Search
Close this search box.

Zuivelindustrie

zuivelindustrie-procestechnologie-procestechniekDe zuivelindustrie kent wereldwijd een sterke groei als gevolg van de toenemende vraag naar melk en melkproducten door de voortdurende groei van de wereldbevolking.

In de zuivelindustrie worden melk en melkproducten op industriële wijze verder verwerkt tot producten. Deze zuivelproducten worden geproduceerd in zuivelfabrieken. In de zuivelfabriek wordt door hulp van procesinstallaties en automatisering van koemelk (of andere soorten melk) een zuivelproduct gemaakt.

De zuivelindustrie behoort tot de voedingsmiddelenindustrie maar is wel specifiek gericht op zuivelproducten.

Met vooruitstrevende procestechnologie in de zuivelindustrie wordt gestreefd naar een optimale productkwaliteit tegen zo laag mogelijke productiekosten en milieulasten.

Procesinstallaties en productieprocessen blijven zich ontwikkelen, doordat zuivelproducten industrieel worden bewerkt tot steeds meer eindproducten.

Door de grote productievolumes en de wens om een langere houdbaarheid te realiseren is hygiëne een cruciale factor. Door te focussen op effectieve reiniging en desinfectie kan een efficiënte zuivelverwerking worden bewerkstelligd.

De verschillende productieprocessen hebben als overeenkomst dat ze veilig en hygiënisch moeten verlopen.

De wetgeving omtrent de hygiëne en voedselveiligheid voor zuivelproducten is erg strikt, en producenten zijn verplicht om de bereiding, behandeling en verhandeling van zuivelwaren zorgvuldig te laten verlopen.

Wat is melkpoeder?

Melkpoeder is melk waaraan het water is onttrokken, zodat een droge stof overblijft.

Melkpoeder wordt in 2 varianten gemaakt, te weten:

  • Mager melkpoeder – Ontstaat door van magere melk het water te verdampen
  • Niet-mager melkpoeder – Ontstaat door van volle melk het water te verdampen.

Poederverwerking in de zuivelindustrie

Melkpoeders op basis van zuivel zijn goed houdbare en voedzame alternatieven voor verse melk, voor kant-en-klare drank, of als ingrediënten in een verscheidenheid aan recepten.

Poederverwerking in de zuivelindustrie vraagt een belangrijke investering in procestechnologie, middelen en ingrediënten.

Procestechnologie voor melkpoederinstallaties

Hygiënische, nauwkeurige, en veilige procestechnologie voor melkpoederinstallaties is essentieel in alle fasen van de poederverwerking.

Melkpoeder procestechnologie wordt ingezet voor de vervaardiging van melkpoeder uit vloeibare melk.

Verdamping – Verdamping is een belangrijk proces in de vervaardiging van melkpoeder, waarbij het meeste overtollige water uit het vloeistofmengsel wordt verwijderd.

Sproeidrogen – Sproeidrogen is een industriële methode die het mogelijk maakt om melkpoeder te vormen. De fysieke kenmerken van het uiteindelijke melkpoederproduct worden bepaald tijdens het sproeidrogen.

Sproeidrogen is van invloed op de deeltjesgrootte en agglomeratie, oplosbaarheid, poederdichtheid, en stabiliteit.

Sproeidrogen melkpoeder

Trommeldrogen – Naast sproeidrogen kan er ook gekozen worden voor andere drogingstechnieken. Zo is er de mogelijkheid van trommeldrogen, waarbij een filmlaag melk wordt aangebracht op een ronddraaiende verhitte trommel welke er vervolgens afgeschraapt moet worden (met lichte karamellisatie).

Vriesdrogen – Ook kan er gebruik worden gemaakt van vriesdrogen waarbij er nog meer eigenschappen (waaronder de smaak) van de melk worden behouden.

Het principe van vriesdrogen is dat door de lage temperatuur de in de melk aanwezige watermoleculen worden opgenomen in ijskristallen, die vervolgens in zeer droge lucht verdampen, of eigenlijk sublimeren (= het direct overgaan van vaste vorm naar gasvormige toestand).

Verpakking – Niets is zo belangrijk als de verpakking van melkpoeder. Poeder moet vrij van en dicht voor zuurstof en vocht verpakt worden. De meest gebruikte verpakkingsvorm voor gedroogde producten is vacuüm. Bij een juiste verpakking kan een houdbaarheid van minimaal achttien maanden aan het product mee gegeven worden.

Essentieel is dat alle poederverwerkingssystemen en poeder vulsystemen hygiënisch zijn.

Ook een nauwkeurige gewichtsregeling om productverlies te verminderen is belangrijk.

De juiste procesinstallaties voor melkpoeder zijn gebruiksvriendelijk, gemakkelijk te bedienen en te onderhouden en tasten de poederstructuur of stabiliteit niet aan.

Dense-phase vacuümtransporteurs veroorzaken minder stof tijdens de overbrenging van melkpoeder naar opslagunits of naar meng- en vermenginstallaties.

Een stofvrije omgeving betekent minder reiniging en onderhoud op de installatie.

Procestechniek melkpoeder

Eigenlijk zijn alle niet-geoxideerde stoffen brandbaar. Daarom dienen fabrieken met productie van melkpoeder na te gaan of de voorwaarden voor het ontstaan van een stofexplosie aanwezig kunnen zijn.

Onder deze omstandigheden past men vaak cyclonen toe en worden de elektrische installaties explosieveilig ontworpen (ATEX).

Werken in een ATEX-omgeving is een serieuze zaak. Het vraagt om kennis, aandacht en oplettendheid.

Schrijf je in en ontvang ons nieuws

Mis, net als 10000+ andere lezers, niets meer van de (technische) ontwikkelingen binnen de stortgoed-verwerkende industrie (gratis!).

Door je aan te melden voor onze lijst, ga je akkoord met onze voorwaarden.

Berichten over Zuivelindustrie

Experts for Zuivelindustrie

Sinds 2010 Directeur-Eigenaar van Optyl en meer dan 15jaar ervaring in de analyse branche. Als solide partner in het stof en stofmeting segment, bied Optyl verschillende oplossingen voor uw stofprobleem met de nadruk op meten en kwantificeren. Niet enkel op een bureau kom je hem tegen maar zeer zeker in the field en op de schoorstenen om samen met de klant een oplossing uit te werken. Engineering en ontwikkeling worden persoonlijk door hem geleid en begeleid.
Lees meer
Als Sales Manager bij Foeth is Michel Terlouw enthousiast over internationale handel en blinkt hij uit in het vinden van de perfecte match voor elke klant. In een bedrijf als Foeth zijn mensen met een gedegen technische achtergrond echt onmisbaar. Klanten van over de hele wereld komen onze uitgebreide voorraad gebruikte machines bekijken en het is essentieel om nauw samen te werken met elke klant om te bepalen welke machine het beste past bij de beoogde toepassing. Michel is gepassioneerd door het samenwerkingsproces om samen met de klant de ideale machine te vinden, omdat dit aansluit bij onze missie. Het streven naar de perfecte oplossing geeft niet alleen voldoening, maar draagt ook bij aan het bevorderen van duurzaamheid binnen de industrie.
Lees meer

Uitgelichte video

Evenementen

Events