Zoek
Sluit dit zoekvak.

Brand- en Explosiebeveiliging

Beheers brandgevaar en explosiegevaar bij de opslag en handling van droge stoffen

In elk onderdeel van een bedrijfsproces liggen stofexplosies of branden op de loer. De beste manier om brand en explosies te bestrijden is door ze te vermijden. Indien u een brand of explosie niet kunt vermijden, dan is er vaak een mogelijkheid om uw apparatuur hiertegen bestand te maken. Er is een breed scala aan beschermende producten en diensten aanwezig op het gebied van brand- en explosiebeveiliging en preventie. Deze Techniek Zone houdt u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Gevaar voor brand en explosie ontstaan op plaatsen waar zuurstof, een brandstof en een ontstekingsbron tegelijkertijd in de juiste combinatie aanwezig zijn. Als brandstof dient een gas, een damp, een vloeistof of een concentratie stofdeeltjes. Voornamelijk bestaat de brandstof uit brandbaar afval of brandbare chemicaliën. De ontstekingsbron kan een vonk, een chemische reactie met warmteontwikkeling of een heet voorwerp zijn.

Gevaar voor explosie ontstaat als een ontstekingsbron zoals een vonk, een explosief damp-luchtmengsel, in de juiste omgeving, tot ontploffing kan brengen, bijvoorbeeld benzinedampen bij een tankstation. Een ontsteekbaar mengsel van damp of gas met lucht wordt een explosieve atmosfeer genoemd. Explosiegevaar in de afvalbranche is kan aanwezig zijn bij het inzamelen en bewerken van ontvlambare vloeistoffen, het produceren van biogas, het ontstaan van stortgas op de deponie, in de aanvoer van de afvalenergiecentrale en in het rioolstelsel en nog meer.

Een explosie-onderdrukkingssysteem of ook wel suppressiesysteem genoemd, smoort de beginnende explosie in de kiem. Daar waar voor het blusvoordeel van een suppressie systeem gekozen wordt of het toepassen van drukontlasting niet mogelijk of ongewenst is, biedt een onderdrukkingssysteem uitkomst.

Binnen de voedsel- en drankenindustrie zijn explosies en branden als gevolg van brandbare materialen een aanwezig gevaar met verwoestende en onomkeerbare gevolgen. Stoffen geproduceerd uit voedselverwerkende materialen zoals suiker en zoetstoffen, meel, zetmelen, smaakstoffen, kleurstoffen en cacaopoeder, zijn brandbaar. Wanneer deze producten fijn, droog en in de lucht zich bewegen kan een ontstekingsbron een stofexplosie of brand veroorzaken.

Een snel, volledig automatisch blussysteem is de eenvoudigste definitie van explosieonderdrukking. Detectoren ontdekken dit in een embryonaal stadium en de juiste hoeveelheid blusmiddel dooft dan de explosie – voor die schade kan aanrichten.

Het ontstaan

Stofexplosies kunnen ontstaan als brandbare vaste stoffen in kleine deeltjes gemengd worden met lucht en in aanraking komen met een ontstekingsbron. Bedrijven die werken met brandbare vaste stoffen zoals suiker, meel, veevoer, stof (granen, papier, textiel, hout) en melk-, verf-, metaal-, en chemische poeders moeten extra alert zijn. Denk aan houtzagerijen, diervoeder- en graanverwerkende bedrijven, meelfabrieken, metaalbewerkende bedrijven, broodfabrieken en andere bedrijven die grote hoeveelheden poedersuiker, bloem of meel gebruiken.

Het voorkomen

Uw onderneming is verzekerd tegen schade. Het leed dat uw medewerkers moeten doorstaan bij lichamelijk letsel is niet met geld te verzachten. En alle extra rompslomp en papierwerk bij grote schades zijn vaak niet verzekerd. Denk daarbij aan tijdverlies door inefficiëntie omdat het bedrijfsproces verstoord is of zelfs helemaal stil komt te liggen. Stofexplosies voorkomen is altijd beter dan verzekeren.

De aanwezigheid van stof hoeft een veilige werkomgeving niet in de weg te staan. U voorkomt stofexplosies door te vermijden dat stof en lucht met elkaar in contact komen, door te voorkomen dat er intensieve menging en ontsteking plaatsvinden.

Machines die ontstekingsbronnen bevatten en in een gebied gebruikt worden waar explosiegevaar aanwezig is, moeten voldoen aan de Europese ATEX 95-richtlijn. Deze richtlijn is van toepassing op apparaten en beveiligingssystemen. De tijdsduur dat er een explosieve atmosfeer aanwezig is rondom een machine, is bepalend voor het aantal en de aard van de te nemen maatregelen. De aanwezigheidsduur van een explosieve atmosfeer wordt uitgedrukt in een gevarenzoneklasse.

Het beperken van het effect van een explosie

Bij explosieontkoppeling valt bij een gasexplosie te denken aan een vlamdover of een snelsluitende afsluiter om propagatie van het vlamfront (explosie) te voorkomen. Voor explosieontkoppeling bij een stofexplosie zijn er meer mogelijkheden:

 • Draaisluis
 • Snelsluitende afsluiter
 • Afsluitventielen
 • Vonkdetectie in combinatie met blussing
 • Explosieslot
 • Snelsluitende vlinderkleppen

Bij explosiedrukontlasting van stofexplosie moet gedacht worden aan:

 • Explosieluiken
 • Breekplaten
 • Flash poederblussysteem
 • Explosiepanelen

Schrijf je in en ontvang ons nieuws

Mis, net als 10000+ andere lezers, niets meer van de (technische) ontwikkelingen binnen de stortgoed-verwerkende industrie (gratis!).

Door je aan te melden voor onze lijst, ga je akkoord met onze voorwaarden.

Artikelen over Brand- en Explosiebeveiliging

  Onze laatste e-mail campagnes voor Brand- en Explosiebeveiliging

 • Innovaties op het gebied van Explosie- en Brandbeveiliging – 14 Augustus 2019 download
 • Innovaties op het gebied van Explosie- en Brandbeveiliging download
 • Innovaties op het gebied van Explosie- en Brandbeveiliging – 12 juli 2017 download
 • Innovaties op het gebied van Explosie- en Brandbeveiliging – 13 juli 2016 download

Experts for Brand- en Explosiebeveiliging

40 jaar ervaring in het produceren en ontwerpen van flexibele verbindingen voor industriële toepassingen voor Food, Feed, Pharma, chemie en lucht. Door het combineren van al die ervaring en kennis uit verschillende industriën waarin hij actief is geweest Zijn doel is om door continue te blijven onderzoeken en experimenteren producten te kunnen maken die gecertificeerd zijn en altijd volgens de laatste wet- en regelgeving voldoen aan de allerhoogste kwaliteitsstandaard. ‘Door mijn brede interesse in techniek zie ik een uitdaging in altijd op zoek te gaan naar nieuwere en betere oplossingen.’
Lees meer

Uitgelichte video

Evenementen

Events