Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Nieuwe flessen van oude flessen: Economisch en FDA-conform recyclen van PET-flaken

Nieuwe flessen van oude flessen: Economisch en FDA-conform recyclen van PET-flaken
23 nov 2022  |
Polyethyleentereftalaat (PET) is een hoogwaardig materiaal op weg om een ​​sleutelfunctie over te nemen op het pad van de kunststofindustrie naar een circulaire economie. PET-flakes kunnen nu zonder voordroging tot pellets worden verwerkt met Coperion ZSK dubbelschroefextruders. Vervolgens worden ze gecondenseerd in de SSP-reactor (Solid State Polycondensation) en opnieuw verwerkt tot flessen met de kwaliteit van nieuw materiaal.

Innovatief proces voor bottle-to-bottle recycling

PET-recyclaat, vervaardigd door middel van dit innovatieve proces, heeft goedkeuring gekregen van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) voor gebruik in contact met voedsel. Dankzij de zeer efficiënte plastificatie binnen de ZSK-extruder behalen Coperion-systemen voor dit bottle-to-bottle recyclingproces doorvoersnelheden tussen 2 en 8 ton per uur, waardoor recyclingbedrijven profiteren van een zeer hoge productkwaliteit, lagere bedrijfs- en logistieke kosten én energiekostenbesparingen tot 30% in vergelijking met conventionele PET-recyclingmethoden.

Bottle-to-Bottle Recycling nu duidelijk efficiënter

PET speelt een steeds belangrijkere rol bij recycling, vanwege het grote volume aan verpakkingsmaterialen dat tegenwoordig wordt gebruikt. PET is een hoogwaardig materiaal met zeer goede eigenschappen voor reprocessing. Het voortdurend uitbreidende gebruik in enkele en herbruikbare flessen, evenals de terugwinning via statiegeldsystemen, dragen bij aan de waarde ervan. Voor bedrijven kan het dan ook lucratief zijn om zich te concentreren op PET-recycling.

Voordat PET kan worden hergebruikt, moet het eerst tot flakes worden versnipperd en vervolgens worden gereinigd. Gewone technologieën vereisen voordroging, kristallisatie of agglomeratie van de PET-flakes na het wassen. Met behulp van de gespecialiseerde technologie van Coperion kan het versnipperde PET echter rechtstreeks in de ZSK dubbelschroefextruder worden ingevoerd en gecompoundeerd.

De versnipperde flakes worden betrouwbaar in de ZSK-extruder gevoerd met behulp van zeer nauwkeurige Smart Weigh Belt (SWB) feeders of gravimetrische feeders van Coperion K-Tron. Daarnaast kunnen andere maalgoedmaterialen, nieuwe materialen of mengsels worden toegevoegd. Smelten, intensieve devolatilisatie en volledige homogenisatie vinden plaats in de ZSK-processectie voordat de smelt via een tandwielpomp en filter met een automatische screen pack changer wordt overgebracht naar een strand- of onderwaterpelletizer voor de productie van pellets.

De pellets worden vervolgens gecondenseerd in een SSP-reactor. De kwaliteit van de korrels voldoet aan de eisen van nieuw materiaal. Deze pellets ontvingen van de FDA een “Letter of Non Objection” waarin staat dat ze voldoen aan de normen voor voedselveilige kunststoffen en dus weer tot flessen kunnen worden verwerkt.

Met deze directe verwerking van PET tot flessen profiteren vooral recyclers van deze hoge eindproductkwaliteit. De productbehandeling in het fles-naar-fles-proces is uiterst voorzichtig. De verblijftijd in de ZSK-extruder is zeer kort en de dispersie heel goed. Het hoge koppel van de ZSK-extruders maakt verwerking bij lage temperaturen en met bijna geen verlies van viscositeit mogelijk. De zelfreiniging van ZSK-extruders maakt snelle recept- en kleurwisselingen haalbaar. Dankzij de goede ontgassingsopties van de ZSK dubbelschroefextruder worden vluchtige componenten zoals monomeren, oligomeren en water op betrouwbare wijze verwijderd en weggeleid van de uitlaatstroom in geschikte separatoren voordat het procesgedeelte wordt discharged.

Naast de hoge productkwaliteit biedt de directe verwerking van PET-flakes nog meer voordelen, zoals lagere bedrijfskosten en energieverbruik en lagere logistieke kosten. Jochen Schofer, Business Segment Manager, Recycling & Direct Extrusion bij Coperion voegt toe: “Met de FDA-certificering hebben we officieel de hoge productkwaliteit van de PET-recyclaten bevestigd. Met de Coperion-oplossing stellen we een technologie ter beschikking aan recyclers die zuinig is en hen tegelijkertijd in staat stelt een beslissende bijdrage te leveren aan het pad van de plasticindustrie naar een circulaire economie.”

Meer in Kunststoffen

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Coperion N.V. is een 100 % dochter van Coperion GmbH, de wereldwijde markt- en technologieleider voor compounderen, extruderen, materials handling en bijbehorende service. Coperion is uw partner in de kunststof, chemische, aluminium, farmaceutische en voedingsindustrie....