Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Vier mengers voor Balaji Wafers

Vier mengers voor Balaji Wafers
12 jun 2018  |
Balaji is de op een na grootste aardappelchips producent van India. Voor het maken van zoutjes en snacks gebruikt de Balaji Group onze Gentle Touch mengers. “Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe technologieën om ons proces te verbeteren”, zegt directeur van de Balaji Group Keyur Virani. “Lindor is erin geslaagd om ons mengproces om te vormen in een hygiënischer en efficiënter proces.”

De fabriek van Balaji in Rajkot (Gujarat) was door een stijgende vraag in de markt toe aan modernisering en uitbreiding van de productiecapaciteit. Onze Indiase partner Food Processing Technologies (FPT) onderhoudt al jaren nauwe banden met de Balaji Group en samen onderzochten zij hoe ze het productieproces in de fabriek konden verbeteren. Directeur Virani raakte al snel overtuigd dat onze Gentle Touch menger de beste oplossing bood en de meeste zekerheid op een constante smaak en kwaliteit gaf.

Belang van mengen voor extrusie

Voor extrusie is het gelijkmatig toevoegen van water aan een homogeen mengsel van grondstoffen van essentieel belang. Lindor mengers zijn hiervoor uitermate geschikt omdat ze naast het mengen van de droge grondstoffen het water perfect verdelen over het bewegende product bed zonder stofontwikkeling. Stof is immers om meerdere redenen een oorzaak van kwaliteitsverlies bij extrusie en moet worden voorkomen. De menger is uitgerust met injectielansen met processpecifieke spuitmonden die het water zeer fijn verdelen over een bewegend product bed, met als resultaat een homogeen mengsel van een hoge en constante kwaliteit. Een Lindor menger verdient zich snel terug door de kwaliteitsvoordelen en significant hogere productiviteit. Minstens zes batches per uur met een batchgewicht van 400 tot 500 kilo.

Hygiëne en lage kosten

De oppervlakken van de machine zijn hygiënisch afgewerkt en van binnen en buiten gewaterstraald volgens het Viwateq® principe. Hierdoor is het oppervlak mooi glad, eenvoudig reinigbaar en het minimaliseert bovendien de kans op microbiële retentie. Dit is van belang omdat meel en water samen een goede voedingsbodem zijn voor microben. De menger heeft een uitrijbare in- en uitlaat. Dit maakt de menger, met name de afdichtingen, nóg beter reinigbaar. “De menger is inderdaad bijzonder eenvoudig te reinigen en we voldoen nu aan de strengste hygiëne-eisen. Daarnaast verbruikt de menger zeer weinig energie, bleek hij eenvoudig implementeerbaar in ons proces en zijn de onderhoudskosten laag”, zegt Virani.

‘Gentle’ processing

Onze Indiase partner FPT heeft de engineering en installatie van de korte proceslijn, waar onze menger deel van uitmaakt, verzorgd. De Lindor menger lost haar lading bijzonder snel. Een F3 Floveyor vervoert de batch van 400 – 500 kg binnen enkele minuten naar de volgende stap in het proces. De F3 Floveyor is een uniek aero-mechanisch transportsysteem dat net als onze menger bijzonder voorzichtig met het product omgaat.

Succesvol vervolg

Toen de proceslijn zich met betrekking tot betrouwbaarheid, exploitatie- en energiekosten een jaar lang bewezen had, besloot de Balaji Group de fabrieken in Valsad en Indore van eenzelfde proceslijn met Lindor mengers te voorzien. In totaal hebben wij drie L1000 mengers met vloeistofinjectie, uitrijbare in- en uitlaat en gewaterstraalde afwerking geleverd. Daarnaast leverden wij een vierde menger, een L500 met een batchvolume van 500 liter. Onze Engineering & Service Manager Akko van der Lee kijkt tevreden terug “Balaji is één van de bedrijven in India die voorop lopen in kwaliteit en efficiëntie. Zij durven in, voor India, kostbare westerse apparatuur te investeren. Het is een bedrijf waarmee het heel fijn werken is.”

Historie Balaji: Slechte oogst resulteert in miljoenenbedrijf

De Balaji Group heeft een geschiedenis die leest als een roman. Vanwege een slechte oogst op het boerenbedrijf van hun vader en gebrek aan inkomsten, verlieten oprichter Chandubhai Virani en zijn twee broers in de jaren 70 het ouderlijk huis. Ze trokken naar de stad Rajkot. Chandubhai was destijds 15 jaar oud en vond een baantje in de kantine van een bioscoop.

Omdat de leveranciers van de kantine onregelmatig leverden, besloot Chandubhai zelf te leren hoe hij chips moest maken. Inmiddels heeft het familiebedrijf dat hieruit voortkwam meerdere fabrieken met meer dan 1800 medewerkers in totaal. De fabrieken produceren 100 duizend kilo potato wafers (chips) en een half miljoen kilo andere snacks per dag. Balaji is de op een na grootste aardappelchips producent van India. De huidige directeur, Keyur, is de neef van oprichter Chandubhai.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Enige jaren geleden introduceerde Lindor een eigen unieke visie op het mengen van droge stoffen, de “gentle touch meng” techniek. Deze uitermate vriendelijke maar optimale menging wordt veroorzaakt door schoepen die in de mengtrommel zijn...

Gerelateerde berichten