Zoek
Sluit dit zoekvak.

Thermische behandeling

Koelen, verwarmen en drogen van bulkgoederen

Onder koelen wordt verstaan het onttrekken van warmte om deze op een andere plaats weer af te geven. Verwarmen is het tegenovergestelde proces. Sommige stortgoederen (bulk solids) dienen te worden verwarmd, afgekoeld of te worden gedroogd als onderdeel van het totale verwerkingsproces.

Of het nu gaat om het verwijderen van vluchtige stoffen, calcineren, behandeling onder gecontroleerde atmosfeer of iets anders, thermische verwerkingstechnologieën bieden veel mogelijkheden om waarde toe te voegen aan de gebruikelijke en gespecialiseerde materialen.

Thermische verwerking verwijst naar het veranderen van de temperatuur van een materiaal waardoor de toestand op de een of andere manier verandert. Thermische verwerkingstechnologie wordt gebruikt in zware verwerkende industrie voor het verwerken van metalen en materialen, maar ook voor industrieën zoals voedingsmiddelen en dranken, farmaceutische producten, chemicaliën en vele andere toepassingen.

Met name hygroscopische bulkgoederen dienen na afloop van een verwerkingsproces voldoende te worden afgekoeld om vochtophoping bij opslag te voorkomen. De industrie werkt vaak met warmtewisselaars waar warm en koud elkaar ontmoeten (maar wel gescheiden) om hun functie op elkaar af te laten stralen. In de meeste processen wordt het product gedroogd door middel van hete, droge lucht. Het is algemeen bekend dat hete lucht veel meer vocht op kan nemen voordat condensatie optreedt dan koude lucht. Een effectieve verbeteringsstap voor droogprocessen is het conditioneren van de drooglucht middels een vaste stof adsorptie-techniek.

Overdrachtstechnologie voor plaatverwarming is overgestapt naar de voorhoede van het verwarmen, koelen en drogen van bulkgoederen. Het is gebruikt op onwaarschijnlijke plaatsen zoals polymeren, chemicaliën en zelfs olijfpitten.

Platenwarmtewisselaars bieden indirecte warmteoverdracht doordat de twee stromen gescheiden zijn. Dit betekent dat verontreiniging tussen de stroom die wordt verwarmd, gekoeld of gedroogd, en het effect van de warmteoverdracht niet optreedt. Het gebruik van bulk-warmtewisselaars voor het verwarmen of koelen van materiaal resulteert indirect in het wegnemen van het risico op vervuiling en het verminderen van de noodzaak van ventilatie of stofafscheiders.

Warmtewisselaarindustrieën

Bulkgoederen warmtewisselaars kunnen worden gebruikt in verschillende industriële sectoren, zoals de chemische industrie voor het koelen van meststoffen, de voedingsindustrie voor het koelen van suiker, koffie en meer.

Stortgoedkoelers zijn ontworpen om een ​​verscheidenheid aan vrijstromen vaste stoffen, zoals kunstmest, chemicaliën, kunststoffen, gedroogde biologische vaste stoffen, mineralen en vele andere soorten granulaat, kristallen en poeders, efficiënt te koelen.

De basis van de stortgoedkoelertechnologie is de zwaartekrachtstroom van het product dat door een met water gekoelde reeks warmtewisselaarplaten beweegt.

Afkoeling van stortgoederen vindt over het algemeen plaats aan het einde van de verwerkingsvolgorde wanneer poeders of stortgoederen voor opslag of verpakking moeten worden gekoeld om veilige hantering en opslag mogelijk te maken. Stortgoedkoeling kan nodig zijn als de productietemperatuur hoog is, maar de vaste stoffen worden benedenstrooms op een lagere temperatuur verwerkt.

Het koelproces

Het hart van de stortgoedkoeler is de reeks wisselaarplaten. Het te koelen product beweegt langzaam tussen de platen. Koelwater stroomt in tegenstroom door de platen en het product wordt gekoeld door geleiding. Massastroom van het product wordt bereikt met behulp van een afvoertoevoer die als een essentieel onderdeel van de wisselaar onder de platenbank is gemonteerd.

Het drogen van vaste materialen is een van de meest voorkomende en belangrijkste in de chemische procesindustrieën, omdat het wordt gebruikt in vrijwel elke fabriek en faciliteit die vaste materialen produceert, in de vorm van poeders en korrels.

Drogen wordt gedefinieerd als het verwijderen van water of andere vloeistoffen uit een oplossing, suspensie door deze te verdampen. Het is een ingewikkeld proces waarbij zowel warmte als massaoverdracht tegelijk met fysisch-chemische transformaties plaatsvindt. Drogen vindt plaats als gevolg van de verdamping van vloeistof door warmte toe te voeren aan natte korrels, grondstof, filterkoeken. enzovoort. Op basis van het mechanisme van warmteoverdracht dat wordt gebruikt, wordt drogen gecategoriseerd in direct, indirect, stralend en diëlektrisch of microgolfdrogers.

Vaste droogmethoden

Waar wervelbeddrogers de meest populaire keuze zijn, verwerken ze voornamelijk vaste voedingen samengesteld uit discrete deeltjes. Er zijn andere populaire methoden voor het drogen van vaste stoffen, zoals flash, tray, roterende tray en vervolgens de wervelbeddrogers.

Schrijf je in en ontvang ons nieuws

Mis, net als 10000+ andere lezers, niets meer van de (technische) ontwikkelingen binnen de stortgoed-verwerkende industrie (gratis!).

Door je aan te melden voor onze lijst, ga je akkoord met onze voorwaarden.

Artikelen over Thermische behandeling

Experts for Thermische behandeling

Meer dan 30 ervaring in de ontwikkeling en realisatie van projecten als projectmanager voor feed, aqua feed en petfood. Al 20 jaar werkzaam bij Dinnissen als accountmanager in de divisies feed, aqua feed en petfood. Specialist in het ontwikkelen van grote projecten met toegevoegde waarde gericht op pneumatisch transport, mengen, drogen, malen en coaten met vloeistof- en poedersystemen.
Lees meer
40 jaar ervaring in het produceren en ontwerpen van flexibele verbindingen voor industriële toepassingen voor Food, Feed, Pharma, chemie en lucht. Door het combineren van al die ervaring en kennis uit verschillende industriën waarin hij actief is geweest Zijn doel is om door continue te blijven onderzoeken en experimenteren producten te kunnen maken die gecertificeerd zijn en altijd volgens de laatste wet- en regelgeving voldoen aan de allerhoogste kwaliteitsstandaard. ‘Door mijn brede interesse in techniek zie ik een uitdaging in altijd op zoek te gaan naar nieuwere en betere oplossingen.’
Lees meer
Als Sales Manager bij Foeth is Michel Terlouw enthousiast over internationale handel en blinkt hij uit in het vinden van de perfecte match voor elke klant. In een bedrijf als Foeth zijn mensen met een gedegen technische achtergrond echt onmisbaar. Klanten van over de hele wereld komen onze uitgebreide voorraad gebruikte machines bekijken en het is essentieel om nauw samen te werken met elke klant om te bepalen welke machine het beste past bij de beoogde toepassing. Michel is gepassioneerd door het samenwerkingsproces om samen met de klant de ideale machine te vinden, omdat dit aansluit bij onze missie. Het streven naar de perfecte oplossing geeft niet alleen voldoening, maar draagt ook bij aan het bevorderen van duurzaamheid binnen de industrie.
Lees meer

Uitgelichte video