Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuwe staalsoort speciaal voor dubbelschroef extruders

extruders
Specifiek aangepast aan de vereisten van de voedingsmiddelen- en diervoederindustrie heeft onze partner Extruder Experts een gespecialiseerde staalsoort ontwikkeld, gekenmerkt door zijn uitmuntende weerstand tegen abrasie, corrosie en slijtage.

Slijtage en corrosie: een ongoing strijd

In het bijzonder betreft het schroefelementen voor co-roterende dubbelschroef extruders, die variëren afhankelijk van hun exacte functie als transport-, kneed- en mengonderdelen, en direct in contact komen met de voedselmassa. Deze blootstelling leidt uiteindelijk tot slijtage, wat bepaalde risico’s met zich meebrengt.

Ten eerste kan genoemd worden slijtage door wrijving. Aangezien extruderelementen met enorme snelheden draaien – tot wel 1.200 omwentelingen per minuut mogelijk zijn – en idealiter continu werken, is slijtage een aanzienlijke uitdaging. Ten tweede kunnen agressors zoals zuren of hitte tot corrosie leiden. De derde factor is uniek voor de voedingsmiddelenindustrie: aangezien er vaak veel water wordt gebruikt, kan cavitatie optreden. Bij cavitatie vormen zich gasbellen in de vloeistof die uiteindelijk imploderen, wat resulteert in kleine, intense schokgolven die schade aan de schroefelementen veroorzaken.

Risico’s voor gezondheid en imago

Door de belasting op de slijtagedelen kunnen verontreinigende stoffen zoals chroom of nikkel in het voedsel terechtkomen, en in het ergste geval zelfs metaalsplinters. De mogelijke gevolgen voor de gezondheid en het imago zijn duidelijk. Ook verkleuringen zoals strepen door roestdeeltjes zijn niet gunstig voor de reputatie van het product en de fabrikant. Bovendien kunnen oude en verbrande productresten die aan de extruderdelen kleven en weer in de huidige massa terechtkomen, de eetervaring verminderen. In het uiterste geval kan dit voor de fabrikant leiden tot productiestilstand, terugroepacties, verlies van geld en vertrouwen.

Innovatieve oplossingen

Om dit alles betrouwbaar te voorkomen en tegelijkertijd te voldoen aan de steeds strengere EU-normen voor voedselproductie (1935/2004/EG), is creativiteit en innovatie vereist. Onze partner Extruder Experts, gevestigd in Monschau en met internationale klanten, is vastbesloten deze weg in te slaan. Deze aanpak wordt tastbaar in de vorm van een speciaal ontwikkelde metallurgie, specifiek aangepast aan de vereisten van de voedingsmiddelen- en diervoederindustrie. Dit speciaal ontwikkelde staaltype is voorheen niet gebruikt voor dit doel en is goedgekeurd in overeenstemming met Verordening 1935/2004/EG. Het materiaal onderscheidt zich onder andere door zijn hoge weerstand tegen slijtage, corrosie en slijtage, evenals bijzondere buigzaamheid (ductiliteit). Deze eigenschap voorkomt dat er deeltjes van de metalen onderdelen afsplinteren. Bovendien zorgen de eigenschappen van het staal ervoor dat productmassa niet blijft kleven.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

SPS | Solids Process Solutions is gespecialiseerd in toepassingen op het gebied van doseren, extruderen, granuleren en inline inspecteren. SPS adviseert productiebedrijven in de keuze en gebruik van poeder verwerking machines en zorgt voor een...