Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Afsluiters, kleppen en sluizen

Afsluiters, kleppen en sluizen voor droge stoffen handling

Een klep of afsluiter wordt in uiteenlopende industrieën gebruikt om de aan- en afvoer van stortgoederen gecontroleerd te laten verlopen. Een draaisluis wordt eveneens in uiteenlopende industrieën ingezet. De roterende sluizen worden ingezet als “stofafvoer organen” en tegelijkertijd ‘luchtslot’ onder stoffilters en cyclonen. Als “doseer organen” worden de sluizen ingezet onder schroeftrans- porteurs maar ook bij de invoer van poeders en granulaten in wegers, mengers, koelers of drogers. Doorvalsluizen worden gebruikt voor het doseren, of pneumatisch transporteren van granulaat- en poedervormige producten. Deze Techniek Zone houdt u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Kleppen zijn een essentieel onderdeel geworden van het bulkverwerkingsprocess voor droge bulkgoederen. Dit is vanwege hun intensieve gebruik om materiaal af te sluiten, te doseren of om te leiden. Daarom is het cruciaal om de juiste klep te kiezen voor de behandeling van bulkgoederen, aangezien de verkeerde klep de doorstroming van het materiaal zou kunnen verhinderen.

Kleppen voor de behandeling van bulkgoederen worden voornamelijk gebruikt om de stroom van bulkgoederen te regelen door middel van de zwaartekracht van materialen uit opslagvaten of via mechanische transportsystemen.

Kleppen hebben ook een toepassing in pneumatische transportsystemen om materialen onder druk te laten ontspannen uit blaaspotten die aandrijfkracht leveren.

De bediening van kleppen kan variëren van handmatig, pneumatisch, elektrisch tot hydraulisch. Elk type biedt specifieke voordelen of is ontworpen voor een specifieke toepassing. Schuifkleppen zijn misschien wel de meest algemeen erkende, maar vlinder-, schijf-, koepel-, omleider-, iris- en roterende kleppen worden ook veel gebruikt.

Een droge stof afsluiter of sluis is een technisch mechanisme om de stroming van een vaste stof, door deze te blokkeren of ongehinderd door te laten gaan. Vaste stoffen kunnen o.a. poeders, granulaten of korrels zijn.

De betrouwbaarheid van de afsluiters of sluizen is essentieel aangezien de afsluiters goed moeten functioneren over langere tijden. Het ontbreken van smering door het product, zoals bij vloeistoffen, vergt een hoge bewerkingsnauwkeurigheid voor de afdichtingen. Zijn vloeistoffen makkelijk te vervormen en stromen zij weg uit hoeken en gaten, bij droge stortgoederen is dit het tegenover gestelde. De vaste stof hoopt zich op in loze ruimte en laat zich samenpersen op ongewenste plaatsen waardoor de klep niet meer correct sluit. De belangrijkste en meest voorkomende problemen zijn, overmatige slijtage en vastlopen.

Bij de opslag en het transport van vaste stoffen worden uiteenlopende hoge eisen gesteld aan de gebruikte appendages. Aan de ene kant is bijvoorbeeld voor gevoelige producten zoals melkpoeder of theebladeren een voorzichtige hantering van het product van het grootste belang. Aan de andere kant stellen abrasieve producten zoals kwartszand of slurries de hoogste eisen aan de slijtvastheid aan de gebruikte appendages.

Veel mensen denken dat het selecteren van een klep voor het hanteren van droge materialen een relatief eenvoudig proces is. Maar in werkelijkheid hebben klepfabrikanten meer informatie nodig om nauwkeurig de juiste klep voor de toepassing te selecteren.

Het brede reeks aan beschikbare kleptypes weerspiegelt de uitdagingen van het beheersen en sturen van de stroom van droge stortgoederen.

Installatiecriteria bepalen welke klepleiding geschikt is. De meest kritische vraag is “waarvoor is de klep bedoeld?”. Nadat het beoogde gebruik van de klep is vastgesteld, kunnen meer concrete kenmerken van de klep worden geëvalueerd, zoals de vorm en grootte van de opening, de temperatuureisen en het materiaal waarvan de klep moet worden gemaakt. Hierna moeten de materiaaleigenschappen in overweging worden genomen voor een optimale klepselectie.

Het doorlopen van het proces van het selecteren van de juiste klep kan tijdrovend zijn, maar is altijd de moeite waard omdat het toekomstige belemmeringen kan voorkomen.

Schrijf je in en ontvang ons nieuws

Mis, net als 10000+ andere lezers, niets meer van de (technische) ontwikkelingen binnen de stortgoed-verwerkende industrie (gratis!).

Door je aan te melden voor onze lijst, ga je akkoord met onze voorwaarden.

Artikelen over Afsluiters, kleppen en sluizen

Onze laatste e-mail campagnes voor Afsluiters, kleppen en Sluizen

  • Afsluiters, kleppen en Sluizen Innovaties download
  • Afsluiters, kleppen en Sluizen Innovaties download
  • Innovaties Op Het Gebied Van Sluizen, Kleppen En Afsluiters Voor Droge Stoffen – 11 Juli 2018 download
  • Innovaties Op Het Gebied Van Sluizen, Kleppen En Afsluiters Voor Droge Stoffen – 10 Januari 2018 download

Experts for Afsluiters, kleppen en sluizen

Gerard van Schoten werkte onder veel verschillende andere titels voordat hij zijn huidige titel van managing director bereikte, en tevens technisch advies geeft. Hij is verantwoordelijk voor verkoop en technische ondersteuning over de hele wereld. Hij werkt sinds 2011 bij HETHON waar hij begon als monteur, dit is de strategie die het bedrijf nastreeft: zich alle lagen van het bedrijf eigen maken. Zo leren mensen bottom-up denken. In zijn werk reist hij de hele wereld over voor ondersteuning en advies aan klanten en agenten. Technologie, mensen, relaties en samenwerking hebben altijd zijn interesse gehad. De manier van werken met en het ondersteunen van klanten is altijd mensgericht. Het grote vermogen van Gerard is om zich in te leven in elke laag die nodig is in een proces. Hij kent de werking van de producten door en door en is een expert op het gebied van moeilijk stromende stoffen. Als geen ander kan hij klantuitdagingen vertalen naar HETHON-collega’s van Engineering en verkoop. HETHON heeft samen met zijn collega’s wereldwijd bijna 50 jaar ervaring in de behandeling van poeder en vloeistoffen.
Lees meer
Rob van Zetten is Senior Accountmanager Benelux, Scandinavië en de Baltische Staten bij DMN-WESTINGHOUSE. Met ruim 30 jaar werkervaring in de stortgoedwereld kent hij de vele facetten van de branche: van het werken met componenten tot complete processen. Zijn brede markt- en industriekennis is ongeëvenaard. Door zijn ervaring bij verschillende systeemintegrators in diverse technische- en commerciële rollen is hij perfect in staat om een heldere ROI en TCO te berekenen. In zijn huidige functie bij DMN-WESTINGHOUSE komt deze ervaring zeer goed van pas. Hij adviseert welke doseersluis of wisselklep in welke situatie te plaatsen en houdt daarbij rekening met zowel de duurzame als de financiële zijde van de oplossing. Zijn kennis van het proces ‘up- and downstream’ is hierin van grote toegevoegde waarde. Rob is specialist op het gebied van Aquaculture en heeft daarnaast aantoonbare kennis op het gebied van Food, Pharma, Petfood, Chemicals, Plastics, non-woven materials en minerals.
Lees meer
40 jaar ervaring in het produceren en ontwerpen van flexibele verbindingen voor industriële toepassingen voor Food, Feed, Pharma, chemie en lucht. Door het combineren van al die ervaring en kennis uit verschillende industriën waarin hij actief is geweest Zijn doel is om door continue te blijven onderzoeken en experimenteren producten te kunnen maken die gecertificeerd zijn en altijd volgens de laatste wet- en regelgeving voldoen aan de allerhoogste kwaliteitsstandaard. ‘Door mijn brede interesse in techniek zie ik een uitdaging in altijd op zoek te gaan naar nieuwere en betere oplossingen.’
Lees meer

Uitgelichte video

Evenementen

Events