Nieuwe flessen van oude flessen: Economisch en FDA-conform recyclen van PET-flaken
Polyethyleentereftalaat (PET) is een hoogwaardig materiaal op weg om een sleutelfunctie over te nemen op het pad van de kunststofindustrie naar een…
Lees verderKunststoffen (Plastics) zijn materialen welke synthetisch worden geproduceerd. Het zijn dus geen natuurlijke stoffen, maar stoffen welke worden gemaakt door een chemisch proces.
Kunststof is een organisch materiaal en bestaat uit hele grote moleculen. De moleculen waaruit het organisch materiaal is opgebouwd, zijn ontstaan door synthese van grondstoffen. Een synthese is een reactie waardoor er een nieuw soort stof ontstaat. De verschillende soorten moleculen en het bindmiddel dat wordt gebruikt om deze moleculen bij elkaar te brengen, bepalen de soort kunststof.
Er zijn heel veel soorten kunststoffen, welke kunnen worden ingedeeld in drie groepen:
Thermoplasten - Thermoplasten veranderen van vorm als je ze verwarmt. Je kunt ze dan in een bepaalde vorm persen. Als de thermoplast weer afkoelt houdt hij zijn nieuwe vorm. Toepassingen van thermoplasten zijn koffiebekertjes, frisdrankflessen (PET-flessen), kleding, afvoerbuizen en folie. Circa 90% van alle geproduceerde plastics zijn thermoplasten. Thermoplasten kunnen meerdere malen gerecycled worden.
Thermoharders - Thermoharders zijn harde plastics. Je kunt ze niet
bekrassen en je kunt er moeilijk een stukje afbreken. Thermoharders houden dezelfde vorm als je ze verwarmt. Toepassingen van thermoharders zijn stopcontacten, surfplanken, tennisrackets, zeilboten, vulling voor matrassen en kussens.
Elastomeren - Elastomeren bevatten thermoharders én thermoplasten. Rubber is een elastomeer (zie ook Wat is rubber?). Voorbeelden van toepassingen van elastomeren zijn autobanden en schoenzolen, elastiek en spenen.
Soms worden kunststoffen versterkt, bijvoorbeeld door toevoeging van glasvezel, maar ook met andere kunststofvezels zoals Kevlar, Twaron en Dyneema, of door toevoeging van natuurlijke vezels (bamboe, hennep).
Kunststoffen hebben een aantal gunstige eigenschappen ten opzichte van andere materialen zoals bijvoorbeeld staal, hout en keramiek.
Zo hebben Kunststoffen een lage dichtheid (ze zijn licht), hebben goede mechanische eigenschappen (zijn slijtvast) en hebben ze een goede verwerkbaarheid (het is relatief gemakkelijk om ingewikkelde vormen te maken).
Kunststoffen kunnen daarnaast ook andere voordelige eigenschappen bezitten, zoals:
De nadelen van kunststoffen zijn:
Uiteraard bezitten niet alle kunststoffen deze eigenschappen of in dezelfde mate.
Technische kunststoffen (of engineering plastics) zijn thermoplastische kunststoffen die qua eigenschappen uitstijgen boven PE, PP, PS, PVC en PET.
Kunststoffen hebben veel voordelen en kunnen in bepaalde gevallen metalen of keramiek vervangen. Als voordelen zijn te noemen:
Kunststof materialen kennen in de industrie een zeer breed toepassingsgebied. Ze zijn zeer goed chemisch bestendig.
In industrieën als de (petro-)chemie, de voedingsmiddelenindustrie, maar ook in de ijzer- en staalindustrie en waterzuivering, overal worden HDPE, PP en PVC in talloze vormen en voor veel doeleinden gebruikt.
Er zijn veel verschillende kunststoffen en kunststoffen leveranciers. Om tot de juiste keuze en selectie te komen, is een bepaalde materiaalkennis nodig en kunnen eventueel internetdatabases gebruikt worden.
Kunststoffen worden gemaakt van natuurlijke, organische materialen zoals cellulose, kool, aardgas, zout, en ruwe olie.
Om het gedrag en eigenschappen te kunnen begrijpen, is het belangrijk inzicht te krijgen de opbouw en de structuur van kunststoffen.
Afhankelijk van de toepassing, -aantallen, -geometrie, -specificatie en de benodigde gereedschappen en economische aspecten, kan er een keuze gemaakt worden voor een specifieke verwerkingstechniek, zoals bijvoorbeeld:
Polyethyleentereftalaat (PET) is een hoogwaardig materiaal op weg om een sleutelfunctie over te nemen op het pad van de kunststofindustrie naar een…
Lees verderCoperion GmbH begint met de bouw van een ultramodern testlaboratorium voor recycling in de productiefaciliteit in Niederbiegen/Weingarten, Duitsland. Het nieuwe…
Lees verderDonderdag 14 april ontving de Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie (NRK) het positieve bericht van het ministerie van Economische Zaken en…
Lees verderSustainability & Recycling, Smart Production & Digitalization en Innovation & Knowledge, dat zijn de drie thema’s die Mikrocentrum centraal stelt tijdens de…
Lees verderDe huidige kunststof industrie, met inbegrip van compounders en recyclers die pellets produceren, reageert op een nieuwe bedrijfsomgeving die wordt gekenmerkt…
Lees verderBedrijven in de rubber- en kunststofindustrie besparen fors meer energie dan eerder voorzien, blijkt uit het laatste MJA-Sectierapport 2020 van RVO. De sector…
Lees verderDoor zijn intensieve dispersie- en de volatilisatie-output is de ZSK dubbelschroefextruder van Coperion uitermate geschikt voor energie-efficiënte chemische…
Lees verderPFR Nord GmbH (PFR staat voor “PET Flaschen Recycling”) richt zich op de recycling van PET-plastic van drinkflessen….
Lees verderPolymeren kennen productiemethoden als spuitgieten, compressie of extrusie – die allemaal vereisen dat een polymeer in een vorm wordt gedwongen….
Lees verderDinnissen Process Technology ontwikkelt al sinds 1948 machines, complete processen en maatwerkoplossingen voor de voedingsmiddelensector, feed, petfood en voor…
Lees verderDoor je aan te melden voor onze lijst, ga je akkoord met onze voorwaarden . We versturen maandelijks twee nieuwsbrieven, de maandelijkse E-Update (iedere laatste dinsdag van de maand) met algemene updates uit de branche en één E-Product nieuwsbrief (iedere tweede dinsdag van de maand) die gericht is op een bepaalde technologie.
Wij voorzien industriële professionals sinds 2010 van de laatste innovaties, praktijkcases en de meest uitgebreide aankoopgids op het gebied van stort- en bulkgoed handling.
© BulkTech 2023