Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Stofreductie met de DSH hopper bij ICL fertilizers

DSH Hopper
29 sep 2018  |
Bij de kunstmestfabriek van ICL te Amsterdam meren regelmatig vrachtschepen aan die ladingen fosfaat brengen. In het verleden werd het fosfaat uit deze schepen via een lopende band en een glijgleuf vanaf 9 meter hoogte gestort in loodsen. Om verstuiving te beperken stortte ICL met slechts 30 procent van haar stortcapaciteit.

Desondanks bleef stof een aandachtpunt voor ICL, bijvoorbeeld qua zicht in de opslagloodsen, wat de werkzaamheden binnen beperkte. Ook de stofemissie buiten de loodsen wilde ICL verder inperken. Omdat Vlint al jarenlang verantwoordelijk was voor levering van filters en het onderhoud aan ontstoffingsinstallaties in de fabrieken, kantoren en laboratoria van ICL, werd Vlint om advies gevraagd.

De oplossing

DSH hopperDe productspecialisten van Vlint stelden voor om een DSH-hopper te installeren. Een DSH-hopper wordt geïnstalleerd onder een voedingspunt zoals een lopende band, kettingtransporteur of silo, waarbij deze constant op zijn operationele hoogte kan blijven. In de DSH-hopper bevindt zich een kegel waar solids langs worden geleid. Op deze manier wordt de lucht uit het product gehaald en ontstaat er een compacte productstroom die zorgt voor een aanzienlijke stofreductie bij het verladen. Belangrijke voordelen van de DSH-hopper zijn:

  • Storten mogelijk tot 20 meter hoogte, met minimale verstuiving
  • Compactere stortstroom waardoor meer product in een kleinere ruimte past

Doordat de DSH-hopper geen elektronische onderdelen heeft, is hij bijzonder onderhoudsvriendelijk. De hoppers zijn leverbaar in polyethyleen, roestvrij staal en hardox, waardoor ze toepasbaar zijn voor verschilde type solids (hygroscopisch, abrasief, voedingsmiddelen, enz).

Het resultaat

Met de DSH-hopper stort ICL nu 400 ton fosfaat per uur. Dit is zo’n 60 procent van de maximale stortcapaciteit. De schepen voor de ICL-fabriek zijn door deze ingreep veel korter aan het verladen dan voorheen. Bovendien vormt stof buiten én binnen geen enkel probleem meer.

Gerard Oudshoorn, coördinator bedrijfsbureau van ICL te Amsterdam, is bijzonder tevreden met het advies van Vlint. Hij is bovendien onder de indruk van de inzet die het personeel van Vlint bij de installatie toonde. “Het verladen van fosfaat ging bij onze eerste testen met de DSH-hopper 6 uur onafgebroken door. De productspecialist van Vlint bleef zonder onderbreking in de met fosfaat gevulde loods aanwezig om te monitoren of alles goed ging. Voor mij tekent dit het karakter van de Vlint specialisten,” aldus Oudshoorn.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Vlint gaat voor een 360 graden benadering. Door onze uitgebreide kennis van filtratiesystemen, luchtverdeling en solids handling gaat Vlint door daar waar andere stoppen. Vlint is als totaalleverancier en dienstverlener de partij voor: het zuiveren...

Gerelateerde berichten