Zoek
Sluit dit zoekvak.

Pneumatisch transport

Innovaties op het gebied van pneumatische transportsystemen voor toepassing in de stortgoed- en procesindustrie

Pneumatisch transport is het transporteren van bulkgoederen zoals poeders, granulaten of korrels door gebruik te maken van een voortstuwende kracht veroorzaakt door een lucht- of gasstroom. Pneumatisch transport wordt in de stortgoedindustrie veelvuldig toegepast om op efficiënte en effectieve wijze vaste stoffen te transporteren. Met een goed doordacht pneumatisch transportsysteem kunnen bulkproducten in grote hoeveelheden over lange afstanden worden getransporteerd met een beperkt luchtvolume. Deze Techniek Zone biedt inzicht in de nieuwste innovaties op het gebied van pneumatische transportoplossingen voor droge stoffen, zoals poeders, granulaten of korrels.

Een goed ontworpen pneumatisch transportsysteem is vaak een meer praktische en economische oplossing om materialen van het ene punt naar het andere te transporteren dan alternatieve mechanische systemen (bandtransporteurs, schroeftransporteurs, triltransporteurs, sleeptransporteurs en meer). De volgende redenen ondersteunen het gebruik maken van pneumatisch transport:

 1. Pneumatische transportsystemen zijn relatief economisch te installeren, bedienen en te onderhouden
 2. Pneumatische transportsystemen zijn omsloten en kunnen desgewenst volledig werken zonder dat bewegende delen in contact komen met het getransporteerde materiaal. Omdat ze ingesloten zijn, zijn ze relatief schoon, milieuvriendelijker en eenvoudig te onderhouden
 3. Pneumatische transportsystemen zijn flexibel in omleiding en uitbreiding. Een pneumatisch systeem kan een product transporteren waar een pijpleiding doorheen kan lopen

Er zijn verschillende manieren om materialen te transporteren met behulp van pneumatisch transport. Over het algemeen lijken ze in deze hoofdcategorieën te vallen:

 • Verdunde fase pneumatische transport
 • Dichte fase pneumatische transport
 • Semi-dichte fase pneumatisch transport

Verdunde fase pneumatische transport

Pneumatische transportbanden met verdunde fase passen lage druk toe om bulkmateriaal te verplaatsen om het met hoge snelheid door de transportlijn naar zijn bestemming te sturen. Pneumatische transportbanden met verdunde fase kunnen vacuüm- of drukgericht zijn, afhankelijk van het over te dragen materiaal.

Dichte fase pneumatische transport

Pneumatische transportbanden met dichte fase bieden het voordeel dat ze een veel dikkere concentratie stortgoederen met relatief lage snelheden effectief door een transportlijn duwen.

Dit type wordt vaak gebruikt om materialen over langere afstanden en met hogere doorvoersnelheden te transporteren. De beperkingen van apparaten voor luchtbeweging, zoals ventilatoren en wortelblazers, worden onbetaalbaar.

Deze methode wordt ook vaak gebruikt om breekbare of schurende materialen met lage snelheden te transporteren om materiële schade of systeemschade te minimaliseren. De lage snelheid van de dichte fase betekent geringe slijtage van zowel het systeem als de te transporteren materialen.

Semi-dichte fase pneumatische transport

pneumatische transportbanden met semi-dichte fase zijn een middenoplossing die is ontwikkeld om materiaal met gemiddelde snelheid te transporteren.

Als tussenstap tussen dichte en verdunde fasen transporteert de halfdichte fase materialen met een gemiddelde snelheid. Slechts een deel van de materialen hangt in de luchtstroom.

Semi-dense phase pneumatische transportsystemen zijn ideaal met:

 • Producten in beluchtbare staat
 • Schurende of brokkelige materialen

De beslissing welk ontwerp van een pneumatisch transportsysteem het beste is voor uw bedrijf, is gebaseerd op de volgende vragen:

 • Wat voor materiaal wordt er vervoerd?
 • Is materiaal- of leidingverlies een punt van zorg?
 • Wat is het doel van het materiaaloverdrachtsysteem?
 • Wilt u het materiaal verplaatsen?
 • Wilt u meer materiaal overbrengen dan het huidige systeem aankan?
 • Is betrouwbaarheid en efficiëntie belangrijk? Of gaat het meer om de zachtheif van transport?

Om deze vragen te beantwoorden, is rekening houden met verschillende materiaalbehandelingskenmerken essentieel, waaronder transporteerbaarheid, optimale lucht-tot-materiaalverhoudingen, opbouwneigingen, vloeibaarheid en degradatie.

Het nauwkeurig uitlezen van het gedrag van het materiaal tijdens pneumatisch transport kan veel details weergeven over de volgende zaken:

 • De transportmodus (verdunde, dichte of semi-dichte fase)
 • De gasstroom
 • Het laden van vaste stoffen
 • Het type gasverplaatser

Schrijf je in en ontvang ons nieuws

Mis, net als 10000+ andere lezers, niets meer van de (technische) ontwikkelingen binnen de stortgoed-verwerkende industrie (gratis!).

Door je aan te melden voor onze lijst, ga je akkoord met onze voorwaarden.

Artikelen over Pneumatisch transport

Experts for Pneumatisch transport

Meer dan 30 ervaring in de ontwikkeling en realisatie van projecten als projectmanager voor feed, aqua feed en petfood. Al 20 jaar werkzaam bij Dinnissen als accountmanager in de divisies feed, aqua feed en petfood. Specialist in het ontwikkelen van grote projecten met toegevoegde waarde gericht op pneumatisch transport, mengen, drogen, malen en coaten met vloeistof- en poedersystemen.
Lees meer
40 jaar ervaring in het produceren en ontwerpen van flexibele verbindingen voor industriële toepassingen voor Food, Feed, Pharma, chemie en lucht. Door het combineren van al die ervaring en kennis uit verschillende industriën waarin hij actief is geweest Zijn doel is om door continue te blijven onderzoeken en experimenteren producten te kunnen maken die gecertificeerd zijn en altijd volgens de laatste wet- en regelgeving voldoen aan de allerhoogste kwaliteitsstandaard. ‘Door mijn brede interesse in techniek zie ik een uitdaging in altijd op zoek te gaan naar nieuwere en betere oplossingen.’
Lees meer

Uitgelichte video

Evenementen

Events