Zoek
Sluit dit zoekvak.

Busch Innovation in Vacuum Award 2018 uitgereikt aan ahornsiroopproducent

Busch Innovation in Vacuum Award 2018 uitgereikt aan ahornsiroopproducent
29 nov 2018  |
Busch Innovation in Vacuum Award 2018 uitgereikt aan ahornsiroopproducent en fabrikant van apparatuur voor het maken van ahornsiroop.

De Busch Innovation in Vacuum Award 2018 is uitgereikt aan het Canadese bedrijf Les Équipements Lapierre (Lapierre Equipment Inc.). Door gebruik te maken van de Mink droge klauwenvacuümpompen van Busch heeft het bedrijf een revolutie teweeggebracht voor de manier waarop ahornsiroop direct van bomen wordt afgetapt. Hierdoor is de efficiëntie van het productieproces van ahornsiroop enorm verbeterd.

Busch Vacuümpompen en Systemen reikt de Busch Innovation in Vacuum Award elk jaar uit. De prijs wordt toegekend aan personen of bedrijven die innovatieve manieren hebben bedacht voor de toepassing van vacuümtechniek, waar de wereld en het milieu van kunnen profiteren. De Busch Innovation in Vacuum Award werd in 2013 voor het eerst uitgereikt ter gelegenheid van de 50e verjaardag van Busch.

Les Équipements Lapierre werd in 1978 opgericht door Donald Lapierre. Lapierre produceert alle apparatuur en toebehoren die nodig zijn om sap van de esdoorn af te tappen, te verzamelen en te koken en ahornsiroop te maken. Lapierre is ook een van ‘s werelds grootste producenten van biologische ahornsiroop. Het bedrijf tapt elk jaar het sap af van zo’n 150.000 esdoorns en het fungeert ook als onderzoeks- en ontwikkelingscentrum voor Les Équipements Lapierre. Tot aan de jaren 1970 werden in de esdoorns gaten geboord waarin metalen tapjes werden gedaan. Het sap druppelde dan uit de boom en werd in emmers opgevangen. Donald Lapierre maakte in het begin ook gebruik van deze traditionele methode. Hij was echter niet tevreden over de traditionele manier van sap verzamelen en besloot het hele proces te veranderen. De vader van Donald Lapierre gebruikte al een eenvoudig vacuümsysteem, maar dat was niet erg efficiënt. Donald Lapierre verbeterde dit systeem door over te stappen op plastic slangetjes en tapjes en door de uitvinding van zijn gepatenteerde extractors (sapvrijgevers). Met deze uitvindingen creëerde hij een netwerk van slangetjes en vacuüms dat sap uit de bomen onttrekt in plaats van het in een emmer op te vangen. Dit had twee grote voordelen. Ten eerste kon het sap veel sneller verzameld worden zonder de emmers meerdere keren per dag te verwisselen. Ten tweede waren de tapjes die hij gebruikte veel kleiner dan de traditionele varianten, waardoor de esdoorns sneller konden herstellen. Het Maple Research Center van de Universiteit van Vermont testte de effecten van het gebruik van vacuümtechniek op bomen en onderzocht de kwaliteit van het siroop. Het onderzoek toonde aan dat noch de gezondheid van de bomen, noch de kwaliteit van het siroop hieronder te lijden had.

De enige zwakke plekken in dit systeem waren de vacuümpompen (vloeistofringvacuümpompen en oliegesmeerde draaischuifvacuümpompen) die in eerste instantie door Donald Lapierre voor zijn oplossing werden gebruikt. Experts van Busch vonden de ideale oplossing voor dit probleem: Mink droge klauwenvacuümpompen. Deze vacuümpompen leveren een efficiënt, schoon en droog vacuüm zonder dat water of olie als bedrijfsvloeistof nodig is. En wat nog belangrijker is, de pompen zijn nagenoeg onderhoudsvrij.

Met zijn innovatieve concepten stelt Les Équipements Lapierre de norm voor de ahornsiroopindustrie en is het een van de toonaangevende producenten van hoogwaardige ahornsiroop die de verwachtingen overtreft op het gebied van kwaliteit, smaak en milieuvriendelijke productie.

De Busch Innovation in Vacuum Award 2018 werd door Ayhan, Sami en Kaya Busch aan Donald Lapierre en zijn familie uitgereikt op het hoofdkantoor van Busch Vacuümpompen en Systemen in het Duitse Maulburg.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Busch Vacuümpompen en Systemen is een van de grootste producenten van vacuümpompen, blowers en compressoren ter wereld. Ons assortiment bestaat uit vacuüm-en overdrukoplossingen voor uiteenlopende industriële toepassingen, van verpakken tot ontgassen, van destilleren tot pneumatic...

Gerelateerde berichten