Zoeken
Sluit dit zoekvak.

6 tips bij de selectie van een industriële weegschaal

6 tips bij de selectie van een industriële weegschaal
28 jun 2024  |
Een industriële weegschaal aanschaffen is een belangrijke beslissing. Weegschaalspecialist ABW begrijpt de complexiteit ervan en deelt 6 tips voor de selectie van de juiste industriële weegschaal.

1. Gebruiksomstandigheden als uitgangspunt 

Industriële omgevingen stellen hoge eisen aan weegschalen. Vervuiling, hoge luchtvochtigheid en explosiegevaar beïnvloeden de materiaalkeuze en afwerking. Controleer altijd of de weegschaal geschikt is voor de omstandigheden waarin deze zal worden gebruikt. Trillingen en luchtstromen kunnen ook de nauwkeurigheid beïnvloeden. Houd hier dus bij het ontwerp rekening mee.

2. Maximale capaciteit bepalen 

Wat is de maximaal verwachte belasting tijdens normaal gebruik? Kies een weegschaal met een capaciteit die minstens dubbel zo hoog is om overbelasting en schade te voorkomen. Dit zorgt voor veilige en duurzame werking.

3. Benodigde weegnauwkeurigheid 

Zorg ervoor dat de precisie van de weegschaal voldoet aan de toleranties van uw processen. Overweeg een multi-range uitvoering waarbij het weegbereik is opgedeeld in verschillende bereikzones met elk een eigen nauwkeurigheid voor specifiekere wegingen.

4. Duurzaamheid 

Investeer in duurzame weegschalen van materialen zoals rvs en gegalvaniseerd staal. Deze hebben een langere levensduur, waardoor de totale eigendomskosten lager uitvallen.

5. Integratie met bestaande systemen 

Integreer de weegschaal met de bestaande software of ERP-systeem voor efficiëntere administratieve processen. Er zijn koppelingen mogelijk op het vlak van registraties, orderbeheer, kasvoering, facturatie en meer. De weegschalen dienen dan wel diverse connectiviteitsopties te ondersteunen, zoals ethernet, voor een naadloze datastroom.

6. Kwaliteitssystemen inventariseren 

Houd rekening met kwaliteitssystemen zoals HACCP of ATEX. Beide richtlijnen hebben invloed op de materiaalkeuze van de weegschaal, waarbij rvs de voorkeur heeft vanwege hygiënische eigenschappen en het vonkarme karakter, belangrijk voor de voedselverwerkende industrie en explosieveiligheid.

Wat wordt uw volgende industriële weegschaal? 

Een industriële weegschaal is een investering in de toekomst van uw bedrijf. Kies voor kwaliteit en betrouwbaarheid. Bekijk het aanbod industriële weegschalen op de website van ABW.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

ABW bekleedt een vooraanstaande positie op het gebied van professionele weegapparatuur en (geautomatiseerde) weegoplossingen. Dankzij het brede leveringsprogramma en jarenlange ervaring en expertise biedt ABW voor elk weegvraagstuk een slimme, gebruiksvriendelijke weegoplossing. Industriële weegoplossingen ABW...

Gerelateerde berichten