Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Brabender Technologie presenteert nieuwe oplossingen voor de voedingsindustrie

Nieuwe oplossingen Brabender
15 mrt 2018  |
AMERSFOORT - Op Anuga Foodtec 2018 presenteert Brabender Technologie nieuwe apparatuur voor het overschakelen van batch- naar continue productieprocessen binnen de voedingsindustrie. Speciale hygiënische vereisten staan hierbij centraal. Brabender Technologie richt zich zowel op continue productieprocessen als op productie in batches.

Bij een nieuwe productielijn of opschaling is de te produceren hoeveelheid meestal de doorslaggevende factor voor de keuze tussen continue- of batchproces. Bij grote hoeveelheden met weinig varianten wordt in de regel gekozen voor continue productie. Bij een grote productportfolio met kleinere hoeveelheden is de keuze voor een batch logischer. Bij het overschakelen van batchproductie naar een continue oplossing, zijn de hoge doseerconstante van de feeders en ontlasten van de operators bijzonder cruciaal.

Verschillende producten op een productielijn

Terwijl in batchprocessen individuele charges eerst worden gemengd en vervolgens worden geproduceerd, loopt het mengen in een continue proces voortdurend door. Ook hier zijn verschillende recepten op een productielijn mogelijk. Zoals bijvoorbeeld bij het maken van chocolade; het recept voor melkchocolade draait continue door, terwijl dan voor individuele soorten chocolade de noten of andere ingrediënten worden bij gedoseerd. Alle ingrediënten hebben dan elke een eigen feeder, die kan worden bij geschakeld wanneer nodig of er wordt één feeder gebruikt voor de verschillende producten. Een snelle reiniging van de feeders is dan van cruciaal belang om de stilstand tijd zo kort mogelijk te houden. Een continue proceslijn is vaak duurder in aanschaf, omdat er meer apparatuur en automatisering nodig is. Echter de uiteindelijke winst wordt behaald doordat er minder personeel nodig is en onbemande diensten tot de mogelijkheid behoren.

Doseerconstante en nauwkeurigheid als sterkte

Brabender Technologie heeft al veel productielijnen omgezet naar continue processen. Gravimetrische en volumetrische feeders staan garant voor de noodzakelijke doseerconstante. De uiterst betrouwbare software zorgt voor een goede besturing van de processen. Beide punten zijn zeer kritisch, vooral als het gaat om de toevoeging van zeer kleine hoeveelheden. De Brabender loadcells met hoge resolutie zijn ook geschikt voor voedingssupplementen en kruiden, die in het totale recept slechts in de kleinste hoeveelheden voorkomen. Vooral in de voedingsindustrie is continue productie sterk in opkomst en wint gestaag marktaandeel. Omdat de ingrediënten niet vooraf gemengd hoeven te worden, is het, vaak tijdrovend, reinigen van grote mengvaten overbodig.

Hygiënisch ontwerp binnen de voedingsindustrie

Voor beide processen moet alle apparatuur in de voedingssector voldoen aan de strikte regels van het zogenaamde hygiënisch ontwerp. De belangrijkste criteria hiervoor zijn gladde oppervlakken, eenvoudige demontage en het voorkomen van holtes in het ontwerp van het apparatuur. Brabender Technologie beschikt hiervoor over een breed portfolio. Door het lidmaatschap van de European Hygienic Engineering and Design Group (EHEDG) is Brabender Technologie altijd up-to-date en kunnen nieuwe bevindingen doorgaans snel opgenomen worden in verdere productontwikkelingen. Highlights tijdens de Anuga Foodtec op de stand van Brabender Technologie zijn de fruit doseerunit en de vernieuwde doseerbandweger, die op Anuga Foodtec voor het eerst wordt vertoond in het nieuwe ontwerp.

Anuga Foodtec 2018

Anuga FoodTec is een vakbeurs op het gebied van food processing, food packaging, food safety, food ingredients en services & solutions voor de voedings- en drankindustrie. De beurs vindt plaats van 20 tot en met 23 maart in Keulen (Duitsland). Het grootste thema van Anuga FoodTec is ‘resource efficiency’. Dit betekent het productieproces optimaliseren, water en energieverbruik verminderen en voedselverspilling tegen gaan.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

SPS | Solids Process Solutions is gespecialiseerd in toepassingen op het gebied van doseren, extruderen, granuleren en inline inspecteren. SPS adviseert productiebedrijven in de keuze en gebruik van poeder verwerking machines en zorgt voor een...