Zoek
Sluit dit zoekvak.

Fabriekssluitingen en gebruikte machines: hoe bedrijven budget beschikbaar kunnen maken

Fabriekssluitingen en gebruikte machines: hoe bedrijven budget beschikbaar kunnen maken
30 okt 2023  |
De sluiting van een fabriek is meer dan alleen een economische beslissing - het heeft vergaande sociale en financiële gevolgen. Hoe de verkoop van gebruikte machines niet alleen budget vrij kan maken, maar ook onderdeel kan uitmaken van een volledige strategie voor het omgaan met deze complexe uitdaging.

Fabriekssluitingen zijn voor bedrijven en medewerkers een grote uitdaging, maar ze kunnen om allerlei redenen noodzakelijk worden. Vaak is de achtergrond economisch, met name als een fabriek niet meer rendabel is of met hoge verliezen te maken heeft. Ook technologische veranderingen en de nieuwe structuren die daarmee samengaan kunnen de oorzaak zijn. In andere gevallen zijn fusies of overnames de achterliggende reden, waarbij afzonderlijke fabrieken bij een herstructurering gesloten worden. Tenslotte kunnen ook problemen bij de opvolging in het management of veranderingen in de markt een bedrijf ertoe dwingen de poorten te sluiten.

Uitdagingen bij een fabriekssluiting

Ongeacht de precieze achtergrond voor de fabriekssluiting: deze drastische stap veroorzaakt een reeks complexe uitdagingen. Zowel voor de bedrijfsleiding als voor de medewerkers. De sociale gevolgen, bijvoorbeeld doordat er banen verloren gaan, er afkoopsommen betaald moeten worden of voor het organiseren van omscholingen voor de betrokken medewerkers, staan vaak centraal bij de overwegingen. Daarnaast worden ook juridische vraagstukken behandeld. Dat omvat bijvoorbeeld het inventariseren en eventueel beëindigen van lopende contracten met leveranciers, dienstverleners en klanten.

Ook de financiële gevolgen van een dergelijke beslissing zijn niet te onderschatten. De liquidatie van vermogenswaardes, bijvoorbeeld door het afschrijven van installaties of het opheffen van lopende contracten, kunnen flinke financiële uitwerkingen hebben. Daarom is een zorgvuldige financiële planning absoluut noodzakelijk. De complexiteit van deze uitdagingen verlangt nauwgezette voorbereiding, transparante communicatie met alle betrokkenen en een strategische benadering om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Wat gebeurt er met het machinepark en de bedrijfsinrichting?

De bedrijfspanden moeten worden ontruimd, de opslag geleegd en afvalstoffen vakkundig worden verwijderd. Daarnaast is er vaak verkoopbare voorraad en meubilair en zijn er gebruikte machines. Dan is de grote vraag nog wat er met het bestaande machinepark en de bedrijfsinrichting moet gebeuren.

Het is de moeite waard om voor de verkoop van gebruikte machines bij een fabriekssluiting de hulp van een specialist in te roepen. Die voert het tijdrovende organisatiewerk uit en weet bovendien een hogere verkoopwaarde voor de gebruikte machines te behalen. En precies op dit punt komt Surplex in beeld. Het industriële veilinghuis ondersteunt bedrijven bij het efficiënt verkopen van hun machines en daarmee budget vrij te maken dat anders kan worden ingezet.

Zulke specialisten voor bedrijfssluitingen voeren een eerste taxatie van de machines uit, zetten een doelgericht marketingplan op en maken gebruik van hun wereldwijde netwerk om een optimaal bereik voor de machines te krijgen. Het veilingplatform van Surplex is bijvoorbeeld in 18 talen beschikbaar. Tijdens het hele proces beantwoord en coördineert Surplex alle aanvragen en zorgen ze voor de organisatie van de verzending en andere logistiek, bijvoorbeeld de douaneformaliteiten. Nadat de klanten hun aankopen in de te sluiten fabriek hebben afgehaald of de machines zijn verzonden, wordt het lege gebouw bezemschoon overgedragen. Zo is Surplex een betrouwbare partner, ook in dergelijke moeilijke situaties.

ukfyiehx7g1qmfc1nrna.jpg

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Surplex is een van de toonaangevende Europese industriële veilinghuizen en handelt wereldwijd in gebruikte machines en bedrijfsinrichtingen. Het 18-talige veilingplatform Surplex.com registreert jaarlijks ongeveer 50 miljoen paginabezoeken. Op meer dan 800 online veilingen worden per...

Gerelateerde berichten