Zoek
Sluit dit zoekvak.

Coperion optimaliseert het ontwerp van de ZSK 18 MEGAlab-extruder

Coperion optimaliseert het ontwerp van de ZSK 18 MEGAlab-extruder voor aanzienlijk grotere flexibiliteit
Coperion heeft zijn laboratoriumextruder ZSK 18 MEGAlab uitgerust met tal van nieuwe functies die een aanzienlijk grotere flexibiliteit en veiligheid bij het hanteren bieden. Insteekbare patroonverwarmers in plaats van bedrade verwarmingselementen maken nu een snelle herconfiguratie van het huis en een eenvoudige uitwisseling van patroonverwarmers mogelijk. Een elektrisch beveiligbare onderhoudsdeur op de gearbox lantern verhoogt de bedrijfsveiligheid en biedt tegelijkertijd snelle toegang, waardoor stilstandtijden bij het vervangen van schroeven en systeemonderhoud worden verminderd. Bovendien kunnen de feeders voor deze laboratoriummachine nu op een nieuw ontwikkeld platform worden geplaatst, waarvoor een patent is aangevraagd. Hierdoor kunnen maximaal vier feeders worden geplaatst met maximale flexibiliteit voor het op talloze manieren toevoegen van ingrediënten.

De ZSK 18 MEGAlab, met een schroefdiameter van 18 mm, heeft een specifiek koppel van 11,3 Nm/cm³ en haalt een maximale rotatiesnelheid van 1.200 min-1. Hij is bij uitstek geschikt voor gebruik in onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten en voor de productie van minimale hoeveelheden.

Geoptimaliseerd feeding platform

Het nieuwe platform, waarvoor patent is aangevraagd, maakt het toevoegen van ingrediënten merkbaar eenvoudiger. Het is stevig bevestigd aan de ZSK 18 MEGAlab-extruder, waardoor een flexibele positionering van maximaal vier feeders op alle huizen van het procesgedeelte en op de ZS-B side feeders mogelijk is. Bovendien maakt het nieuwe platform, dat zijdelings langs de machine kan worden verplaatst, het mogelijk de feeders naar behoefte te draaien en omhoog of omlaag te brengen. Deze eigenschap creëert enorme voordelen, vooral op het gebied van onderzoek of receptontwikkeling, omdat het voeren flexibel op verschillende plaatsen kan worden gelokaliseerd, in overeenstemming met de procesvereisten. Omslachtige, kostbare herconfiguratietaken en omslachtige extra frames voor feeders behoren tot het verleden. Bovendien wordt het reinigen vereenvoudigd doordat de feeder dankzij het nieuwe platform eenvoudig van het procesgedeelte kan worden weggezwenkt. Waar het vorige model voor elke feeder een apart frame nodig had, kunnen er nu maximaal vier feeders op het nieuwe platform worden gemonteerd. Tijdrovende oplossingen voor het monteren van extra feeders of herconfiguraties worden verleden tijd. Deze verbetering verhoogt de flexibiliteit en efficiëntie in het productieproces aanzienlijk.

Nieuwe functies voor een veilige en eenvoudige bediening

Naast het optimaliseren van de positionering van de feeder heeft Coperion ook functies uit de ZSK-serie in het ZSK 18 MEGAlab geïntegreerd. Hiertoe behoren bijvoorbeeld insteekbare patroonverwarmers. Ze zijn individueel aangesloten met behulp van IP67-stekkers en kunnen in een mum van tijd worden verwijderd voor onderhoud en herconfiguratie van het barrel, zonder dat er een elektricien nodig is. Een andere verbetering betreft de makkelijk toegankelijke gearbox lantern die kan worden voorzien van een elektronisch beveiligde onderhoudsopening. Zodra de schroefassen volledig tot stilstand zijn gekomen, kan de deur zonder gereedschap worden geopend. Voor onderhoudsdoeleinden is de schroefaskoppeling direct toegankelijk. De stilstandtijden van machines nemen aanzienlijk af en een volledig veilig onderhoud is verzekerd. De machine kan alleen opnieuw worden gestart als de onderhoudsdeuren gesloten zijn.

Als onderdeel van het herontwerp van de ZSK 18 MEGAlab heeft Coperion de mechanische en elektrische machinecomponenten van elkaar gescheiden en de schakelkast zijdelings op het basisframe gemonteerd. Zo kunnen mechanische onderhoudswerkzaamheden aan het basisframe eveneens zonder elektricien worden uitgevoerd. De schakelkast is leverbaar in diverse uitvoeringen: standaard, RVS of als aansluitdoos indien bijvoorbeeld een externe schakelkast noodzakelijk is vanwege ATEX eisen. De ingenieurs van Coperion hebben zelfs het ontwerp van het basisframe zelf verbeterd. Samen met in hoogte verstelbare stelvoeten, gecombineerd met zwenkwielen, is de kabelgeleiding ook geoptimaliseerd om de vloer rond de extruder vrij van rommel en gemakkelijker te reinigen te houden. Alle toevoerleidingen zijn centraal aan de achterzijde van de machine aangesloten en binnen het basisframe verdeeld, zodat eventuele belemmeringen bij het werken aan de machine tot een minimum worden beperkt.

“Deze geoptimaliseerde ZSK 18 MEGAlab-extruder combineert functies uit de ZSK-serie en nieuwe ontwikkelingen specifiek voor laboratoriumgebruik, waardoor de bediening bijzonder flexibel en intuïtief is. Hierdoor kunnen we onze klanten een veelzijdige extruderoplossing bieden die wordt gekenmerkt door maximale efficiëntie, vooral voor kleine productiebatches en talrijke receptwijzigingen”, aldus Johannes Heyn, ontwikkelingsingenieur bij Coperion Research & Development.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Coperion N.V. is een 100 % dochter van Coperion GmbH, de wereldwijde markt- en technologieleider voor compounderen, extruderen, materials handling en bijbehorende service. Coperion is uw partner in de kunststof, chemische, aluminium, farmaceutische en voedingsindustrie....

Gerelateerde berichten