Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Minder uitvaltijd, hoge productiviteit en intuïtieve machinebediening door gebruik van slimme data

Slimme data
21 feb 2018  |
ZALTBOMMEL - Nieuwe whitepaper van Eaton over het ontwerpen en ontwikkelen van gebruiksvriendelijkere Human Machine Interface (HMI) concepten voor de volgende generatie machines.

De volgende generatie machineoperators verwacht een human machine interface (HMI) die aansluit op de interface die zij gewend zijn van de persoonlijke mobiele apparaten in hun privéleven. Van management tot distributie, van logistiek tot productie, nieuwe smart devices verschijnen op steeds meer plekken in de werkomgeving. Niet-intuïtieve machineontwerpen leiden tot lange trainingsperioden, langzamere werkprocessen en uiteindelijk tot hogere kosten. Powermanagementbedrijf Eaton stelt een whitepaper beschikbaar waarin wordt uitgelegd hoe de groeiende hoeveelheid data, beschikbaar als gevolg van Smart Industries, de efficiëntie in machinebediening kan vergroten en echt aan de wensen van de gebruiker tegemoetkomt: ‘Designing and developing control systems that truly meet the needs of users’.

In de whitepaper beschrijven Simon Sittig, professor Christian Brecher en Markus Obdenbusch van het WZL werktuigmachinelaboratorium van de technische universiteit in Aken (de RTWH), de sterke en zwakke punten van de huidige bedieningssystemen. Daarnaast lichten ze diverse richtlijnen toe en geven ze aanbevelingen voor het ontwerpen van moderne, gebruiksvriendelijke interfaces. In de whitepaper wordt verder uitgelegd met welke praktische aspecten ontwerpers tijdens de productontwikkeling rekening zouden moeten houden.

Door de toenemende complexiteit van productieomgevingen worden werkprocessen vertraagd en duurt het trainen van medewerkers langer. Dit leidt uiteindelijk tot hogere kosten. Zowel net aangenomen trainees als oudere werknemers komen voor uitdagingen te staan vanwege de huidige besturingsontwerpen, waardoor de vraag naar meer intuïtieve bedieningssystemen groeit.

Veel bedieningssystemen maken gebruik van een functiegeoriënteerde menustructuur, waardoor de uitvoertijd wordt vertraagd. In de whitepaper geven de onderzoekers aan dat deze beter vervangen kan worden door een taakspecifieke informatievoorziening. Door het systeem op deze manier in te richten krijgt iedere taak een profiel, waarbij alleen de informatie die relevant is voor het profiel wordt weergegeven.

Bij het ontwerpen van gebruiksinterfaces spelen gebruiksvriendelijkheid en gebruikscapaciteit de hoofdrol. Als functies eenvoudig te vinden en te personaliseren zijn, stijgt de acceptatie van de gebruikers. In de whitepaper wordt dan ook nadruk gelegd op gegevensbeschikbaarheid. De gebruikersacceptatie neemt daarnaast ook toe als de bedieningssystemen eenvoudig te gebruiken zijn en zijn aangepast aan hun omgeving – bijvoorbeeld met aanraakschermen, die ook met handschoenen aan te bedienen zijn.

Eaton richt zich met zijn Galileo software op het ontwerp van gebruiksinterfaces, zodat nieuwe, intuïtieve gebruiksinterfaces eenvoudig geïmplementeerd kunnen worden. Het systeem biedt een serie kant-en-klare grafieken, functies en gebruiksbeheersjablonen.

De whitepaper laat zien dat het concept van een gebruiksvriendelijk bedieningssysteem afhankelijk is van de volledige beschikbaarheid van relevante informatie. Om deze informatie met werknemers te delen, kunnen ook mobiele apparaten worden gebruikt. In industriële omgevingen worden vaak tablets en smartwatches gebruikt. Zo kan een noodsignaal bijvoorbeeld aan de drager van een smartwatch worden doorgegeven. In lijn met Smart Industries wordt in de whitepaper beschreven hoe cloud-oplossingen ervoor kunnen zorgen dat relevante informatie volledig beschikbaar kan worden gemaakt. Met een cloud-infrastructuur kunnen ook externe serviceaanbieders in bepaalde werkprocedures worden geïntegreerd. Hierbij is een focus op data-integratie, evenals gestandaardiseerde interfaces en data-overdracht protocollen, van essentieel belang.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Eaton is een powermanagementbedrijf dat energie-efficiënte oplossingen aanbiedt die onze klanten helpen om rendabel hun elektrische, hydraulische en mechanische energie te beheren. We zijn een wereldwijde technologieleider in elektrische producten, systemen en diensten voor stroomkwaliteit,...

Gerelateerde berichten