Composiet silo 50m³ voor de opslag van mout
M.I.P. heeft voor een brouwerij in het zuidwesten van Frankrijk een silo op rok in composiet geleverd. De brouwerij gaat de voedingsgeschikte silo gebruiken…
Lees verderFoto aangeleverd door N.M. Heilig B.V.
Bulkgoederen (ook wel stortgoederen) zijn goederen die niet per stuk worden maar los worden gestort in het ruim van een schip, een vrachtwagen of treinwagon. De terminals voor droge bulklading bestaan uit hele grote terreinen met open opslag. Het werk op de droge bulk terminals bestaat uit het laden en lossen, verplaatsen en (tijdelijke) opslag van de bulkgoederen. Voor de (tijdelijke) opslag van bulkgoederen (van zowel basisgrondstoffen als halffabricaten) wordt gebruik gemaakt van silo’s, bunkers en trechters. Voor de overslag wordt gebruik gemaakt van speciale werktuigen, bijvoorbeeld (stacker-) transportbanden en (mobiele) laad- en lossystemen. Deze Techniek Zone biedt inzicht in de nieuwste innovaties op het gebied van opslag- en overslag systemen voor droge stoffen, zoals poeders, granulaten of korrels.
Bulklading is alles dat in grote hoeveelheden wordt vervoerd zonder verpakking, waarbij het transportmiddel zelf als container functioneerd. In deze gevallen worden volume- of massametingen gebruikt om de lading te kwantificeren.
Het type stortgoed bepaalt het transportmiddel. Bouwafval, grind of zand kunnen worden vervoerd in dumptrucks of hoge vrachtwagens. Weersgevoelige goederen, zoals zout of suiker, hebben voor het transport een silowagen nodig. Ook worden voertuigen met duwvloeren ingezet of worden de bulkgoederen als zakgoed of in bigbags vervoerd. Bij zeevracht worden bulkgoederen vervoerd in bulkruimen of bunkers op het schip.
De meest gebruikelijke transportmiddelen voor het vervoer van stortgoederen zijn de volgende:
Stortgoederen worden opgeslagen in tanks (boven of onder de grond), containers, silo's, hoppers en meer, afhankelijk van de hoeveelheid. De opslagvoorzieningen moeten zodanig zijn ontworpen dat ze geen afbreuk doen aan de productkwaliteit en evenmin de afvoer van de stortgoederen verstoren.
Bulkmateriaalopslag wordt ofwel gebruikt voor buffering tussen verschillende behandelings-/verwerkingsstappen of als equalizer in batchgewijze werkprocessen.
Een silo, ook wel bak of bunker genoemd, bestaat over het algemeen uit een verticale cilinder en een helling. De eerste stap in het proces van siloselectie is om te beslissen welk type nodig is. Er zijn drie soorten bakken:
Droge bulkgoederen wordt in grote hoeveelheden onverpakt vervoerd. Het verwijst naar materiaal in korrelige, deeltjesvorm. Deze lading wordt gewoonlijk vallen of gegoten met een tuit of schep emmer, een bulkcarrier scheepsruim's, spoorwagons, treinwagon, tankwagen, aanhanger, oplegger lichaam. Kleinere hoeveelheden kunnen worden verpakt en gepalletiseerd. Bij droge bulkgoederen worden o.a. de volgende goederen bedoeld:
Stukgoederen zijn goederen die afzonderlijk geladen moeten worden, en niet in intermodale containers, noch in bulk zoals bij olie of graan. Schepen die dit soort lading te vervoeren heten algemene vrachtschepen. De term breakbulk is afgeleid van de term breakbulk, de winning van een deel van de lading van een schip of het begin van het losproces uit de scheepsruimen. Deze goederen mogen niet in zeecontainers zitten. Stukgoederen worden voornamelijk vervoerd in zakken, dozen, kratten, vaten of vaten.
Containerisatie is een systeem van intermodaal vrachtvervoer waarbij gebruik wordt gemaakt van intermodale containers, ook wel zeecontainers en ISO- containers genoemd. De containers hebben gestandaardiseerde afmetingen. Ze kunnen worden geladen en gelost, gestapeld, efficiënt over lange afstanden vervoerd en van de ene transportmodus naar de andere containerschepen worden overgebracht zonder dat ze worden geopend.
Transportbanden worden in verschillende fabrieken gebruikt als onderdeel van een machine. Zo kunnen grondstoffen over een transportband naar een machine worden vervoerd. Daarnaast kan ook in een machine een transportband aanwezig zijn die het product naar verschillende machine onderdelen vervoert zodat er een bepaalde volgorde van bewerkingen op het product worden uitgeoefend
Voor het automatisch laden en lossen van allerlei soorten en maten stukgoed, heeft het transportbandsysteem zijn waarde inmiddels ruimschoots bewezen. Een elektrisch aangedreven transportband zorgt voor een volledig dragende vloer, welke overrijdbaar is met een heftruck of pompwagen. Of het nou gaat om pallets, dozen, gitterboxen, autobanden of papierrollen, het kan allemaal met het transportbandsysteem geladen of gelost worden. Doordat de transportband op de standaard laadvloer ligt, is het verlies aan laadhoogte minimaal
Automatische laad-en lossystemen worden voornamelijk gebruikt voor vrachtwagens. Een ATLS (Automatic Truck Loading System), is een gerobotiseerd systeem, waarmee pallets automatisch in- en uit vrachtwagens geladen worden, waarbij de magazijnmedewerker slechts weinig handelingen hoeft te verrichten. De onderdelen van een automatisch laad- en lossysteem voor vrachtwagens variëren al naargelang het systeem dat gebruikt wordt. Tot op heden, bestaat er geen standaard norm, aangezien elke leverancier een op maat gemaakte oplossing aanbiedt, dat is afgestemd op de te transporteren goederen, het merk van de vrachtwagen en het type laad- of losperron.
Silo's zijn grote constructies die worden gebruikt om verschillende soorten bulkmaterialen te scheiden en op te slaan, zoals graan, kolen, cement, koolstof en meer verschillende bulkgoederen. Het bestaat over het algemeen uit een verticale cilinder en een helling. Drie soorten silo's worden tegenwoordig gebruikt: torensilo's, bunkersilo's en zaksilo's.
Torensilo's zijn cilindrische constructies, normaal tussen 10-90 meter hoog. Ze worden gemaakt van vele materialen, zoals houten duigen, betonnen duigen, gegoten beton en stalen panelen. Een voordeel van torensilo's is dat het kuilvoer door zijn eigen gewicht de neiging heeft om goed te pakken, behalve in de bovenste paar meter.
Bunkersilo's zijn greppels, meestal met betonnen muren, die gevuld en volgepakt zijn met tractoren en laders. De gevulde greppel wordt luchtdicht afgedekt met een plastic zeil. Deze silo's worden meestal gelost met een tractor en lader.
Zaksilo's zijn zware plastic buizen, gewoonlijk ongeveer 2,4 tot 3,6 m in diameter, en van variabele lengte zoals vereist voor de hoeveelheid materiaal die moet worden opgeslagen. Ze worden verpakt met behulp van een machine die voor dit doel is gemaakt en aan beide uiteinden verzegeld.
M.I.P. heeft voor een brouwerij in het zuidwesten van Frankrijk een silo op rok in composiet geleverd. De brouwerij gaat de voedingsgeschikte silo gebruiken…
Lees verderHet afgelopen jaar heeft M.I.P. Tanks en Silo’s bij Casteleyn T.R.S. in Meulebeke 2 stuks composiet ofwel Glasvezel Versterkt Kunststof – GVK – silo’s mogen…
Lees verderPoeth Solids Processing heeft een contract verworven voor de inname, opslag en behandeling van mout en diverse andere ingrediënten voor een van de grootste…
Lees verderEind vorig jaar werd in de gemeente Woensdrecht de allereerste duurzame zoutloods van Nederland in gebruik genomen. Opmerkelijk aan de nieuwe zoutloods is dat…
Lees verderBij een Duitse fabrikant voor dierenvoeding is M.I.P. volop bezig met de installatie van 30 stuks silo’s, voor de opslag van samengestelde dierenvoeding. De…
Lees verderBlommaert Aluminum Constructies, met vestigingen in Wijnegem (Antwerpen) en Rotterdam is al jaren toonaangevend in de productie van scheepsluiken voor de…
Lees verderBegin februari 2022 heeft Euro-Rijn Logistics Holding, de logistieke divisie van Euro-Rijn Group, haar positie in de logistieke sector versterkt door het…
Lees verderIn het diepe zuiden van Nederland heeft M.I.P. bij een bedrijf werkzaam in de betonwarenindustrie een 80m³ cementsilo mogen leveren met een diameter van…
Lees verderDe Wilde Triltechniek produceert een serie kleine tot middelgrote bunkerkloppers die bijzonder geschikt zijn voor montage op uw bunker of silo; de GMK…
Lees verderDoor je aan te melden voor onze lijst, ga je akkoord met onze voorwaarden . We versturen maandelijks twee nieuwsbrieven, de maandelijkse E-Update (iedere laatste dinsdag van de maand) met algemene updates uit de branche en één E-Product nieuwsbrief (iedere tweede dinsdag van de maand) die gericht is op een bepaalde technologie.
Wij voorzien industriële professionals sinds 2010 van de laatste innovaties, praktijkcases en de meest uitgebreide aankoopgids op het gebied van stort- en bulkgoed handling.
© BulkTech 2023