Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Nieuwe C-Conveyor van Poeth voor het efficiënt en explosieveilig terugvoeren van poeders, korrels en granulaten

Nieuwe C-Conveyor van Poeth voor het efficiënt en explosieveilig terugvoeren van poeders, korrels en granulaten
5 jun 2018  |
Bepaalde situaties in de handling van poeders, korrels en granulaten vereisen dat grondstoffen verticaal worden teruggevoerd in het productieproces. Speciaal voor deze situaties ontwikkelde Poeth haar nieuwe C-Conveyor waarmee de productiecapaciteit van circulerende transportsystemen wordt geoptimaliseerd en de kans op contaminatie wordt geminimaliseerd. De nieuwe C-Conveyor is explosieveilig waardoor kostbare investeringen in ATEX-beveiliging worden voorkomen. Bijkomend voordeel is het lage energieverbruik.

Restloos legen voor optimale capaciteit en minimale contaminatie

Het verticaal transporteren en terugvoeren van grondstoffen komt regelmatig voor in productieprocessen voor poeders, korrels en granulaten. Het grondig legen van transportsystemen is dan één van de belangrijke voorwaarden voor een efficiënt en contaminatievrij productieproces. Vooral bij het transport van lichte, fijne poeders is het goed legen van traditionele beker-elevatorsystemen gemakkelijker gezegd dan gedaan. Bekers die aan een band of ketting worden voortgetrokken, scheppen droge grondstoffen uit de elevatorvoet (aanvoerpunt). Ter hoogte van het lospunt, wordt het product krachtig en met een minimale snelheid uit de bekers geslingerd volgens het principe van de middelpuntvliedende kracht. Vooral lichte grondstoffen worden om die reden vaak niet goed geleegd. Het gevolg is een verlies aan capaciteit en vervuiling in de elevatorvoet. Bij explosiegevoelige grondstoffen vormt de minimale transportsnelheid voor beker-elevatoren het knelpunt. Daardoor zijn kapitaalintensieve investeringen in ATEX beveiliging nodig.

Lage transportsnelheid maakt kostbare investering in ATEX-beveiliging overbodig

De nieuwe C-Conveyor van Poeth werd speciaal ontwikkeld voor het efficiënt terugvoeren van lichte poeders en explosiegevoelige grondstoffen. De C-Conveyor transporteert grondstoffen eerst in horizontale richting, daarna in verticale richting om ze vervolgens horizontaal weer terug te voeren. De innovatieve C-Conveyor bestaat uit kunststof meenemers die binnen een gesloten goot aan een ketting worden voortbewogen en op het lospunt rustig uit het transportsysteem “vallen”. De C-Conveyor functioneert daardoor uitstekend bij producten die zich lastig laten legen. De meenemers sluiten hermetisch aan bij de transportschacht en –voet zodat het achterblijven of terugvallen van product tot een minimum wordt beperkt. Dat maakt de C-Conveyor geschikt voor het restloos legen van transportsystemen zonder kans op versleping of contaminatie. De C-Conveyor kan uitstekend functioneren bij snelheden van < 1 m/s. Dat maakt de C-Conveyor geschikt voor het veilig en kostenefficiënt transporteren van explosiegevaarlijke grondstoffen zonder dat kostbare investeringen in ATEX beveiliging nodig zijn.

Eigen testlocatie en laag energieverbruik

Poeth investeerde in een eigen testlocatie voor de C-Conveyor met een hoogte van 9 meter. Daar bootst ze praktijksituaties na, voert ze duurtesten in “closed loop” uit en test ze de producten van klanten in de praktijk. Het biedt zekerheid vooraf en de kans om resultaten te verfijnen. Door haar slimme ontwerp heeft de C-Conveyor van Poeth een hoge beladingsgraad (5 m3 tot 220 m3 per uur) en een laag energieverbruik.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Poeth is specialist in kwalitatief hoogwaardige machines en productielijnen voor het verwerken van een breed scala aan droge stoffen. We ontwikkelen, produceren en installeren al onze machines en projecten in eigen beheer. Zo zijn we...