Zoek
Sluit dit zoekvak.

Maatwerk zorgt voor juiste oplossing in weeg- en doseertoepassing

Maatwerk zorgt voor juiste oplossing in weeg- en doseertoepassing
14 feb 2018  |
KAATSHEUVEL - Bij het wegen en doseren van stortgoederen zoals poeders en granulaten wordt gebruik gemaakt van verschillende apparatuur. Om vervuiling van de omgeving of contaminatie van het product van buitenaf te voorkomen is er vaak noodzaak een gesloten verbinding te creëren. Een speciaal ontworpen manchet kan hierbij de perfecte oplossing zijn.

De verbinding mag niet of nauwelijks invloed hebben op het weegproces. Vandaar dat we door een combinatie van flexibel materiaal en speciaal design een verbinding te creëren die speciaal geschikt is voor weegtoepassingen. Deze flexibele verbinding staat bekend als weegbalg of weegmanchet.

Welk type weegbalg geschikt is voor welke situatie is afhankelijk van een aantal dingen waar rekening mee gehouden dient te worden:

  • De verbinding moet een lucht- en stofdichte afsluiting vormen waardoor er geen materiaalverlies optreedt.
  • Het materiaal moet zo flexibel mogelijk zijn zodat het een ‚zwevende’ verbinding creëert die geen invloed heeft op het weegproces.
  • Bij verschillende poeders en granulaten speelt hygiene en voedselveiligheid van het process en materialen een belangrijke rol.
  • Om productopeenhoping te voorkomen en een goede flow te creëren zijn er verschillende designs qua vormen. Dit is bij het ene product meer van belang dan bij het andere. Dit kan afhankelijk zijn van de grofheid van poeders en korrel zijn en de mate waarin het kan plakken, bijvoorbeeld door de opbouw van statische elektriciteit die kan ontstaan.
  • Grootte van de weging/ dosering. Dit kan worden uitgedrukt in diameter van de verbinding, de hoeveelheid product die er doorheen stroomt en met welke snelheid dit gebeurd.

Silicone bellow productcategorieAls meest eenvoudige oplossing bestaan er siliconen weegbalgen. Deze worden toegepast bij kleine wegingen, de balg heeft een minimale invloed op het weegproces. Deze balgen zijn er in twee uitvoeringen; een witte transparante variant en een zwarte antistatische variant die beiden geschikt zijn voor contact met levensmiddelen. Deze voorkomt de opbouw van statische elektriciteit waardoor het product niet kleeft en er tevens geen explosiegevaar is. Deze balgen worden gemonteerd met een slangklem of Jacobflens.

Naast de traditionelere balgen zijn er nu een aantal nieuwe mogelijkheden voor flexibele verbindingen die allen voldoen aan ECC 1935/2004 en FDA richtlijnen. Alle originele Euro Manchetten en Filcoflex balgen zijn voorzien van een artikelnummer in de aansluitkraag waardoor elk artikel traceerbaar is en verzekerd van het materiaal gemaakt dat aan de belangrijke voedselveiligheidsnormen voldoet.

Als een basisbalg niet voldoende is kan er gekozen worden voor een speciale asymmetrisch conisch getrapte balg. Het speciale ontwerp dient om de flow nog meer te bevorderen voor het geval er toch te veel poeder achterblijft. De bolling in deze manchet loopt terug onder een hoek van 60 graden waardoor het product als het ware makkelijker wegglijdt. Deze variant kan worden geleverd in Poly Urethaan met FDA en ECC certificeringen.

Voor grotere weegprocessen van bijvoorbeeld meer dan 100 kilo kan er gekozen worden voor een FSC – W balg. Deze balg wordt gemaakt van een transparante Poly Urethaan met een dikte van 0,3 mm. De dikte van deze PU maakt dat deze balg toch zeer flexibel blijft. Deze balg heeft een cilindrische vorm en wordt met Jacobsflenzen bevestigd. Het stromingsprofiel is glad, zonder randjes aan de binnenzijde.

bellowBij deze balg wordt de roestvrijstalen flens ingelast in de balg waardoor aan de binnenkant van de verbinding een glad stromingsprofiel is en het metaal niet in aanraking komt met het product dat er doorheen vloeit. Hierdoor zal ook langs de randen van de balg geen productopeenhoping ontstaan. Dat maakt deze balg de meest hygienische oplossing die er te vinden is! Ook zijn deze nieuwe uitvoeringen flexibeler en hebben een gladder oppervlak en hogere afwerkingskwaliteit.

Omdat ook druk een belangrijke factor is die invloed kan hebben op het weegproces is de lijn van weefselmanchetten uitgebreid met een manchet van ademend materiaal. Dit materiaal is extreem flexibel en heeft geen vaste eigen  vorm, waardoor het volledig met de productflow meebeweegt, absoluut geen verstelkracht heeft en dus geen invloed op het weegproces kan hebben. Doordat het materiaal ademend is kan de overdruk of onderdruk niet snel opbouwen. Bovendien is PTFE, het betreffende weefsel, veel eenvoudiger te reinigen dan klassiek katoen of polyesterweefsel.

Door een actieve rol te spelen in het zoeken naar de juiste oplossing bij de klant worden steeds nieuwe technieken en materialen gevonden. Door de combinatie van kennis en ervaring met specialisme in maatwerk kan voor vrijwel alle weeg- en doseertoepassing de juiste oplossing worden bedacht. Wij adviseren u graag over het juiste ontwerp en denken graag mee over een passende oplossing.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Euro-Manchetten & Compensatoren is ruim dertig jaar gespecialiseerd op het gebied van flexibele verbindingen en aanverwante producten. In totaal is er een zestal productgroepen te onderscheiden: manchetten weefsel-, rubber- en metaal-compensatoren luchtverdeelslangen vouwbalgen Zo bent...