Search
Close this search box.

Besparing van twee fte per vrachtwagen door Dinnissen Zakkenleegmachine

4 apr 2024  |
Steinweg is een internationale speler in de logistieke wereld, met meer dan 5500 werknemers verspreid over meer dan 50 landen. De organisatie regelt opslag, overslag, expeditie, bevrachting en andere logistieke diensten voor wereldwijde grondstoffenhandel. In 1847 werd Steinweg in Rotterdam opgericht als scheepsagent. De werkzaamheden werden in 1895 uitgebreid met opslagdiensten. In de loop der jaren nam het aantal locaties waar Steinweg zich vestigde, flink toe. Onder andere aan de Amsterdamse haven ontstond een nieuwe vestiging van Steinweg. Deze locatie heeft zich helemaal toegelegd op de opslag en overslag van één product: cacao.

Uitgebreide faciliteiten voor de opslag van cacao

Vanuit locaties verspreid over de hele wereld, komt cacao bij Steinweg terecht. Steinweg verzorgt de opslag van de cacao die klanten ingekocht hebben tot de klanten hun cacao weer afgeleverd willen hebben. De cacao bevindt zich in ruimtes die de juiste temperatuur en luchtvochtigheid hebben om de productkwaliteit zo hoog mogelijk te houden en ongedierte te weren. Cacao komt in containers binnen, in bulk of al verpakt in zakgoed. Alle zakken die bij Steinweg binnenkomen, worden met behulp van vier palletmachines opgeslagen. Eén zo’n volle pallet weegt maar liefst 1,5 ton. Deze pallets kunnen vervolgens opgeslagen worden, totdat de klant de cacao nodig heeft. Sommige klanten willen hun cacao graag in bulk in plaats van in zakken aangeleverd krijgen. Voor die klanten worden de zakken cacao geleegd met behulp van de volautomatische DIMA® zakkenleegmachine van Dinnissen. 

Een pallet vol zakken met cacao arriveert bij de transportband naar de DIMA® 1200 zakkenleegmachine.

“Dinnissen is het eerste bedrijf waarmee we gewerkt hebben, dat een totaalpakket levert. Doordat Dinnissen de hele installatie inclusief bordessen en veiligheidsinstallatie heeft geleverd, is de gehele lijn CE-gekeurd.”

Michel Kliphuis, manager bij Steinweg Amsterdam

Geautomatiseerd van zakgoed naar bulk

Met meerdere opslaglocaties, los- en laadplekken en alle benodigdheden voor de opslag van jutezakken, Big Bags en bulk, beschikt Steinweg Amsterdam over alles wat nodig is om tonnen aan cacao te herbergen. Afhankelijk van de klantwens kan Steinweg daarnaast een pre-cleaning uitvoeren. Hiermee wordt een eerste schifting gemaakt tussen de cacao en restproduct zoals takjes, metaalhoudende materialen, clusters, schilfers en stof. In 2007 werd Dinnissen benaderd door Steinweg, voor een zakkenleegsysteem dat kon worden ingezet voorafgaand aan deze pre-cleaning. Dinnissen heeft toen een DIMA® 1200 zakkenleegmachine geleverd.  

De DIMA® 1200 zakkenleegmachine zorgt voor het automatisch toevoeren, snijden en legen van zakken, waarna het product en de zak gescheiden worden en separaat het systeem verlaten. Een aantal jaren later heeft Steinweg Dinnissen opnieuw ingeschakeld voor uitbreiding. Er kwam een tweede automatische zakkenleegmachine, voor het zo efficiënt mogelijk omzetten van zakgoed in bulk, klaar om richting de klant te gaan. Dit project is een klein jaar geleden afgerond.  

Dinnissen als enige speler voor een veilige lijn

Michel Kliphuis, manager bij Steinweg in Amsterdam, vertelt: “We hadden voor ogen wat we wilden, en dat staat er nu ook. Voorheen werden alle zakken met de hand opengesneden en leeggeschud. Dat kostte niet alleen veel mankracht, het was ook een onveilige werksituatie. Met Dinnissen hebben we één speler die ervoor zorgt dat we aan alle veiligheidseisen kunnen voldoen. We zochten een partij met ervaring in de machinebouw en met kennis van machineveiligheid. Zodat ook bij de ontwikkeling van de installatie het aspect veiligheid werd meegenomen. Dinnissen is het eerste bedrijf waarmee we gewerkt hebben, dat een totaalpakket levert. Normaal koop je allerlei componenten in die los van elkaar gekeurd zijn, maar als geheel niet. Doordat Dinnissen de hele installatie inclusief bordessen en veiligheidsinstallatie heeft geleverd, is de gehele lijn CE-gekeurd.” 

Steinweg.png
De DIMA® 1200 zakkenleegmachine bij Steinweg.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Bij Dinnissen Process Technology zijn we er trots op dat we wereldwijd bekend staan om onze expertise, kwaliteitsproducten en innovatieve oplossingen op maat. We zijn nog trotser, dat onze klanten en medewerkers weten dat ze...

Gerelateerde berichten