Farmaceutische industrie

CapsulesDe farmaceutische industrie heeft te maken met farmacie. In de farmaceutische industrie worden geneesmiddelen geproduceerd.

Naast de productie wordt er in de farmaceutische industrie ook erg veel gedaan aan onderzoek en ontwikkeling (Research and Development / R&D) voor het verbeteren van bestaande en het uitvinden van nieuwe geneesmiddelen.

Een aantal Nederlandse farmaceutische bedrijven richt zich op het produceren van farmaceutische grondstoffen zoals vitaminen, lactonen en antibiotica. Daarnaast zijn er farmaceutische bedrijven die producten bereiden op basis van die grondstoffen. Behalve geneesmiddelen gaat het bijvoorbeeld om anticonceptiemiddelen, sera, vaccins, pleisters en verband.

Geneesmiddelen die worden geproduceerd moeten de juiste werking hebben. Daarnaast moeten ongewenste bijwerkingen van geneesmiddelen zoveel mogelijk worden beperkt. Dit is zeer complex, daarom wordt binnen de farmaceutische industrie veel aandacht besteed aan het onderzoeken van de werking en bijwerkingen van medicijnen. Ook de vorm van de medicijnen, bijvoorbeeld in tabletvorm, poedervorm, of vloeibare vorm wordt onderzocht doormiddel van Research and development (R&D).

De productie van geneesmiddelen is gebonden aan zeer strenge wet en regelgeving met betrekking tot (voedsel)veiligheid en hygiëneregels. Ook is het van groot belang dat binnen hele strenge productspecificaties geproduceerd wordt.

Farmaceutische medewerker aan het blenden

De productie van geneesmiddelen is over het algemeen een schakering van diverse (chemische) processen, met als doel een zuiver product met minimale afwijking op productspecificaties te kunnen maken. Er worden hierom hoge eisen gesteld aan de machines en het fabricageproces.

Door procestechnologie worden fabrieken in de farmaceutische industrie voorzien van de beste machines om de hoogste kwaliteit te leveren.
Naast mechanische procesapparatuur en elektronische systemen komen ook automatiseringssystemen aan de orde.

Ook meet en regeltechniek is essentieel in de farmaceutische industrie. Medicijnen moeten precies de juiste verhoudingen hebben van bepaalde
bestandsdelen. Deze bestanddelen moeten zeer nauwkeurig gemeten, gewogen, en gedoseerd worden.

Er wordt van dezelfde technieken als in de voedingsmiddelenindustrie gebruik gemaakt om de geneesmiddelen geschikt te maken voor consumptie (denk aan smaak, viscositeit, kleurstoffen).

Ook het werken onder strenge regels met betrekking tot hygiëne en voedselveiligheid, zoals HACCP, BRC, ISO-9001 geldt in deze sector.

Een isolatorEr is een verscheidenheid aan procesapparatuur en processystemen voor toepassingen in laboratoria, pilot plants, en volledige installaties binnen de farmaceutische industrie.

Procesapparatuur voor droge processen binnen de farmaceutische industrie:

Vind met deze productgids de juiste leverancier van componenten, machines en productielijnen voor de verwerking van droge stoffen of bulkgoederen binnen de farmaceutishe industrie. /productgids/

Er is veel farmaceutisch nieuws, en ontwikkelingen zijn er ook in overvloed. Trends op farmaceutisch gebied zijn:

  • Personalized medicine: Behandelingen toegesneden op de individuele patiënt.
  • Toenemende complexiteit geneesmiddelen: Van small molecules naar complexe geneesmiddelen.
  • Versnelde toegang tot de markt: Sneller aan de slag met experimentele behandelingen.
  • Post-marketingveiligheid van geneesmiddelen: Extra veiligheidsmaatregelen na toelating tot de markt.
  • Onderzoek in de ‘echte’ wereld: De vraag naar gegevens uit de dagelijkse praktijk (real world data) neemt toe, omdat uit gerandomiseerde, gecontroleerde studies steeds minder data komen.

Schrijf je in en ontvang ons nieuws

Mis, net als 10000+ andere lezers, niets meer van de (technische) ontwikkelingen binnen de stortgoed-verwerkende industrie (gratis!).

Door je aan te melden voor onze lijst, ga je akkoord met onze voorwaarden.

Berichten over Farmaceutische industrie

Uitgelichte video

Evenementen

Events