Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Deeltjes vergroten en verkleinen

Innovaties in het vergroten en verkleinen van productdelen / grondstoffen

Stortgoed kan op veel manieren worden bewerkt tot een eindproduct. Met fysische processen, als breken, malen en classificeren kan uiteindelijk de gewenste korrelgrootte worden bereikt. Het optimaal verkleinen van grovere productdelen is specialistisch werk, geen product gedraagt zich namelijk hetzelfde tijdens een maalproces. Deeltjes vergroten houdt in: het samenpersen of samenklonteren van vaste deeltjes. Agglomereren betekent: de opeenhoping of samenklontering waardoor een groter eindproduct wordt gegenereerd. Bij granuleren ontstaat door een breekproces granulaat, een korrelvormige samenklontering. Deze Techniek Zone houdt u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

deeltjes-vergroten-en-verkleinen

Afhankelijk van het materiaal dat moet worden verwerkt, varieert de apparatuur voor het verkleinen van de deeltjesgrootte. Voor een groot deel zullen de eigenschappen van een materiaal bepalen welke apparatuur voor het verkleinen van de deeltjesgrootte moet worden gebruikt. De belangrijkste redenen voor het gebruik van verkleiningstechnologie zijn de volgende:

  • Scheiding van een sleutelsoort
  • Verbeterde chemische activiteit of biologische beschikbaarheid
  • Betere producthanteringseigenschappen

Verkleinen wordt ook wel verbrijzeling of verpulvering genoemd. Over het algemeen wordt dit proces op twee manieren uitgevoerd, de precipitatie en de mechanische methode.

Bij de precipitatiemethode lost de stof op in een geschikt oplosmiddel en wordt vervolgens fijn geprecipiteerd door toevoeging van een ander oplosmiddel.

Aan de andere kant past de mechanische methode de stof toe met een mechanische kracht met behulp van maalapparatuur zoals een kogel, hamer of een snijmolen, enz. Normaal gesproken wordt malen of droog malen gedaan voor de productie van tabletten en capsules.

Het vergroten van bulkgoederen en vaste stoffen is een proces waarbij kleine deeltjes worden gecombineerd tot grotere massa’s, maar de afzonderlijke deeltjes kunnen nog steeds worden onderscheiden. De mogelijkheid om de dimensionering van stortgoederen te controleren, is een cruciaal aspect geworden voor het succes van veel processen en producten, waardoor een efficiëntere verwerking mogelijk is. Fijnafstemming van de deeltjesgrootte, ook wel agglomeratie genoemd, is uitermate belangrijk bij deeltjesgroottevergroting. Agglomeratie is een proces van vergroting van de deeltjesgrootte dat wordt gebruikt om materiële fijne deeltjes te verzamelen tot een groter, samenhangend deeltje. Het is in staat om moeilijk hanteerbare materialen om te zetten in een beter hanteerbare vorm.

Voordelen van agglomeratie

  • Het voorkomt segregatie
  • Verbeterd uiterlijk en betere prestaties
  • Verbeterde effectiviteit en efficiëntie van processtromen
  • Stofonderdrukking
  • Vereenvoudigd transport en lagere kosten

Er zijn veel verschillende machines voor verkleiningsapparatuur beschikbaar voor het verwerken van grote bulkproducten. Apparatuur voor het verkleinen van de afmetingen omvat zowel primaire brekers als freesmachines, vergruizers en slijpmachines.Breken en malen zijn de twee belangrijkste verkleiningsprocessen. Het verbrijzelen wordt normaal gesproken uitgevoerd op ertsmaterialen, terwijl het malen kan worden uitgevoerd op droog of gesuspendeerd materiaal. Het breken gebeurt met behulp van mechanische brekers. Er zijn verschillende soorten brekers beschikbaar in de verwerking, zoals kaakbrekers, tolbrekers, kegelbrekers en slagbrekers.

Verpulvering betekent de toepassing van een externe kracht op een vaste stof, wat resulteert in de vernietiging en de vermindering van zijn omvang. Verpulvering is toegepast op veel materialen, waaronder erts, glas, keramiek, granen, verven en medicijnen. Enkele van de meest voorkomende verpulveringsapparatuur zijn verschillende soorten maalmolens, slag- en schijfvergruizers.

Apparatuur voor het vergroten van de deeltjesgrootte kan in verschillende groepen worden ingedeeld. Agglomeratieprocessen hebben de neiging om een ​​vloeistof, een zogenaamd bindmiddel, te gebruiken om de vorming van agglomeraten te bevorderen. Over het algemeen vereisen verschillende toepassingen verschillende methoden. Zo worden verschillende soorten granulatoren gebruikt voor de minerale, landbouw- en chemische industrie. Waar drogers, molens en persen vooral worden gebruikt in de voedingsmiddelen-, wasmiddelen- en farmaceutische industrie.

Schrijf je in en ontvang ons nieuws

Mis, net als 10000+ andere lezers, niets meer van de (technische) ontwikkelingen binnen de stortgoed-verwerkende industrie (gratis!).

Door je aan te melden voor onze lijst, ga je akkoord met onze voorwaarden.

Artikelen over Deeltjes vergroten en verkleinen

Experts for Deeltjes vergroten en verkleinen

Gerard van Schoten werkte onder veel verschillende andere titels voordat hij zijn huidige titel van managing director bereikte, en tevens technisch advies geeft. Hij is verantwoordelijk voor verkoop en technische ondersteuning over de hele wereld. Hij werkt sinds 2011 bij HETHON waar hij begon als monteur, dit is de strategie die het bedrijf nastreeft: zich alle lagen van het bedrijf eigen maken. Zo leren mensen bottom-up denken. In zijn werk reist hij de hele wereld over voor ondersteuning en advies aan klanten en agenten. Technologie, mensen, relaties en samenwerking hebben altijd zijn interesse gehad. De manier van werken met en het ondersteunen van klanten is altijd mensgericht. Het grote vermogen van Gerard is om zich in te leven in elke laag die nodig is in een proces. Hij kent de werking van de producten door en door en is een expert op het gebied van moeilijk stromende stoffen. Als geen ander kan hij klantuitdagingen vertalen naar HETHON-collega’s van Engineering en verkoop. HETHON heeft samen met zijn collega’s wereldwijd bijna 50 jaar ervaring in de behandeling van poeder en vloeistoffen.
Lees meer
40 jaar ervaring in het produceren en ontwerpen van flexibele verbindingen voor industriële toepassingen voor Food, Feed, Pharma, chemie en lucht. Door het combineren van al die ervaring en kennis uit verschillende industriën waarin hij actief is geweest Zijn doel is om door continue te blijven onderzoeken en experimenteren producten te kunnen maken die gecertificeerd zijn en altijd volgens de laatste wet- en regelgeving voldoen aan de allerhoogste kwaliteitsstandaard. ‘Door mijn brede interesse in techniek zie ik een uitdaging in altijd op zoek te gaan naar nieuwere en betere oplossingen.’
Lees meer
Sinds 2010 Directeur-Eigenaar van Optyl en meer dan 15jaar ervaring in de analyse branche. Als solide partner in het stof en stofmeting segment, bied Optyl verschillende oplossingen voor uw stofprobleem met de nadruk op meten en kwantificeren. Niet enkel op een bureau kom je hem tegen maar zeer zeker in the field en op de schoorstenen om samen met de klant een oplossing uit te werken. Engineering en ontwikkeling worden persoonlijk door hem geleid en begeleid.
Lees meer
Als Sales Manager bij Foeth is Michel Terlouw enthousiast over internationale handel en blinkt hij uit in het vinden van de perfecte match voor elke klant. In een bedrijf als Foeth zijn mensen met een gedegen technische achtergrond echt onmisbaar. Klanten van over de hele wereld komen onze uitgebreide voorraad gebruikte machines bekijken en het is essentieel om nauw samen te werken met elke klant om te bepalen welke machine het beste past bij de beoogde toepassing. Michel is gepassioneerd door het samenwerkingsproces om samen met de klant de ideale machine te vinden, omdat dit aansluit bij onze missie. Het streven naar de perfecte oplossing geeft niet alleen voldoening, maar draagt ook bij aan het bevorderen van duurzaamheid binnen de industrie.
Lees meer
Meer dan 30 ervaring in de ontwikkeling en realisatie van projecten als projectmanager voor feed, aqua feed en petfood. Al 20 jaar werkzaam bij Dinnissen als accountmanager in de divisies feed, aqua feed en petfood. Specialist in het ontwikkelen van grote projecten met toegevoegde waarde gericht op pneumatisch transport, mengen, drogen, malen en coaten met vloeistof- en poedersystemen.
Lees meer

Uitgelichte video

Evenementen

Events