Zoek
Sluit dit zoekvak.

Scheiden en zeven

Innovaties op het gebied van scheidingstechniek en zeeftechniek in de procestechniek

Er zijn verschillende scheidingsmethoden welke toegepast worden in de stortgoed- / procesindustrie. Op grond van dichtheid kan gescheiden worden door middel van bijvoorbeeld centrifuges en (hydro-) cyclonen, op grond van deeltjesgrootte kan gescheiden worden door bijvoorbeeld zeven of filters en op grond van magnetisme door middel van magneten. Deze Techniek Zone biedt inzicht in de nieuwste innovaties op het gebied van scheidingstechnieken voor voor toepassing in de stortgoed- en procesindustrie.

Een vastestofafscheider verwijdert vaste stoffen uit mengsels van vaste stoffen en vloeistoffen. In een perfect scenario zou de separator de vaste stoffen uit de mest halen en het vloeibare deel ongemoeid laten. In werkelijkheid worden sommige vloeistoffen altijd met de vaste stoffen meegebracht.Het is nuttiger om een ​​vastestofafscheider te zien als een apparaat dat een binnenkomende afvalstroom in twee afzonderlijke stromen splitst. Het scheiden van stortgoederen gebeurt voornamelijk via een van de volgende methoden: luchtclassificatie, zeven, zwaartekracht zeven en magnetische scheiding.

Voorbeelden van scheidingsprocessen zijn onder meer de bewerkingen die proberen specifieke materiaalfracties te isoleren op basis van hun deeltjesgrootte. Maar ook bewerkingen als het scalperen van de grove fractie van een materiaalstroom, het ontstoffen van een fijne fractie van een materiaalstroom of het verwijderen van verontreinigingen uit een materiaalstroom.

Hoewel dit handmatig kan worden bereikt, is het veel efficiënter wanneer scheidingsapparatuur wordt gebruikt om bulkmateriaal te sorteren. Enkele van de meest voorkomende onderdelen van materiaalscheidingsapparatuur voor bulktoepassingen worden hieronder opgesomd en beschreven.

Magnetische scheiding

Magnetische scheiders zijn belangrijk in de mijnbouw, waar ze kunnen worden gebruikt om ferro- en non-ferrometalen te scheiden. Een magnetische scheider kan voorkomen dat schadelijke stukjes metaal verderop in de lijn machines binnendringen, en ze kunnen onzuivere of ongewenste materialen uit een stroom verwijderen. De magneten trekken het ongewenste materiaal naar buiten als de bulkmaterialen op een transportband passeren.

Scheiding door middel van lucht

Om ervoor te zorgen dat volumemetingen in een bulkhandlingsysteem nauwkeurig zijn, wordt een luchtafscheider gebruikt. Als bulkmateriaal door de kamer van een luchtafscheider gaat, worden lucht of gassen uit het materiaal verwijderd. Vacuümtechnologie wordt vaak gebruikt om alle lucht uit een besloten ruimte te zuigen, zodat de enige overgebleven substantie het bulkmateriaal zelf is.

Flotatiescheiders

Flotatiescheiders gebruiken het drijfvermogen om bulkmaterialen te scheiden. Water wordt toegevoegd aan een grote tank en de dichtheid van het water kan worden gewijzigd met behulp van bepaalde additieven die helpen om het gewenste effect te creëren. Vervolgens wordt het materiaal aan het water toegevoegd. Als gevolg hiervan zullen alleen materialen met een dichtheid groter dan water naar de bodem van de tank zinken, terwijl de rest aan de oppervlakte blijft drijven. Mechanische armen scheppen de drijvende materialen op en verplaatsen ze naar het volgende deel van het systeem.

Flotatiescheiding is een efficiënte manier om mineralen te scheiden van andere deeltjes en puin.

Veel industriële zeven worden voor verschillende toepassingen gebruikt, niet alleen voor zeven en scheiden. De meest voorkomende industriële zeef is de controlezeef. De controlezeef wordt vaak gebruikt om stukjes verpakking en klontjes van het product te verwijderen. Controlezeven zijn meestal een enkele zeef en meestal wordt het fijne product dat door het gaas gaat, bewaard.

Een andere veel voorkomende zeef is de sorteerzeef, de sorteerzeef is vergelijkbaar met de controlezeef maar biedt meer precisie in het zeefproces. Het doel van een sorteerzeef is om exacte sneden van verschillende deeltjesgroottes te maken.

Trilzeven hebben jarenlang een sleutelrol gespeeld bij de verwerking van droge bulkpoeders, waarbij materialen worden geclassificeerd op deeltjesgrootte door een zeefgaas. Door een combinatie van horizontale en verticale bewegingen verspreiden ze het materiaal over een scherm in gecontroleerde stromingspatronen en stratificeren ze het product.

In een horizontale zeefschudder bewegen de zeven in horizontale cirkels in een vlak. Horizontale zeefschudders worden bij voorkeur gebruikt voor naaldvormige, platte, lange of vezelige monsters. Door de horizontale zeefbeweging veranderen nauwelijks deeltjes van oriëntatie op de zeef.

Schrijf je in en ontvang ons nieuws

Mis, net als 10000+ andere lezers, niets meer van de (technische) ontwikkelingen binnen de stortgoed-verwerkende industrie (gratis!).

Door je aan te melden voor onze lijst, ga je akkoord met onze voorwaarden.

Artikelen over Scheiden en zeven

Experts for Scheiden en zeven

Als Sales Manager bij Foeth is Michel Terlouw enthousiast over internationale handel en blinkt hij uit in het vinden van de perfecte match voor elke klant. In een bedrijf als Foeth zijn mensen met een gedegen technische achtergrond echt onmisbaar. Klanten van over de hele wereld komen onze uitgebreide voorraad gebruikte machines bekijken en het is essentieel om nauw samen te werken met elke klant om te bepalen welke machine het beste past bij de beoogde toepassing. Michel is gepassioneerd door het samenwerkingsproces om samen met de klant de ideale machine te vinden, omdat dit aansluit bij onze missie. Het streven naar de perfecte oplossing geeft niet alleen voldoening, maar draagt ook bij aan het bevorderen van duurzaamheid binnen de industrie.
Lees meer
40 jaar ervaring in het produceren en ontwerpen van flexibele verbindingen voor industriële toepassingen voor Food, Feed, Pharma, chemie en lucht. Door het combineren van al die ervaring en kennis uit verschillende industriën waarin hij actief is geweest Zijn doel is om door continue te blijven onderzoeken en experimenteren producten te kunnen maken die gecertificeerd zijn en altijd volgens de laatste wet- en regelgeving voldoen aan de allerhoogste kwaliteitsstandaard. ‘Door mijn brede interesse in techniek zie ik een uitdaging in altijd op zoek te gaan naar nieuwere en betere oplossingen.’
Lees meer
Sinds 2010 Directeur-Eigenaar van Optyl en meer dan 15jaar ervaring in de analyse branche. Als solide partner in het stof en stofmeting segment, bied Optyl verschillende oplossingen voor uw stofprobleem met de nadruk op meten en kwantificeren. Niet enkel op een bureau kom je hem tegen maar zeer zeker in the field en op de schoorstenen om samen met de klant een oplossing uit te werken. Engineering en ontwikkeling worden persoonlijk door hem geleid en begeleid.
Lees meer

Uitgelichte video

Evenementen

Events