Zoek
Sluit dit zoekvak.

Voedingsmiddelen

Wat zijn voedingsmiddelen?

Onder voedingsmiddelen wordt verstaan alle soorten voedsel die door mensen kunnen worden geconsumeerd.

Een voedingsmiddel hoeft niet over een eenduidige samenstelling te beschikken, en kan dus bestaan uit meerdere voedingsstoffen. Op verpakte voedingsmiddelen staat een verplichte ingrediëntendeclaratie.  Dit is een lijst, in afnemende volgorde, van de natuurlijke ingrediënten en de toegevoegde voedseladditieven met hun E-nummer.

Voedingsmiddelen voorbeelden: Fruit, groente, kruiden, graanproducten, zuivelproducten, zoetmiddelen, noten & zaden en dranken.

Onder nieuwe voedingsmiddelen (Novel Food) wordt verstaan alle voedingsmiddelen en ingrediënten die vóór mei 1997 niet of nauwelijks werden geconsumeerd binnen de EU.

Voorbeelden van nieuwe voedingsmiddelen zijn producten uit nieuwe bronnen of die met nieuwe processen gemaakt zijn. Bijvoorbeeld DHA-rijke olie uit algen.

Nieuwe voedingsmiddelen of ingrediënten worden op veiligheid gecontroleerd door de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA) en komen pas op de markt als ze zijn goedgekeurd.

Zuivelindustrie

In de zuivelindustrie wordt op industriële wijze melk verwerkt tot zuivelproducten. Het produceren van zuivelproducten gebeurt in zogenaamde zuivelfabrieken. In deze fabrieken wordt met behulp van machines, procesinstallaties en bijbehorende automatisering van koemelk of andere soorten melk een zuivelproduct gemaakt.

De zuivelindustrie behoort tot de voedingsmiddelenindustrie maar is wel specifiek gericht op de verwerking van zuivelproducten.

Praktisch alles dat in het dagelijks leven wordt gebruikt, is gemaakt in de procesindustrie. Bijna alles wat wordt aangeboden in de supermarkten is afkomstig uit de levensmiddelenindustrie.

voedingsmiddelen materialen

De wetenschap die zich bezighoudt met de samenstelling, productie, opslag, en veiligheid van voedingsmiddelen wordt voedingsmiddelentechnologie genoemd.

Voedingsmiddelentechnologie omvat eveneens het continue verbeteren van voedingsproducten en de bijbehorende productiemethoden.

Door de verscheidenheid aan processen die toegepast worden in de voedingsmiddelenindustrie kunnen verschillende producten worden vervaardigd.

Hierbij kan onder andere onderscheid worden gemaakt tussen eindproducten en halffabricaten.

voedingsmiddelen klontbreker

Een eindproduct is in principe meteen gebruiksklaar terwijl halffabricaten nog één of enkele bewerkingen moeten ondergaan om tot een eindproduct te kunnen komen.

Er worden hoge eisen gesteld bij de productie van voedingsmiddelen en de complexiteit is eveneens hoog.

Bij het ontwerp, de bouw, en het onderhouden van procesinstallaties dient rekening gehouden te worden met de wetgeving op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid.

Procestechnologen optimaliseren daarnaast complete bedrijfsprocessen om de kwaliteitszekerheid van voedingsmiddelen te vergroten, mankracht in proceslijnen te reduceren, de traceerbaarheid te verhogen, en de afkeur van producten te minimaliseren.

Wie in de voedselverwerkende industrie werkt, weet dat goede hygiëne een absolute voorwaarde is. Maar hoewel bedoelingen meestal wel goed zijn, is het daarmee geen vanzelfsprekendheid. De werkvloer met grondig reinigbare productiemiddelen inrichten bijvoorbeeld, is een vak apart.

Ervaring en specialisme zijn ook belangrijk voor het ontwerp en de fabricage van procesinstallaties in de voedingsmiddelenindustrie. Voedselveiligheid, microbiologische besmetting en kruisbesmetting blijven cruciale aandachtspunten.

HACCP-systeem

Het HACCP-systeem (Hazard Analysis and Critical Control Points) is een voedselveiligheidssysteem. Bedrijven die met voedsel omgaan voorkomen hiermee dat de veiligheid van ons eten in gevaar komt. Van elke fase in de productie brengt het bedrijf in kaart wat er fout kan gaan en hoe dit kan worden voorkomen.

Hygienic Design Network methodiek

De methodiek van Hygienic Design Network (HDN) is gebaseerd op de Europese normen en richtlijnen voor het ontwerpen, bouwen en installeren van machines en procesinstallaties in onder andere de voedingsindustrie (food). HDN borgt dat installaties in de voedselproducerende en verwerkende industrie aantoonbaar voldoen aan Europese regelgeving.

European Hygienic Engineering & Design Group (EHEDG)

EHEDG is een internationaal platform voor voedselveilige apparatuur – gebaseerd op onderzoek en praktijkervaring. EHEDG houdt u op de hoogte over ontwikkelingen m.b.t. het hygiënisch produceren van voedingsmiddelen.

Schrijf je in en ontvang ons nieuws

Mis, net als 10000+ andere lezers, niets meer van de (technische) ontwikkelingen binnen de stortgoed-verwerkende industrie (gratis!).

Door je aan te melden voor onze lijst, ga je akkoord met onze voorwaarden.

Berichten over Voedingsmiddelen

Experts for Voedingsmiddelen

Als Sales Manager bij Foeth is Michel Terlouw enthousiast over internationale handel en blinkt hij uit in het vinden van de perfecte match voor elke klant. In een bedrijf als Foeth zijn mensen met een gedegen technische achtergrond echt onmisbaar. Klanten van over de hele wereld komen onze uitgebreide voorraad gebruikte machines bekijken en het is essentieel om nauw samen te werken met elke klant om te bepalen welke machine het beste past bij de beoogde toepassing. Michel is gepassioneerd door het samenwerkingsproces om samen met de klant de ideale machine te vinden, omdat dit aansluit bij onze missie. Het streven naar de perfecte oplossing geeft niet alleen voldoening, maar draagt ook bij aan het bevorderen van duurzaamheid binnen de industrie.
Lees meer
Sinds 2010 Directeur-Eigenaar van Optyl en meer dan 15jaar ervaring in de analyse branche. Als solide partner in het stof en stofmeting segment, bied Optyl verschillende oplossingen voor uw stofprobleem met de nadruk op meten en kwantificeren. Niet enkel op een bureau kom je hem tegen maar zeer zeker in the field en op de schoorstenen om samen met de klant een oplossing uit te werken. Engineering en ontwikkeling worden persoonlijk door hem geleid en begeleid.
Lees meer

Uitgelichte video

Evenementen

Events