Zoeken
Sluit dit zoekvak.

MiFood creëert wetenschappelijk bewezen gezonde mixen met maatwerk R&D-lijn van Dinnissen

MiFood creëert wetenschappelijk bewezen gezonde mixen met maatwerk R&D-lijn van Dinnissen
23 mei 2024  |
Samen met het Nutritional Concepts Lab (een voedingslaboratorium van de Brightlands Campus Greenport Venlo), heeft Dinnissen een innovatieve lijn ontwikkeld om groente en fruit te verwerken tot gezonde consumentenproducten. De initiatiefnemer van het Nutritional Concepts Lab en grondlegger van de nieuwe lijn, is MiFood: ontwikkelaar van weerstand verhogende groente- en fruitproducten. Raymond Nolet, de oprichter van MiFood, richt zich op het behoud van gezonde stoffen in groente en fruit tijdens de verwerking. Om de werking van deze inhoudsstoffen wetenschappelijk te onderbouwen, is een driejarige humane foodinterventiestudie uitgevoerd met 200 deelnemers.  

Het doel van MiFood is om een methode te ontwikkelen waarbij de oorspronkelijke concentratie van alle gezonde bioactieve stoffen bewaard blijft, terwijl de voedingsstoffen optimaal beschikbaar worden gemaakt voor consumptie. MiFood en Dinnissen hebben samen in het D-Innocenter (de R&D-afdeling van Dinnissen) de mogelijkheden verkend voor een dergelijke geavanceerde productielijn. In dit artikel lees je over de lijn die is ontwikkeld en de samenwerking die nodig was om dit te bereiken.

Een unieke vacuümcoater voor een uniek proces

MiFood en Dinnissen zijn samen tot een research- en developmentlijn gekomen die alle processtappen bevat om groente en fruit om te zetten in gezonde mixen mét behoud van de gezonde stoffen. Via een Big Bag Losstation, een handstortstation of vloeistofingave, komen de benodigde producten in een Pegasus® vacuümcoater terecht. Deze aangepaste vacuümcoater heeft een strikte temperatuurbovengrens en wordt secuur verwarmd door stoom die tussen de dubbele wanden van de vacuümcoater wordt gepompt. Vanuit deze machine kan de mix tot de juiste fijnheid worden geblend.  

“BIJ DINNISSEN ZIT ANDERE EXPERTISE DAN WIJ IN HUIS HEBBEN. ZE ZIJN PROCESSPECIALIST DIE GRENZEN DURFT TE VERLEGGEN ÉN GRENZEN AANGEEFT.”

Raymond Nolet, oprichter van MiFood

Omgekeerde lijnontwikkeling

Raymond Nolet, oprichter van MiFood, vertelt hoe de samenwerking met Dinnissen tot stand is gekomen: “We hadden een eindproduct voor ogen, namelijk innovatieve consumentenproducten die de weerstand tegen welvaartsziekten verhogen. We wilden groenten en fruit verwerken tot mixen, zonder dat de aanwezige antioxidanten en bioactieve stoffen verloren zouden gaan. Met dit eindproduct voor ogen, zijn we gaan kijken wat er nodig was om daar te komen. Dat hebben we samen met Dinnissen gedaan, omdat zij elke dag bezig zijn met innoveren en optimaliseren. Daarnaast leveren ze periodiek onderhoud en zijn ze snel te bereiken als we ergens tegenaan lopen of ondersteuning nodig hebben.”  

PHOTO-2023-09-30-15-12-14.jpg
De vacuümcoater in de R&D-lijn van MiFood.

“DOOR DE GOEDE ‘HOUSEKEEPING’ VAN MIFOOD, IN COMBINATIE MET DE JAARLIJKSE INSPECTIES DIE WIJ UITVOEREN, BLIJFT DE LIJN IN TECHNISCHE TOPCONDITIE.”

Perry Konings, commercieel manager bij Dinnissen
PHOTO-2023-09-30-15-13-13.jpg

Maatwerk instellingen 

Perry Konings, commercieel manager bij Dinnissen en aanspreekpunt binnen dit traject, licht toe hoe Dinnissen MiFood ondersteunt en ontzorgt: “Eind 2018 zijn we met MiFood in gesprek gegaan over de mogelijkheden. Er was behoefte aan een maatwerk installatie, toegespitst op de eigenschappen van het te verwerken product. Omdat het om een research- en developmentlijn gaat, hebben we de installatie zó ontworpen dat MiFood alles zelf in kan stellen en aan kan passen om te experimenteren.

Dinnissen heeft de software ontwikkeld en vervolgens in samenwerking met MiFood doorontwikkeld. Wij kunnen remote meekijken in de software, zodat MiFood snel kan schakelen met vragen en uitdagingen.”

“BEIDE BEDRIJVEN ZIJN EEN VLEUGEL VAN EEN GEZAMENLIJKE VLIEGER. WE HOUDEN ELKAAR IN EVENWICHT EN WE HEBBEN TEGENWIND NODIG OM HOOG TE KUNNEN VLIEGEN.”

Raymond Nolet, oprichter van MiFood

Behoud van bioactieve stoffen in groenten en fruit

Groente en fruit vormen de input van de lijn en mixen en repen met de gezonde eigenschappen hiervan zijn de gewenste output. MiFood en Dinnissen hebben samen een lijn ontwikkeld die ervoor zorgt dat alle gezonde stoffen behouden blijven én kunnen worden opgenomen door het lichaam. Om dit te realiseren, wordt te hoge verhitting voorkomen. De groente en het fruit worden met een blender zó fijn gemaakt dat belangrijke inhoudsstoffen ontsloten worden, maar de vezels behouden blijven. In de vacuümcoater kunnen korrels worden toegevoegd, die de gezonde groente- en fruitmix opnemen. Een reep van 40 gram bevat op die manier dezelfde hoeveelheid gezonde stoffen als 125 gram groente en/of fruit. 

“DE SAMENWERKING EINDIGT NIET BIJ DE OPLEVERING OMDAT WE JUÍST OOK IN DE FASE DAARNA MET ELKAAR SPARREN OM TE BLIJVEN ONTWIKKELEN.”

Perry Konings, commercieel manager bij Dinnissen
PHOTO-2023-09-30-15-11-26.jpg

Een samenwerking op basis van 1+1=3

Raymond en Perry zijn beiden zeer te spreken over de samenwerking. “Bij Dinnissen zit andere expertise dan wij in huis hebben”, geeft Raymond aan. “Ze zijn processpecialist die grenzen durft te verleggen én grenzen aangeeft. Als wij vragen of een bepaalde instelling mogelijk is, geven de professionals bij Dinnissen duidelijk aan of dat wel of niet kan. We doen het goed samen omdat we allebei open staan voor verbeteringen. Beide bedrijven zijn een vleugel van een gezamenlijke vlieger. We houden elkaar in evenwicht en we hebben tegenwind nodig om hoog te kunnen vliegen. We blijven elkaar scherp houden om telkens te blijven verbeteren.”  

Ook Perry ziet de samenwerking als een versterking van beide bedrijven: “MiFood leert van Dinnissen én andersom. Kennis die we binnen dit project opdoen, kunnen we ook richting de toekomst meenemen. De samenwerking eindigt niet bij de oplevering omdat we juíst ook in de fase daarna met elkaar sparren om te blijven ontwikkelen. Het Nutritional Concepts Lab bestaat binnenkort vijf jaar. Het is fantastisch om te zien in welke uitmuntende staat de R&D-lijn verkeert. Door de goede ‘housekeeping’ van MiFood, in combinatie met de jaarlijkse inspecties die wij uitvoeren, blijft de lijn in technische topconditie.”

De toekomst van gezonde consumentenproducten

MiFood blijft consumentenproducten ontwikkelen die een positieve impact hebben op de gezondheid en de weerstand. Dinnissen zorgt met periodiek onderhoud voor een optimaal werkende productielijn zodat MiFood haar producten kan optimaliseren en met deze producten en onderzoek bijdraagt aan een gezondere wereld.  

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Bij Dinnissen Process Technology zijn we er trots op dat we wereldwijd bekend staan om onze expertise, kwaliteitsproducten en innovatieve oplossingen op maat. We zijn nog trotser, dat onze klanten en medewerkers weten dat ze...

Gerelateerde berichten