Zoek
Sluit dit zoekvak.

Stormloop op gebruikte machines: Waarom het nu een goed moment is om uw installaties te verkopen

Stormloop op gebruikte machines: Waarom het nu een goed moment is om uw installaties te verkopen
9 mrt 2022  |
De machinebouw en installatietechniek is op dit moment niet in staat aan de grote vraag te voldoen vanwege knelpunten in de levering van de grondstoffen oa door corona. Het gevolg: De markt van gebruikte machines is booming. Voor bedrijven die hun gebruikte machines willen verkopen, is dit een veelbelovende kans. Wie zijn afgeschreven of overtollieg installatie nu verkoopt, krijgt een goede prijs en een soepele verkoop.

Al twee jaar lang houdt het coronavirus de wereld in zijn greep. In 2020 was de angst groot en stortte de wereldeconomie in. Met de eerste vaccins groeide het optimisme in 2021 en kwam de wereldwijde productie weer op gang. Wie succesvol door de crisis wil komen, moet flexibel zijn. De verwerkende sector gebruikt de coronatijd dus als een kans om te herstructureren. Daar hoort ook het upgraden van het machinepark bij.

De machinebouw en installatietechniek is echter niet in staat tijdig aan de toenemende vraag te voldoen. Dit komt doordat de volledige orderportefeuilles van de branche als gevolg van de pandemie wereldwijd te kampen hebben met knelpunten in de levering. Niet alleen ontbreken de materialen, maar ook de logistiek worstelt. Het tekort aan goederen stuit op het tekort aan containers. Verwacht wordt dat de situatie niet voor het tweede en misschien zelfs pas in het derde kwartaal van 2022 zal verbeteren.

Ieder nadeel heeft een voordeel

Dus wie nu een nieuwe machine wil kopen, moet geduld hebben. Wie daar niet op kan wachten, beproeft zijn geluk op de markt van gebruikte machines. Een van de online veilinghuizen met de hoogste omzet in deze branche is Surplex, waar jaarlijks meer dan 55.000 gebruikte machines van eigenaar wisselen. Trend stijgend: De markt van gebruikte machines groeit snel.

In februari bijvoorbeeld hield Surplex een tweedaagse veiling van meer dan 1000 artikelen van een gerenommeerde orgelbouwer. 1.599 potentiële kopers uit 73 verschillende landen hebben zich voor deze veiling ingeschreven. Dat is een nieuw Surplex-record. Maar Surplex ziet ook een recordvraag op andere industriële veilingen. Aan verkoopzijde kan hier meer dan ooit van worden geprofiteerd.

Goede redenen om zijn gebruikte installaties te verkopen

“Bij B2B-veilingen denk je al snel aan faillissementen. Toch zijn er steeds meer bedrijven die om andere redenen bewust voor deze verkoopmethode kiezen”, aldus Ghislaine Duijmelings, een van de directeuren van Surplex. “Veel opdrachtgevers herstructureren nu en wij kunnen hen helpen om een optimaal rendement te behalen.”

De grote vraag naar machines van hoge kwaliteit vormt de basis voor een veelbelovende verkoop. Wie zijn niet meer gebruikte activa in budget wil omzetten, stuit op een dankbare markt.

De puntjes op de i zijn het duurzaamheidsaspect van veilingen van gebruikte artikelen. Er wordt minder gesloopt en meer opnieuw gebruikt. Elke geveilde machine bespaart vergeleken met nieuwe productie flinke hoeveelheden CO2 en grondstoffen.

Optimale opbrengst en eenvoudige en snelle afwikkeling

Elke industriële veiling wordt afgestemd op de individuele behoeften van de verkoper. Een opdracht tot verkoop is mogelijk, evenals de onmiddellijke aankoop van alle activa door Surplex. Na de marktconforme waardebepaling van alle overtollige machines wordt de volledige procesketen door het industriële veilinghuis uit één hand georganiseerd. Dat betreft de catalogisering van de machines, de presentatie ervan in 16 talen op surplex.com, de organisatie van bezichtigingsafspraken en nog veel meer. Met wereldwijde online marketing wordt het marktpotentieel van elk afzonderlijk artikel volledig benut. De hamerprijzen overtreffen dan ook vaak de verwachtingen van de verkoper.

Na de verkoop organiseert Surplex onder andere de professionele demontage, zorgt voor de facturering en de douaneafhandeling. Het afwikkelingsteam van het industriële veilinghuis spreekt meer dan 20 talen. Duijmelings: “Met ons full-service aanbod, uniek in Europa, zorgen wij niet alleen voor een optimale opbrengst, maar ook voor soepele processen voor, tijdens en na de veiling”

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Surplex is een van de toonaangevende Europese industriële veilinghuizen en handelt wereldwijd in gebruikte machines en bedrijfsinrichtingen. Het 18-talige veilingplatform Surplex.com registreert jaarlijks ongeveer 50 miljoen paginabezoeken. Op meer dan 800 online veilingen worden per...

Gerelateerde berichten