Zoek
Sluit dit zoekvak.

Mineralen

Wat zijn mineralen?

Mineralen zijn in de natuur voorkomende vaste substanties.
De meeste natuurlijke mineralen hebben een exacte kristalstructuur en komen voor in gesteenten. Chemische elementen worden ook tot de mineralen gerekend. Sommige voor de mens bruikbare mineralen komen in zo’n grote hoeveelheid voor dat het als erts kan worden geëxploiteerd. Er bestaan heel veel soorten mineralen maar de meeste daarvan zijn erg zeldzaam of worden alleen op specifieke plekken aangetroffen.

mineralen op een transportband

Mineraal betekenis = Een mineraal is een enkelvoudige of samengestelde stof, die als vaste stof in de vrije natuur voorkomt en gevormd is door geologische processen.

Na de winning van de erts dient de delfstof, zoals bijvoorbeeld een mineraal, uit de erts te worden onttrokken. Soms bestaan ertsen grotendeels uit een enkel mineraal, en soms wordt dan de naam van het mineraal gebruikt om naar het erts te verwijzen.

De verwerking van mineralen, ertsen of steen vraagt om een goed doordacht productieproces.

verwerking van mineralen in een centrale

Bij het ontwerpen van zo’n proces moet worden gestreefd naar een minimale inzet van ondoelmatige bulldozers en shovels, maar wel een zo groot mogelijke handling- en opslagcapaciteit.

Verwerkingsinstallaties van mineralen omvatten transport en overslag van bijvoorbeeld mineralen, ertsen, steen, zand, grind en zout.

In de mineraal verwerkende industrie worden bulkmineralen opgeslagen en verwerkt. Tijdens de verwerking wordt productverlies door middel van goede stofbeheersing zo veel mogelijk beperkt.

Bulk handling systemen voor mineralen en ertsen

De bulk handling systemen voor mineralen en ertsen bestaan uit onder andere:

Vanwege de abrasieve werking van vele grondstoffen in de mineraal verwerkende industrie wordt veel gebruik gemaakt van slijtvaste materialen.

De inrichting van productieprocessen in de procesindustrie wordt voor en significant deel bepaald door de grondstoffen.

Industriële mineralen zijn materialen die direct als input kunnen worden ingezet in industriële processen.

Voorbeelden zijn het vervaardigen van staal, chemische producten, glas, kunstmest, in de farmaceutische industrie en cosmetica, ceramiek, plastics, verf en papier.

Voorbeelden van industriële mineralen zijn bariet, bentoniet, boraten, klei, datomiet, veldspaat, vloeispaat, gips, kalksteen, zand en talk (EC 2013).

Minerale grondstoffen

Bij minerale grondstoffen, waaronder ook de metaalertsen, bestaat slechts een klein deel van de grondstof uit de gewenste component. Mineralen zijn ingebed in een moedergesteente of ganggesteente, wat inhoudt dat er veel meer materiaal moet worden gedolven dan het gewenste mineraal zelf.

meetinstrument voor mineralen

Mineralen worden doorgaans gewonnen ofwel om de anionische
component te isoleren, ofwel om de kationische component te isoleren. Koper wordt bijvoorbeeld in de natuur meestal aangetroffen in de vorm van kopersulfide. In die verbinding is koper het (positief geladen) kation, sulfide het (negatief geladen) anion van zwavel. Om koper als zuiver metaal te isoleren moet de sulfidische component dus verwijderd worden. Dat betekent dat er bij de industriële verwerking van mineralen per definitie veel ‘afval’ ontstaat.

Cement verwerking

In Nederland winnen we nauwelijks mineralen, met uitzondering van grind en zand als bouwmaterialen, klei voor de productie van bakstenen en dakpannen, mergel (een soort kalksteen) voor de productie van cement, en steenzout voor de productie van chloor en natronloog.

Schrijf je in en ontvang ons nieuws

Mis, net als 10000+ andere lezers, niets meer van de (technische) ontwikkelingen binnen de stortgoed-verwerkende industrie (gratis!).

Door je aan te melden voor onze lijst, ga je akkoord met onze voorwaarden.

Berichten over Mineralen

Experts for Mineralen

Sinds 2010 Directeur-Eigenaar van Optyl en meer dan 15jaar ervaring in de analyse branche. Als solide partner in het stof en stofmeting segment, bied Optyl verschillende oplossingen voor uw stofprobleem met de nadruk op meten en kwantificeren. Niet enkel op een bureau kom je hem tegen maar zeer zeker in the field en op de schoorstenen om samen met de klant een oplossing uit te werken. Engineering en ontwikkeling worden persoonlijk door hem geleid en begeleid.
Lees meer
Als Sales Manager bij Foeth is Michel Terlouw enthousiast over internationale handel en blinkt hij uit in het vinden van de perfecte match voor elke klant. In een bedrijf als Foeth zijn mensen met een gedegen technische achtergrond echt onmisbaar. Klanten van over de hele wereld komen onze uitgebreide voorraad gebruikte machines bekijken en het is essentieel om nauw samen te werken met elke klant om te bepalen welke machine het beste past bij de beoogde toepassing. Michel is gepassioneerd door het samenwerkingsproces om samen met de klant de ideale machine te vinden, omdat dit aansluit bij onze missie. Het streven naar de perfecte oplossing geeft niet alleen voldoening, maar draagt ook bij aan het bevorderen van duurzaamheid binnen de industrie.
Lees meer

Uitgelichte video

Evenementen

Events