Zoek
Sluit dit zoekvak.

Stofbestrijding

Stofbeheersing en Stofbestrijding

Rondom ontstoffingstechniek doen zich diverse vragen en problemen voor. Het gaat hierbij zowel bij bestaande en te modificeren installaties, als bij het ontwerp en de fabricage van nieuwe installaties. Niet alleen de te kiezen filtertechniek en materialen, maar ook de ventilatorkeuze spelen een essentiële rol. Daarnaast worden steeds hogere eisen gesteld aan milieu- en veiligheidsaspecten, lekkage, emissies, stofexplosiegevaar en geluidsproblemen.

Stofbestrijding-droge-stoffen-bulk-handling-bulktech

Naast dat stof fundamenteel vies is, het kan ook schadelijk zijn voor onze gezondheid. Het verschilt per grootte van de stofdeeltjes hoe schadelijk het is. Grote stofdeeltjes komen niet verder dan de neus en mond, kleine daarentegen kunnen veel gevaarlijker zijn. De kleinere kunnen zich namelijk tot de longen penetreren. Ook is stofbestrijding belangrijk voor de levensduur van machines, deze kunnen veel sneller verslijten door een overvloed aan stof. Als laatste is het ook voordelig voor het milieu, omdat er zo minder schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen.

Ontstoffing behoort niet tot het primaire productie- proces en ook daardoor “hangen” er vaak installaties die lijken te voldoen, maar verre van optimaal functioneren. Soms worden aan bijvoorbeeld cyclonen “onderhoudsvriendelijke” modificaties aangebracht die het functioneren van de cycloon zo goed als ongedaan maken.

Stoffilter-bulk-handling-bulktech-innovaties-nieuws

Alleen een gedegen kennis van uw stof- stromen, afzuigpunten, filtertechnieken en materialen kan ervoor zorgen dat uw ontstekingsinstallatie opti- maal functioneert. Daarnaast is het van belang goed op de hoogte te zijn van de steeds hogere eisen die gesteld worden aan milieu-, gezondheids- en veilig- heidsaspecten zoals lekkages, emissies, stofexplosie- gevaar (ATEX) en geluidsproblemen van de installaties.

Er zijn 5 typen stofafscheiders:

 • Traagheidsscheiders – Traagheidsscheiders concentreren of verzamelen deeltjes door de bewegingsrichting van het stromende gas zo te veranderen dat de deeltjesbanen de gasstroomlijnen kruisen
 • Doekfilters zijn apparaten voor de beheersing van deeltjesverontreiniging die stof uit de lucht verwijderen
 • Natte wassers – Natte wassers zijn een uniek apparaat dat wordt gebruikt om verschillende verontreinigende stoffen uit uitlaatgassen van ovens of andere apparaten te verwijderen
 • Unit collectoren – Unit stofafscheiders, controle verontreiniging bij de bron. Ze zijn klein en op zichzelf staand, bestaande uit een ventilator en een of andere vorm van stofafscheider. Ze zijn geschikt voor geïsoleerde, draagbare of vaak verplaatste stof producerende operaties
 • Elektrostatische stofvangers – Elektrostatische stofvangers gebruiken een elektrische lading om bepaalde onzuiverheden, vaste deeltjes of vloeistofdruppels, uit de lucht of andere gassen in schoorstenen en andere rookkanalen te verwijderen

Stofafzuigers bestaan uit grotere buizen en opvangcompartimenten. Hierdoor zijn ze ook in staat grotere spanen op te zuigen. Een ander voordeel is dat de opvangcompartimenten vaak een heel stuk groter zijn en dus langer mee gaan. Bij het aanschaffen van een afzuiger is het handig om op bepaalde punten te letten:

 • Opzuigmateriaal
 • Formaat van de opvang zak
 • Benodigde kracht van de machine
 • Benodigde krachtstroom
 • Het formaat

Het selecteren van het juiste type stofopvangsysteem en filtratietechnologie voor specifieke apparatuur of processen is cruciaal om de luchtvervuiling die wordt gegenereerd op de meest kostenefficiënte manier te beheersen.

Met de vele soorten stofopvangsystemen die beschikbaar zijn, vereist het verfijnen van de zoekopdracht het aanpakken van variabelen zoals:

 • De toepassing van het stofopvangsysteem
 • De eigenschappen van de stofdeeltjes
 • Wordt het stofopvangsysteem continue gebruikt?
 • Wordt het stofopvangsysteem in een afgesloten ruimte of in de open lucht geplaatst?

Met de bovenstaande factoren wordt het kiezen van stofafscheider voor een specifieke scenario makkelijker gemaakt. Het meest geschikte stofopvangsysteem voor specifieke vereisten kan een unit zijn met:

 • De juiste afmetingen
 • Een betrouwbaar kanaalsysteem
 • Een reinigingssysteem dat goed is uitgerust voor de reiniging
 • Een goed filtersysteem dat de deeltjesgrootte effectief aankan

industrieel-stoffilter-bulktech-nieuws-innovaties

Deze Techniek Zone biedt inzicht in de nieuwste innovaties op het gebied van industriële stofbeheersing en stofbestrijding in de stortgoed- en procesindustrie.

Schrijf je in en ontvang ons nieuws

Mis, net als 10000+ andere lezers, niets meer van de (technische) ontwikkelingen binnen de stortgoed-verwerkende industrie (gratis!).

Door je aan te melden voor onze lijst, ga je akkoord met onze voorwaarden.

Artikelen over Stofbestrijding

Onze laatste e-mail campagnes voor Stofbestrijding

 • Innovaties op het gebied van Stofbestrijding 17 oktober 2023 download
 • Innovaties op het gebied van Stofbestrijding 11 april 2023 download
 • Innovaties op het gebied van Stofbestrijding 11 oktober 2022 download
 • Innovaties op het gebied van Stofbestrijding 12 april 2022 download

Experts for Stofbestrijding

Sinds 2010 Directeur-Eigenaar van Optyl en meer dan 15jaar ervaring in de analyse branche. Als solide partner in het stof en stofmeting segment, bied Optyl verschillende oplossingen voor uw stofprobleem met de nadruk op meten en kwantificeren. Niet enkel op een bureau kom je hem tegen maar zeer zeker in the field en op de schoorstenen om samen met de klant een oplossing uit te werken. Engineering en ontwikkeling worden persoonlijk door hem geleid en begeleid.
Lees meer
40 jaar ervaring in het produceren en ontwerpen van flexibele verbindingen voor industriële toepassingen voor Food, Feed, Pharma, chemie en lucht. Door het combineren van al die ervaring en kennis uit verschillende industriën waarin hij actief is geweest Zijn doel is om door continue te blijven onderzoeken en experimenteren producten te kunnen maken die gecertificeerd zijn en altijd volgens de laatste wet- en regelgeving voldoen aan de allerhoogste kwaliteitsstandaard. ‘Door mijn brede interesse in techniek zie ik een uitdaging in altijd op zoek te gaan naar nieuwere en betere oplossingen.’
Lees meer
Als Sales Manager bij Foeth is Michel Terlouw enthousiast over internationale handel en blinkt hij uit in het vinden van de perfecte match voor elke klant. In een bedrijf als Foeth zijn mensen met een gedegen technische achtergrond echt onmisbaar. Klanten van over de hele wereld komen onze uitgebreide voorraad gebruikte machines bekijken en het is essentieel om nauw samen te werken met elke klant om te bepalen welke machine het beste past bij de beoogde toepassing. Michel is gepassioneerd door het samenwerkingsproces om samen met de klant de ideale machine te vinden, omdat dit aansluit bij onze missie. Het streven naar de perfecte oplossing geeft niet alleen voldoening, maar draagt ook bij aan het bevorderen van duurzaamheid binnen de industrie.
Lees meer

Uitgelichte video

Evenementen

Events