Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Doseer tot op een gram nauwkeurig met het Microdoseersysteem

1 sep 2023  |
Dinnissen Pegasus® Mengers zijn in staat homogene mengsels te produceren met een mengverhouding van 1 op 100.000. Hierdoor ontstaat de behoefte aan een systeem dat slechts enkele grammen product direct in de menger kan inbrengen. Het Microdoseersysteem voldoet aan die behoefte.

Nauwkeurige dosering van kleine volumes product

Standaard loadcellen maken het mogelijk om mechanisch te doseren met een nauwkeurigheid tussen de 0,2 en 1%. Dit betekent dat 10 kg op 20-100 gram nauwkeurig gedoseerd kan worden en 1.000 kg op 2-10 kilogram gedoseerd kan worden. Voor het inmengen van kleine volumes product, zijn deze weegafwijkingen veel te groot. Daarom is voor zulke precisie-applicaties het Microdoseersysteem ontwikkeld. Een innovatieve oplossing voor het heel nauwkeurig doseren van kleinere volumes tot een gram nauwkeurig. Deze combinatie maakt het aanmaken van premixen overbodig.

Een combinatie van doseren en wegen

Het Microdoseersysteem bestaat uit een door Dinnissen ontwikkelde Feeder Valve, een speciaal geconstrueerde gain-in-weight hopper met een digitale loadcel en een in-huis ontwikkelde doseercontroller. Het product wordt met de Feeder Valve gedoseerd in de GIW-hopper. Op basis van het weegsignaal berekent het systeem continu de stand van de Feeder Valve. De Feeder Valve wordt bijgestuurd zodat het product steeds fijner gedoseerd wordt en de batch product tot op de gram nauwkeurig wordt ingewogen en doorgestort.

Voordelen

Hieronder staan de voordelen ten opzichte van andere doseringen zoals schroefdosering of doseersluisdosering op een rij.

1) Geen metal-to-metal contact

Het Microdoseersysteem voorkomt metal-to-metal contact. Met een roterende schroef of rotor in een metalen omhulsel blijft er een kans bestaan dat er kleine RVS-deeltjes vrijkomen en in het product terechtkomen. De vlinderklep in het Microdoseersysteem garandeert dat dat niet gebeurt.

2) Hygiënisch ontwerp

Het hygiënisch ontwerp maakt complete reiniging van het systeem mogelijk. De Dinnissen Feeder Valve bestaat uit een eenvoudig uit te nemen en schoon te maken vlinderklep. Deze voorkomt ook dat product tijdens het doseren achterblijft. Bij schroefdosering of sluisdosering kunnen productresten achterblijven. D Door de vlinderklepactivatie in de Feeder Valve stroomt het product soepel door en minimaliseert de kans op achterblijven van product.

3) Een hoge doseercapaciteit en een heel lage doseercapaciteit

De gebruiker kan met het Microdoseersysteem batchgroottes eenvoudig aanpassen. Het doseren van 1500 gram gaat vrijwel net zo snel als het doseren van 100 gram. Dat komt doordat de Feeder Valve zowel met hoge als heel lage capaciteit kan doseren, in tegenstelling tot een schroefdosering of doseersluis.

4) Een innovatief zelflerend systeem

De speciaal ontwikkelde regelaar van het Microdoseersysteem bepaalt zelf voor iedere batch de instellingen van het systeem. Per product kan de gebruiker de productflow naar wens instellen voor een correcte balans tussen cyclustijd en nauwkeurigheid. Deze instellingen worden continu gemonitord en bijgestuurd op basis van voorgaande doseerresultaten. Verdere optimalisatie van de regelaar maakt de software zelfcorrigerend voor ieder product en bijbehorende producteigenschappen. Het Microdoseersysteem is een ingekapseld gesloten systeem dat de invloed van externe factoren op het weegresultaat tot een minimum beperkt.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Bij Dinnissen Process Technology zijn we er trots op dat we wereldwijd bekend staan om onze expertise, kwaliteitsproducten en innovatieve oplossingen op maat. We zijn nog trotser, dat onze klanten en medewerkers weten dat ze...

Gerelateerde berichten