Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Betrouwbaar glasvezel onmisbaar voor de procesindustrie

zakelijk glasvezel
9 mei 2023  |
Een betrouwbare internetverbinding is essentieel voor de moderne procesindustrie. Het gebruik van geavanceerde technologieën en geïntegreerde systemen is een belangrijk onderdeel van de productieprocessen. Een internetverbinding maakt het mogelijk om gegevens te verzamelen, te analyseren, op afstand toezicht te houden en te communiceren tussen verschillende systemen en applicaties.

De procesindustrie is om diverse redenen afhankelijk van solide internet:

 • Het gebruik van geavanceerde technologieën en geïntegreerde systemen is een essentieel onderdeel geworden van de moderne industriële processen;
 • Een internetverbinding maakt het mogelijk op afstand toezicht te houden op apparatuur en processen. Dit is belangrijk voor bedrijven die meerdere locaties hebben of die op afstand werken.
 • Het gebruik van Internet of Things (IoT)-apparaten neemt steeds meer toe. Deze apparaten verzamelen gegevens over verschillende aspecten van het productieproces en sturen deze naar een centrale locatie voor analyse.

Daarbij is een stabiele internetverbinding ook onmisbaar voor de communicatie tussen verschillende systemen en applicaties. Bijvoorbeeld, wanneer een bedrijf een Enterprise Resource Planning (ERP)-systeem gebruikt om de productie en voorraad te beheren, moet dit systeem in staat zijn om gegevens te verzenden en te ontvangen van andere systemen, zoals een Manufacturing Execution System (MES). 

Wat zijn de gevolgen van downtime in de procesindustrie?

Vanwege de toegenomen mogelijkheden van internet zijn de afhankelijkheden ervan ook toegenomen. Gevolgen van downtime voor bedrijven door verstoring in de verbinding zijn onder meer:Verlies van productiviteit

 • Verlies van omzet
 • Reputatieschade
 • Downtime bij klanten en partners
 • Aansprakelijkheid
 • Veiligheidsrisico’s
 • Additionele kosten

In het artikel ‘Wat zijn de kosten voor een bedrijf bij downtime?’ zijn deze gevolgen toegelicht. Hier is ook te berekenen wat de kosten van downtime voor een bedrijf zijn en hoe downtime te voorkomen is.

Waarom kiezen bedrijven voor zakelijk glasvezel?

De meest gekozen verbinding bij midden en grote bedrijven is de glasvezelverbinding, meer specifiek een zakelijke glasvezelverbinding. Zakelijk glasvezel biedt namelijk veel hogere snelheid en betrouwbaarheid, met name in vergelijking tot verbindingen via koperen kabels. Waarom zijn deze eigenschappen zo belangrijk?

 • Hoge bandbreedte

In de procesindustrie worden grote hoeveelheden data gegenereerd en verwerkt. Met een glasvezelverbinding verwerken en delen bedrijven deze data snel en efficiënt, zonder vertragingen of verlies van gegevens.

 • Hoge betrouwbaarheid

Het snel en stabiel uitwisselen van data tussen verschillende systemen en machines is essentieel. Met een zakelijke glasvezelverbinding brengen bedrijven deze gegevens snel en efficiënt over zonder dat er problemen optreden, zoals vertragingen of storingen.

 • Toekomstbestendig

Tenslotte is zakelijk glasvezel ook de meest toekomstbestendige technologie. Andere netwerken als DSL worden op termijn uitgefaseerd.

De voordelen van glasvezel stellen bedrijven in de procesindustrie in staat hun processen verder te optimaliseren en hun concurrentiepositie te verbeteren.

Reduceer downtime, verhoog je winstgevendheid

Downtime heeft ook voor bedrijven in de procesindustrie grote nadelige gevolgen. Vanwege automatisering en digitalisering is een betrouwbare dataverbinding onmisbaar. Zakelijk glasvezel heeft hiervoor de beste papieren vanwege onder andere de hogere bandbreedte en betrouwbaarheid.

Meer in Innovaties

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

DataWeb biedt oplossingen voor bedrijven, overheden, scholengroepen en andere instellingen, die hoge garanties op uptime of meer bandbreedte nodig hebben dan de huidige verbindingen maximaal kunnen leveren. DataWeb voorziet bandbreedtes van 10 Mbit/s tot en...

Gerelateerde berichten