Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Voedselveiligheid centraal bij Olam Cocoa

Voedselveiligheid centraal bij Olam Cocoa
1 apr 2021  |
ERIKS is sinds 2017 contractpartner van Olam Cocoa. Dat betekent onder andere dat we spare parts leveren en de grijpvoorraden in twee magazijnen beheren. Maar ook dat we adviseren bij de aanschaf en het gebruik van de juiste slangen, afdichtingen, afsluiters en pakkingen. En dat we– proactief – meedenken als het gaat over voedselveiligheid in het productieproces.

Olam Cocoa verwerkt cacaobonen tot verschillende halffabricaten, zoals cacaopoeder, cacaoboter en cacaomassa. Het bedrijf is onderdeel van de Olam Group, een foodmultinational met meer dan 30.000 werknemers wereldwijd. Olam Cocoa heeft vestigingen in Koog aan de Zaan en in Wormer, met diverse grote productielijnen en zo’n 400 werknemers. Het bedrijf is in de branche één van de grootste ter wereld. 

“Het maken van de cacao-halffabricaten is een complex proces”, zegt Martin de Groot, Quality Manager bij Olam. “Het is uiterst belangrijk om in het gehele productieproces, voedselveilig te werken. Om alles onder controle te hebben en te houden. Want er zijn nogal wat risico’s: bijvoorbeeld ongewenste aanwezigheid van materialen in de aangeleverde cacaobonen, risico’s op het gebied van microbiologie, allergene risico’s en chemische risico’s door bijvoorbeeld contaminanten.”

Grijpvoorraadbeheer en applicatiekennis

De samenwerking met ERIKS loopt al jaren, maar werd echt een partnership toen Olam in 2017 besloot het aantal leveranciers te reduceren en te kiezen voor één technische partner met toegevoegde waarde. ERIKS werd toen totaalleverancier bij Olam. “En dat betekent sindsdien: voorzien in de hele MRO-behoefte en de grijpvoorraden. We zorgen ervoor dat alle gewenste materialen in de fabrieken aanwezig zijn of geregeld worden”, zegt Eelco van den Broek, Account Manager bij ERIKS en de linking pin bij Olam. “Met de Application Engineers voor de technische vragen en een dedicated binnendienst vormen we een mooi en stevig accountteam, dat dagelijks voor Olam klaar staat.”

“Sinds ons partnership in 2017 hebben we mooie besparingen bewerkstelligd. Bijvoorbeeld door verschillende productieprocessen te optimaliseren en de grijpvoorraden met een two-bin-systeem beter in te regelen. Daarnaast is onze kennis en kunde ingezet voor verbetering van applicaties zoals transportbanden, elektromotoren, slangen, afsluiters en afdichtingen.”

“Ze zijn transparant en staan open voor discussie.”

ERIKS is ook proactief betrokken bij de operationele werkzaamheden in Koog aan de Zaan en Wormer, ziet De Groot tot zijn tevredenheid. “De mensen van ERIKS weten wat er speelt in de markt, zien alle ontwikkelingen. Daarom kunnen ze goed adviseren over nieuwe materialen of producten. Dat doen ze dan ook regelmatig. En daar kunnen wij ons voordeel weer mee doen.”

Voedselveiligheid hoog in het vaandel

De Groot was destijds op bezoek bij ERIKS in Alkmaar en kreeg daar een presentatie over voedselveiligheid. Hij was direct onder de indruk. “Bij een bedrijf als Olam staat (voedsel)veiligheid op één. Je moet er niet aan denken dat er tijdens de productie iets niet goed gaat. Tijdens de presentatie bleek dat ERIKS niet alleen over alle relevante certificaten beschikt, maar dat ze ook met kennis van zaken spreken. En dat is mij ook duidelijk geworden: ERIKS is een betrouwbare én een deskundige partner”, aldus De Groot. “Belangrijk voordeel daarbij is dat ze kennis hebben van alle compliance en regelgeving die voor onze branche van toepassing zijn.”

Enkele voorbeelden wat ERIKS concreet voor Olam heeft gedaan: de cacaofabrikant heeft ERIKS gevraagd om het complete pakket aan flenspakkingen te standaardiseren. Het gaat daarbij om voedselveiligheid, dus was een EC1935/2004-certificaat een vereiste. En ERIKS adviseert Olam over de juiste afsluiters bij toepassingen met cacaomassa en cacaoboter.

De cacaobonen worden direct bij binnenkomst vanuit de schepen bij Olam gescheiden van ongewenste materialen.

“Mooie en toepasselijke voorbeelden”, zegt Eelco van den Broek. “Met onze know how bieden we aantoonbaar toegevoegde waarde.” De Groot beaamt dat. “Bij ERIKS zijn ze professioneel en deskundig. En wat prettig is: ze zijn transparant en staan open voor discussie. Samen kom je tot de juiste aanpak. Het kenmerkt de werkwijze van Eelco en zijn collega’s.”

Mooi om zo samen te werken

Cruciaal in de relatie tussen Olam en ERIKS is de wens van beide tot samenwerking. “We trekken als een volwaardige partner met Olam op”, zegt Eelco van den Broek. “Dat levert volgens ons voor beide partijen het meeste op.” De Groot is het daar helemaal mee eens. “We voeren wel discussies over wat de beste oplossing voor een bepaald probleem is. Daar kunnen we verschillend over denken, maar op een gelijkwaardige manier. Het mooie is: ERIKS vraagt dan door. Waarom wil je dat en hoe zie je dat concreet voor je? Ze kunnen ons aan de hand van de regelgeving en de technische details uitleggen waarom bijvoorbeeld die ene afsluiter of hygiënische afdichting dan de beste oplossing is. En op basis van zo’n traject komen we dan gezamenlijk tot de beste keuze. Het is mooi om zo samen te werken.”

“Het mooie is: ERIKS vraagt dan door. Waarom wil je dat en hoe zie je dat concreet voor je?”


Risico’s in kaart brengen

De komende tijd wil De Groot investeren in het nog beter in kaart brengen van de risico’s van de productieprocessen bij Olam. Waar kan wat fout gaan en wat is daartegen te doen? “We gaan vervolgens kijken of en hoe we de processen en procesonderdelen moeten aanpassen. Natuurlijk maken we gebruik van de kennis en de expertise van ERIKS. Ze kunnen ons helpen bij het gebruiken van de juiste onderdelen en materiaalkeuze. Ze kunnen toezien op het naleven van de regels – ook die voor de voedselveiligheid. En ze helpen ons bij de optimalisatie van de processen en het dagelijkse onderhoud. Er is, kortom, nog meer dan genoeg te doen. Ik zie ernaar uit.”

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

ERIKS is een industrieel dienstverlener met een uitgebreid assortiment werktuigbouwkundige componenten en up-to-date materiaal- en toepassingskennis, die samen met u streeft naar het verminderen van downtime, u adviseert bij het reduceren van de inkoopkosten en...

Gerelateerde berichten