelwormen voorzichtig gescheiden van hun voedselsubstraat en gesorteerd in drie verschillende groottecategorieën. Dit maakt het mogelijk om te jonge wormpjes opnieuw in hun leefgebied uit te zetten tot ze de gewenste grootte hebben bereikt. Naast deze speciale zeefmachines, worden andere RHEWUM zeeflijnen ingezet om via verschillende stappen bijproducten van het substraat voor verdere verwerking of voor hergebruik te scheiden.

Deze diervriendelijke en tegelijkertijd zeer efficiënte technologie is geschikt voor het verwerken van de enorme hoeveelheid meelwormen die in grote meelwormenbedrijven worden gekweekt.

De eerste machines zijn geproduceerd en gaan de industrie helpen bij het produceren van klimaatvriendelijke eiwitten.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Eskens is een technische onderneming die een aantal Europese machinefabrikanten vertegenwoordigt. Wij verkopen hoogwaardige machines, hebben een eigen lokale voorraad onderdelen en verzorgen een snelle commerciële en technische service. Met vestigingen in Nederland, België, Frankrijk...

Gerelateerde berichten