Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wegen en doseren

Weegsystemen voor bulkgoederen zijn vaak snel, vloeiend en flexibel. Ze verwerken grote hoeveelheden producten om regelmatig te wegen en moeten grotere hoeveelheden gewicht kunnen weerstaan. Dit laatste wordt een gewichtscapaciteit genoemd. Meer bedrijven moeten bulkweegoplossingen implementeren en ze eisen dat producten snel worden verplaatst die vaak te zwaar zijn voor menselijke operators om ze zelf te dragen en te wegen. Meestal is er een grote vraag naar efficiëntie, die laadcellen hiervoor in moderne weegschalen ondersteunen.

Het wegen van stortgoederen is in verschillende industrieën en bedrijven gebruikt. De landbouwsector is er daar één van. De granen die we eten worden vaak gewogen in bulksystemen, zoals rijst, tarwe, haver en quinoa. Deze zijn vaak los omdat granen niet veel wegen. Bulkweegsystemen zie je ook in de reisbranche.

dynamisch-weegsysteem-bulkgoederen-bulktech-innovaties-nieuws

Dynamisch wegen is essentieel in veel industriële processen waarbij een continu variabel gewicht wordt beheerd. Een voorbeeld is het wegen van een product op een lopende band. Op het weegpunt kon het materiaal slechts enkele seconden op het gewogen gedeelte van de band liggen. Dynamische weegapparatuur kan worden onderverdeeld in drie hoofdcategorieën. Dit zijn:

  • Discontinue weegsystemen
  • Discontinue totaliserende wegers
  • In-motion weegsystemen

Discontinue weegsystemen

Een voorbeeld van discontinue weegapparatuur zijn de procesbatchweegsystemen. Deze systemen variëren van systemen met één weegvat waarbij elk ingrediënt opeenvolgend wordt gewogen en in lagen in de weeghopper wordt geplaatst tot complexe weegsystemen waarbij ingrediënten gelijktijdig worden gewogen.

Discontinue totaliserende wegers

De apparatuur die wordt gebruikt bij het malen van graan of rijst, wordt de in-process wegers genoemd. Hun primaire gebruik is om zowel de korte als de lange termijn cumulatieve gewichten van een productstroom te bepalen.

In-motion weegsystemen

De band- en feederwegers behoren tot deze categorie. Transportbandsystemen worden gebruikt om een ​​breed scala aan poeders en korrelige materialen continu te transporteren. Dit soort apparatuur wordt het meest gebruikt in de landbouw-, mijnbouw-, farmaceutische en voedselverwerkende industrie.

Bij statisch wegen staan ​​de goederen of producten stil bij het wegen op deze weegschalen. Gewoonlijk is er voldoende tijd om het meetproces te stabiliseren voordat de metingen worden uitgevoerd. Voorbeelden zijn vloer- en trechterweegschalen, platformweegschalen en bankweegschalen. Statisch wegen is vaak tijdrovend omdat de goederen worden gewogen als ze volledig stil staan. Maar dit zorgt voor een hoge nauwkeurigheid en vereenvoudigt het weegproces.

De statische weegnauwkeurigheid wordt gedefinieerd als het vermogen van de weegschaal om zijn weegfuncties uit te voeren binnen een aanvaardbare tolerantie.

Statisch wegen wordt in veel industrieën gebruikt, zoals de transport- en reisindustrie, voedsel, recycling, afval, controleweegtoepassingen, cement en materialen en nog veel meer industrieën.

Deze Techniek Zone biedt inzicht in de nieuwste innovaties op het gebied van doseersystemen en weegsystemen voor droge stoffen, zoals poeders, granulaten of korrels.

Schrijf je in en ontvang ons nieuws

Mis, net als 10000+ andere lezers, niets meer van de (technische) ontwikkelingen binnen de stortgoed-verwerkende industrie (gratis!).

Door je aan te melden voor onze lijst, ga je akkoord met onze voorwaarden.

Artikelen over Wegen en doseren

Onze laatste e-mail campagnes voor Wegen en doseren

  • Innovaties op het gebied van Wegen & Doseren 9 februari 2021 download
  • Innovaties Op Het Gebied Van Wegen & Doseren 13 februari 2019 download
  • Innovaties op het gebied van Wegen & Doseren 14 februari 2018 download
  • Innovaties op het gebied van Wegen & Doseren – 8 februari 2017 download

Experts for Wegen en doseren

Van jongs af aan is Anton Bouwkamp, directeur-eigenaar van het in Dronten gevestigde ABW, in de ban van techniek en productieprocessen. Met een breed leveringsprogramma biedt de specialist in industriële weegtechniek voor elk weegvraagstuk een slimme en gebruiksvriendelijke weegoplossing. Met afnemers in onder meer de chemie, zuivelindustrie, recycling, kunstmest- en diervoederindustrie is het klantenportefeuille van ABW buitengewoon divers te noemen. Dat geldt eveneens voor het dienstenpakket. Naast de verkoop van weegsystemen en -componenten staat ABW klanten bij met kalibraties, keuringen, revisies, reparaties en unieke software-ondersteuning. Wat Anton betreft vergen industriële weegsystemen een klantspecifieke benadering. Op basis van de gewenste gebruikstoepassingen en kwaliteitseisen verleent hij klanten steevast van no-nonsense en persoonlijk advies. Ook adviseert hij klanten graag over de mogelijkheden om weegprocessen zo efficiënt mogelijk in te richten en/of met andere machinerie te integreren. “Binnen de bulkindustrie is er voldoende ruimte voor innovatie en daar draag ik graag mijn steentje aan bij.”
Lees meer
Gerard van Schoten werkte onder veel verschillende andere titels voordat hij zijn huidige titel van managing director bereikte, en tevens technisch advies geeft. Hij is verantwoordelijk voor verkoop en technische ondersteuning over de hele wereld. Hij werkt sinds 2011 bij HETHON waar hij begon als monteur, dit is de strategie die het bedrijf nastreeft: zich alle lagen van het bedrijf eigen maken. Zo leren mensen bottom-up denken. In zijn werk reist hij de hele wereld over voor ondersteuning en advies aan klanten en agenten. Technologie, mensen, relaties en samenwerking hebben altijd zijn interesse gehad. De manier van werken met en het ondersteunen van klanten is altijd mensgericht. Het grote vermogen van Gerard is om zich in te leven in elke laag die nodig is in een proces. Hij kent de werking van de producten door en door en is een expert op het gebied van moeilijk stromende stoffen. Als geen ander kan hij klantuitdagingen vertalen naar HETHON-collega’s van Engineering en verkoop. HETHON heeft samen met zijn collega’s wereldwijd bijna 50 jaar ervaring in de behandeling van poeder en vloeistoffen.
Lees meer
40 jaar ervaring in het produceren en ontwerpen van flexibele verbindingen voor industriële toepassingen voor Food, Feed, Pharma, chemie en lucht. Door het combineren van al die ervaring en kennis uit verschillende industriën waarin hij actief is geweest Zijn doel is om door continue te blijven onderzoeken en experimenteren producten te kunnen maken die gecertificeerd zijn en altijd volgens de laatste wet- en regelgeving voldoen aan de allerhoogste kwaliteitsstandaard. ‘Door mijn brede interesse in techniek zie ik een uitdaging in altijd op zoek te gaan naar nieuwere en betere oplossingen.’
Lees meer

Uitgelichte video