Zoek
Sluit dit zoekvak.

Besturing automatische productieprocessen met weegcontrollers eNod4

Besturing automatische productieprocessen met weegcontrollers eNod4
3 feb 2021  |
De intelligente weegcontrollers eNod4 van de gerenommeerde Franse fabrikant SCAIME zijn speciaal ontwikkeld voor eenvoudige snelle integratie in geautomatiseerde systemen.

Door connectiviteit aan te bieden met Modbus-RTU, Modbus-TCP, CANopen, Profibus-DP, Profinet, EtherNet / IP en EtherCAT kan de eNod4 eenvoudig worden geïntegreerd in de meest complexe geautomatiseerde systemen.

In combinatie met de eNodTouch HMI kan de eNod4 ook een autonoom weegsysteem bieden. De controllers in het eNod-assortiment bevatten complete, krachtige toepassingsfuncties. Deze eenvoudig configureerbare oplossingen dekken alle weegbehoeften in de toeleveringsketen.

eNod4-controllers met geïntegreerde toepassingsfuncties met zijn:

  • weegtoepassingen met weegversterker eNod4-T
  • checkweighing met processor voor controleweging eNod4-C
  • batch dosering / vullen met doseercontroller eNod4-D
  • bandweging / dosering met bandweegcontroller eNod4-B
  • loss-in-weight dosering met flowcontroller eNod4-F

Alle controllers zijn uitgevoerd met digitaal instelbare filters en de benodigde digitale in- en digitale uitgangen. Optioneel is een analoge uitgang 0-10V of 4-20 mA beschikbaar.
Standaard zijn de controllers uitgevoerd met een USB (service) poort.

Daarnaast  is er een eNod4App leverbaar voor draadloze Bluetooth besturing en kalibratie via Android smartphone of tablet, zonder onderbreking van de communicatie met het controle systeem.

De eNod4 weegcontrollers zijn leverbaar als module voor DIN rail montage.
Ze kunnen echter ook in een stainless steel behuizing worden geleverd, desgewenst zelfs met geïntegreerde print voor het elektrisch parallel schakelen van meerdere load cells en met een touch screens uit de eNodTouch serie.

Deze HMI’s, die in diverse afmetingen leverbaar zijn, maken toepassing van de eNod4 zonder PLC mogelijk.

Voor afregelen, instellen en programmeren staat de gratis PC software eNodView ter beschikking.

Onderstaand worden een aantal gerealiseerde toepassingen belicht.

1] Het continu mengen van 3 producten met geregelde flow rate / stroomsnelheid

In de gerealiseerde oplossing neemt een PLC de algehele systeem controle over.

Aan de hand van parameters die door de PLC worden verstrekt besturen 3 weegcontrollers eNod4-B de bandwegers door middel van flow rate calculatie, flow rate controle en totalisering van het geleverde product.

Voor gebruik in de bandwegers had Scaime de zeer nauwkeurige buigstaaf weegcellen F60X voorgesteld, welke met behulp van de STABIFLEX montagekits heel gemakkelijk konden worden gemonteerd.

Toegepaste weegcontrollers:

3 bandweegcontrollers eNod4-B met Profibus-DP communicatie

Voordelen voor de gebruiker:

• De mogelijkheid om verschillende producten continu te mixen en in real time met instelling van de gewenste totale hoeveelheid.

• De mogelijkheid de flow rate (stroomsnelheid) aan te passen en een constante productflow te handhaven via de functie continue gewichtsdosering op een transportband en regeling van de doseerklep.

2] Een zakkenvulmachine met variërende capaciteiten

Er moest een automatisch systeem worden ontwikkeld voor het met hoge snelheid vullen van zakken met gemengde producten en variërende capaciteiten van 3kg tot 15kg.

Het product is in een grote hopper opgeslagen. Om zeer nauwkeurige dosering te waarborgen werd gekozen voor toepassing van een tweede kleinere hopper, welke met load cells wordt uitgevoerd.
Een doseercontroller eNod4-D, welke is aangesloten op een PLC, regelt het wegen en het in-doseren.
Aan het eind van het vullen wordt elke batch gelost in een zak, welke aansluitend wordt geseald.

In de zakkenvulmachine werden wederom de zeer nauwkeurige buigstaaf weegcellen F60X in combinatie met de  STABIFLEX montagekits toegepast.

Toegepaste weegcontroller:

1 band weegcontrollers eNod4-D met Profibus-DP communicatie

Voordelen voor de gebruiker:

  • Hoge weeg nauwkeurigheid voor exacte vulling van de zak.
  • Eenvoudig te implementeren en te optimaliseren structuur voor de beste resultaten:  apparaten die bestemd zijn voor taken waarvoor ze perfect geschikt zijn.
  • Dankzij de door de eNod4-D bestuurde / gecontroleerde taken, realiseert het systeem zeer hoge snelheid en nauwkeurigheid.

3] Het continu mengen van twee ingrediënten voor de productie van lijm  

Voor het moderniseren van een productie unit werd gezocht naar een oplossing voor continu doseren, waarmee het nauwkeurig mengen van twee ingrediënten voor de productie van lijm kon worden gerealiseerd.

Er werd gekozen voor dosering via gewichtsafname (loss-in-weight).

Beide doseertanks (1 en 2) voor de ingrediënten die moeten worden gemengd werden uitgevoerd met een doseercontroller eNod4-F om de flow rate te regelen.

De 3 tanks met menger (3,4 en 5) werden uitgevoerd met een eNod4-T voor inhoudsbepaling.

Toegepaste weegcontrollers:

 2 doseercontrollers eNod4-F elk met een locale HMI eNodTouch
 3 weegcontrollers eNod4-T elk met een locale HMI eNodTouch

Voordelen voor de gebruiker:

  • Uitgaande van een recept dat wordt afgegeven door de PLC, ondersteunen de doseercontrollers eNod4-F de gehele continue doseercyclus.
  • De doseercontrollers eNod4-F bieden een automatische aanpassing van de geïntegreerde PID parameters.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Bienfait is een onderneming met een enorm gamma aan kwaliteitsproducten. Deze zijn ondermeer noodzakelijk om de standtijd en continuiteit van productieprocessen te waarborgen. Als geen ander weten wij dat er vaak geen standaard oplossing voorhanden...

Gerelateerde berichten