Search
Close this search box.

Kunststoffen

Kunststof verwerkingKunststoffen (Plastics) zijn materialen welke synthetisch worden geproduceerd. Het zijn dus geen natuurlijke stoffen, maar stoffen welke worden gemaakt door een chemisch proces.

Kunststof is een organisch materiaal en bestaat uit hele grote moleculen. De moleculen waaruit het organisch materiaal is opgebouwd, zijn ontstaan door synthese van grondstoffen. Een synthese is een reactie waardoor er een nieuw soort stof ontstaat. De verschillende soorten moleculen en het bindmiddel dat wordt gebruikt om deze moleculen bij elkaar te brengen, bepalen de soort kunststof.

Er zijn heel veel soorten kunststoffen, welke kunnen worden ingedeeld in drie groepen:

Thermoplasten – Thermoplasten veranderen van vorm als je ze verwarmt. Je kunt ze dan in een bepaalde vorm persen. Als de thermoplast weer afkoelt houdt hij zijn nieuwe vorm. Toepassingen van thermoplasten zijn koffiebekertjes, frisdrankflessen (PET-flessen), kleding, afvoerbuizen en folie. Circa 90% van alle geproduceerde plastics zijn thermoplasten. Thermoplasten kunnen meerdere malen gerecycled worden.

Thermoharders – Thermoharders zijn harde plastics. Je kunt ze niet
bekrassen en je kunt er moeilijk een stukje afbreken. Thermoharders houden dezelfde vorm als je ze verwarmt. Toepassingen van thermoharders zijn stopcontacten, surfplanken, tennisrackets, zeilboten, vulling voor matrassen en kussens.

Elastomeren – Elastomeren bevatten thermoharders én thermoplasten. Rubber is een elastomeer (zie ook Wat is rubber?). Voorbeelden van toepassingen van elastomeren zijn autobanden en schoenzolen, elastiek en spenen.

Soms worden kunststoffen versterkt, bijvoorbeeld door toevoeging van glasvezel, maar ook met andere kunststofvezels zoals Kevlar, Twaron en Dyneema, of door toevoeging van natuurlijke vezels (bamboe, hennep).

Kunststoffen hebben een aantal gunstige eigenschappen ten opzichte van andere materialen zoals bijvoorbeeld staal, hout en keramiek.

Zo hebben Kunststoffen een lage dichtheid (ze zijn licht), hebben goede mechanische eigenschappen (zijn slijtvast) en hebben ze een goede verwerkbaarheid (het is relatief gemakkelijk om ingewikkelde vormen te maken).

Kunststoffen kunnen daarnaast ook andere voordelige eigenschappen bezitten, zoals:

  • Thermische isolatie
  • Elektrische isolatie
  • Chemische resistentie

De nadelen van kunststoffen zijn:

  • Brandbaarheid
  • Lage stijfheid en sterkte
  • Niet goed tegen hoge temperaturen bestand zijn

Uiteraard bezitten niet alle kunststoffen deze eigenschappen of in dezelfde mate.

Technische kunststoffen (of engineering plastics) zijn thermoplastische kunststoffen die qua eigenschappen uitstijgen boven PE, PP, PS, PVC en PET.

Kunststoffen hebben veel voordelen en kunnen in bepaalde gevallen metalen of keramiek vervangen. Als voordelen zijn te noemen:

  • Kunststoffen hebben een laag gewicht
  • Kunststoffen hebben gunstige gewicht/sterkte
    verhouding
  • Kunststoffen roesten niet
  • Kunststoffen zijn breed toepasbaar
  • Kunststoffen werken isolerend, terwijl metalen
    elektriciteit kunnen geleiden
  • Kunststoffen kunnen beschikken over chemische
    resistentie
  • Kunststoffen beschikken over thermische isolatie

Kunststof materialen kennen in de industrie een zeer breed toepassingsgebied. Ze zijn zeer goed chemisch bestendig.

In industrieën als de (petro-)chemie, de voedingsmiddelenindustrie, maar ook in de ijzer- en staalindustrie en waterzuivering, overal worden HDPE, PP en PVC in talloze vormen en voor veel doeleinden gebruikt.

Er zijn veel verschillende kunststoffen en kunststoffen leveranciers. Om tot de juiste keuze en selectie te komen, is een bepaalde materiaalkennis nodig en kunnen eventueel internetdatabases gebruikt worden.

Kunststoffen worden gemaakt van natuurlijke, organische materialen zoals cellulose, kool, aardgas, zout, en ruwe olie.

Om het gedrag en eigenschappen te kunnen begrijpen, is het belangrijk inzicht te krijgen de opbouw en de structuur van kunststoffen.

Afhankelijk van de toepassing, -aantallen, -geometrie, -specificatie en de benodigde gereedschappen en economische aspecten, kan er een keuze gemaakt worden voor een specifieke verwerkingstechniek, zoals bijvoorbeeld:

  • Spuitgieten
  • Spuitgietblazen
  • Extrusie
  • Extrusieblazen
  • Rotatiegieten
  • Vacuümvormen
  • Thermovormen
  • Dompelen
  • Schuimen
  • 3D-printen
  • Additieve manufacturing

Schrijf je in en ontvang ons nieuws

Mis, net als 10000+ andere lezers, niets meer van de (technische) ontwikkelingen binnen de stortgoed-verwerkende industrie (gratis!).

Door je aan te melden voor onze lijst, ga je akkoord met onze voorwaarden.

Berichten over Kunststoffen

Experts for Kunststoffen

Als Sales Manager bij Foeth is Michel Terlouw enthousiast over internationale handel en blinkt hij uit in het vinden van de perfecte match voor elke klant. In een bedrijf als Foeth zijn mensen met een gedegen technische achtergrond echt onmisbaar. Klanten van over de hele wereld komen onze uitgebreide voorraad gebruikte machines bekijken en het is essentieel om nauw samen te werken met elke klant om te bepalen welke machine het beste past bij de beoogde toepassing. Michel is gepassioneerd door het samenwerkingsproces om samen met de klant de ideale machine te vinden, omdat dit aansluit bij onze missie. Het streven naar de perfecte oplossing geeft niet alleen voldoening, maar draagt ook bij aan het bevorderen van duurzaamheid binnen de industrie.
Lees meer
Sinds 2010 Directeur-Eigenaar van Optyl en meer dan 15jaar ervaring in de analyse branche. Als solide partner in het stof en stofmeting segment, bied Optyl verschillende oplossingen voor uw stofprobleem met de nadruk op meten en kwantificeren. Niet enkel op een bureau kom je hem tegen maar zeer zeker in the field en op de schoorstenen om samen met de klant een oplossing uit te werken. Engineering en ontwikkeling worden persoonlijk door hem geleid en begeleid.
Lees meer

Uitgelichte video

Evenementen

Events