Zoek
Sluit dit zoekvak.

Lysair ontstoft biomassa-installatie, stofvrije hernieuwbare energie

biomassa
17 mei 2024  |
Voor de ontstoffing van de toevoerinstallatie van biomassa voor stadsverwarming deed een Franse energieproducent en wereldspeler op het vlak van energietransitie een beroep op de expertise van Lysair. De ontstoffingsinstallatie die de Belgische specialist realiseerde voldoet aan de strenge eisen van de stedelijke omgeving, zorgt voor minimale energie- en onderhoudskosten en is modulair ontworpen. De Lysair-oplossing is daarmee duurzaam in een continu veranderende wereld.

De biomassa-installatie voor stadsverwarming omvat zowel een toevoersysteem als een energie-installatie om de biomassa om te zetten in thermische energie. Aan de hand van een grondige studie van het proces en een analyse van het af te zuigen stof ontwikkelde Lysair een ontstoffingsinstallatie op maat. Deze is volledig toegesneden op de specifieke toepassing en presteert efficiënt en doeltreffend. Zo vindt er geen over-afzuiging plaats, waardoor het energieverbruik laag blijft, de slijtage minimaal is en dus ook de onderhoudskosten gunstig uitvallen. Om stofophoping te voorkomen past Lysair steeds de optimale snelheid toe in het leidingwerk en het filter. Wat de wereldspeler op het vlak van energietransitie vooral ook aanspreekt is dat het afgezogen stof in de verbrandingsketel terechtkomt en zo de verspilling van biomassa voorkomt.

Effectief en veilig rond filter

Lysair bouwde voor de energie-installatie een rond mouwenfilter. Er is gekozen voor een rond filter omdat deze beter bestand is tegen onder- en overdruk, wat in een explosieve omgeving een voordeel is. De ronde vorm voorkomt bovendien dat de lucht in het filter stil staat, waarmee het risico op ophopend stof sterk vermindert. Wanneer de ontstoffingsinstallatie in bedrijf is, worden de filterslangen met behulp van perslucht automatisch gereinigd. Om het persluchtverbruik te minimaliseren, werkt de reiniging op basis van een verschildrukmeting over de reine en vuile gaskamer. Naast het filter bouwde Lysair ook de ventilator zelf. Daarbij zijn de meest recente technologische normeringen gevolgd. Hierdoor wordt niet alleen aan alle specifieke behoeften van de klant voldaan. Daarnaast kunnen indien nodig ook snel reserveonderdelen worden gemaakt en geleverd, waarmee de downtime van de installatie tot een minimum beperkt blijft.

Strenge eisen

De biomassa-installatie bevindt zich in een stedelijke omgeving en moet daarom aan strenge veiligheids- en milieu-eisen voldoen. Met de ontstoffingsinstallatie wordt voorkomen dat er intern in de installatie een explosieve atmosfeer kan ontstaan, wat resulteert in een primaire explosiebeveiliging. De oplossing is volledig Atex-gecertificeerd en voldoet daarbij aan de strengste normen. De ventilator is zo gebouwd dat deze mag gebruikt worden in een explosiegevaarlijke omgeving. Ook is de ontstoffingsinstallatie voorzien van een terugslagklep die voorkomt dat een eventuele explosie in het filter zich voortplant via het leidingwerk.

Ook qua stofemissie voldoet de ontstoffingsinstallatie aan de strengste eisen. De hoeveelheid fijne partikels die in de lucht terecht komen zijn tot een absoluut minimum beperkt. Door aan deze strenge eisen te voldoen, draagt Lysair bij aan het behoud van een gezonde leefomgeving voor de bewoners van de stad en toont het bedrijf zijn betrokkenheid bij duurzaamheid en milieubescherming.

biomassa

Sleutel op de deur

Het elektrotechnisch gedeelte en de besturing van de ontstoffingsinstallatie kwamen voor rekening van zusterbedrijf Bedelec. De verwantschap zorgde ervoor dat de door Bedelec zelfontwikkelde software en de Lysair hardware perfect op elkaar zijn afgestemd. De naadloze integratie resulteerde in een gestroomlijnde ervaring voor de klant, met slechts één centraal aanspreekpunt. Deze efficiënte samenwerking bood de klant gemak en duidelijkheid, waardoor het proces soepel en professioneel verliep.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Lysair is een toonaangevend bedrijf dat gespecialiseerd is in industriële luchtoplossingen met een sterke focus op milieubehoud. Ons uitgebreide portfolio omvat op maat gemaakte, turn-key installaties voor stofafzuiging, filtratie en pneumatisch transport van bulkgoederen. Wij...

Meer van Lysair Industrial Air Solutions

Gerelateerde berichten