Zoek
Sluit dit zoekvak.

Chemische industrie

chemische procesDe chemische industrie is een deelgebied van de algemene procesindustrie, waar producten worden vervaardigd door middel van chemische veranderingen aan bestaande (grond-)stoffen.

Deze (grond-)stoffen dienen te worden getransporteerd, te worden opgeslagen, en te worden verwerkt in bulk. Hierna dienen deze vaste stoffen te worden verpakt.

Omdat de complexiteit van (geautomatiseerde) procesinstallaties in de chemische industrie steeds verder toeneemt, beschikken steeds minder chemiebedrijven zelf over alle competenties om deze systemen efficiënt, veilig en goed te installeren en te beheren.

chemische proces innovaties

In het productie- of verwerkingsproces van chemische producten wordt een verscheidenheid aan grondstoffen verwerkt. Deze verwerking gebeurt aan de hand van technieken zoals malen, mengen, verhitten, oplossen, zeven en separatie etc.

Procesinstallaties in de chemische industrie bestaan onder andere uit procesapparatuur, leidingen, apparaten, tanks, silo’s, schoorstenen (stacks), machines en transportbanden.

Chemische nijverheid

In de chemische nijverheid sector wordt gebruik gemaakt van scheikundige reacties om (droge) stoffen te vervaardigen of te bewerken/verwerken.

De toepassing van chemische technologie in delen van het productieproces is in veel industrieën onmisbaar geworden; bedrijven die van zulke toepassingen gebruik maken worden echter niet tot de chemische industrie gerekend.

Chemische bedrijven kenmerken zich door een aanzienlijke technisch-economische complexiteit. Er bestaat een groot aantal, veelal onderling samenhangende, processen en producten.

Zo wordt bijvoorbeeld gesproken over basischemie en fijnchemie. Ongeveer parallel daarmee loopt de onderverdeling van producten in ‘commodities’ (massaproduktie, standaardisatie), ‘intermediates’ en ‘specialties’ of Taylor-made’ produkten (veelal discontinue produktie, op specificatie).

chemisch proces apparatuur

De branche chemie heeft over het algemeen, zowel technisch als organisatorisch, een aanzienlijke schaalgevoeligheid. Dit heeft geleid tot het ontstaan van zeer grote chemische bedrijven.

De Nederlandse chemische industrie is een van de grootste en belangrijkste sectoren in Nederland. Voorbeelden van producten en grondstoffen welke worden geproduceerd in de chemische industrie zijn: kunststoffen, cosmetica, pigmenten, medicijnen, coatings, glas etc. Circa 20% van de totale Nederlandse export komt voor rekening van de chemische industrie. De belangen van de Nederlandse chemische industrie worden behartigd door de De Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI).

Er zijn meer dan 400 chemische bedrijven actief in Nederland in de sector. Ook is er bij veel bedrijven een grote veelzijdigheid in productie, waardoor zij breed inzetbaar zijn. De producten die door deze bedrijven geproduceerd worden, worden in het dagelijks leven veelvuldig gebruikt. Lijst chemische bedrijven in Nederland:

AkzoNobel – AkzoNobel een Nederlandse multinational met activiteiten op het gebied van verven en lakken. Het hoofdkantoor bevindt zich in Amsterdam.

BASF – Het productportfolio van BASF is onderverdeeld in zes segmenten: Chemicals, Materials, Industrial Solutions, Surface Technologies, Nutrition & Care en Agricultural Solutions.

DSM – DSM is wereldwijd actief op het gebied van gezondheid, voeding en materialen.

Shell – Een van Nederlands grootste en meest bekende chemiebedrijven is Shell. Zij zijn vooral werkzaam in de petrochemie, een vertakking van de chemische industrie.

Henkel – Henkel is wereldwijd actief met toonaangevende innovaties, merken en technologieën in drie activiteitensectoren: Adhesive Technologies (kleefstoffen), Beauty Care (schoonheids- en verzorgingsproducten) en Laundry & Home Care (was- en reinigingsmiddelen).

PPG – PPG Industries is een wereldwijde leverancier van verven, coatings, chemicaliën, optische producten, ‘specialty materials’, glas en glasvezel.

Cabot Nederland – Cabot Corporation is een bedrijf dat gespecialiseerde chemicaliën produceert, zoals rubber, carbon black, pyrogeen silica, cesiumformaat, boorvloeistoffen, inkjetpigmenten en aerogels.

Teijin Aramid – Teijin Aramid BV is een Nederlands bedrijf, en onderdeel van de Aramid Fiber Business Group van de Japanse multinational Teijin Limited.

Chemische bedrijven Rotterdam

45 chemische bedrijven, vijf olieraffinaderijen, vier palmolieraffinaderijen, vijf biobrandstofproducenten, twee biochemische fabrieken en diverse elektriciteitscentrales vormen samen een sterk industrieel cluster in de haven van Rotterdam.

Chemische bedrijven Amsterdam

De chemie in Amsterdam is sterk in opkomst en gericht op duurzaamheid.

Chemische clusters Nederland

Er zijn diverse terreinen in Nederland die zich bij uitstek lenen voor bedrijven in de chemische sector. Deze terreinen worden ook wel chemieparken genoemd. Deze complexen worden gekenmerkt door de slimme locaties, maar ook door de hoge mate van innovatie en verbetering op allerlei niveaus. Hier vind je een overzicht van chemieparken in Nederland:

Rotterdam-Rijnmond – Pernis, Botlek, Europoort en de Maasvlakte: het chemiecluster in Rotterdam is erg groot.

Chemport Europe – Chemport Europe (bestaande uit Chemical Cluster Delfzijl en Chemical Cluster Emmen) is een ecosysteem voor groene chemie. Het doel van dit ecosysteem? De groene economie versnellen en de chemische sector in de regio wereldwijd op de kaart zetten.

Chemelot – Chemelot is een gemeenschap van kleine en grote chemische bedrijven, die optimaal profiteert van gedeelde kennis.

Valuepark Terneuzen – In Terneuzen, Zeeland ligt het Valuepark, een locatie voor bedrijven in de chemische industrie en distributie.

Chemiecluster Amsterdam – In de haven van Amsterdam bevindt zich een groot cluster van energie en chemie gerelateerde industrie, met een focus op de biobased en circulaire economie.

Schrijf je in en ontvang ons nieuws

Mis, net als 10000+ andere lezers, niets meer van de (technische) ontwikkelingen binnen de stortgoed-verwerkende industrie (gratis!).

Door je aan te melden voor onze lijst, ga je akkoord met onze voorwaarden.

Berichten over Chemische industrie

Experts for Chemische industrie

Sinds 2010 Directeur-Eigenaar van Optyl en meer dan 15jaar ervaring in de analyse branche. Als solide partner in het stof en stofmeting segment, bied Optyl verschillende oplossingen voor uw stofprobleem met de nadruk op meten en kwantificeren. Niet enkel op een bureau kom je hem tegen maar zeer zeker in the field en op de schoorstenen om samen met de klant een oplossing uit te werken. Engineering en ontwikkeling worden persoonlijk door hem geleid en begeleid.
Lees meer
Als Sales Manager bij Foeth is Michel Terlouw enthousiast over internationale handel en blinkt hij uit in het vinden van de perfecte match voor elke klant. In een bedrijf als Foeth zijn mensen met een gedegen technische achtergrond echt onmisbaar. Klanten van over de hele wereld komen onze uitgebreide voorraad gebruikte machines bekijken en het is essentieel om nauw samen te werken met elke klant om te bepalen welke machine het beste past bij de beoogde toepassing. Michel is gepassioneerd door het samenwerkingsproces om samen met de klant de ideale machine te vinden, omdat dit aansluit bij onze missie. Het streven naar de perfecte oplossing geeft niet alleen voldoening, maar draagt ook bij aan het bevorderen van duurzaamheid binnen de industrie.
Lees meer

Uitgelichte video

Evenementen

Events