Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Lockout-Tagout Procedures: houd het simpel en veilig

Lockout-Tagout Procedures: houd het simpel en veilig
16 sep 2021  |
Wanneer je onder een auto ligt tijdens het uitvoeren van een reparatie ben je je waarschijnlijk bewust van de 2000Kg metaal die vlak boven je hoofd hangt.

Wanneer je slim bent vertrouw je niet enkel op een krik, maar ook op een kriksteun, voor het geval dat de hydrauliek van de krik faalt. Zwaartekracht kan niet worden uitgeschakeld, maar je kunt wel een veilige omgeving creëren door extra maatregelen te nemen.

Extra maatregelen op de werkvloer kunnen worden genomen in de vorm van een Lockout-Tagout (LOTO) procedure. Dit is een simpele en effectieve methode om de veiligheid van uzelf en uw medewerkers te garanderen.

Onafhankelijk van uw rol binnen de organisatie, of u nu een onderhoudsmonteur bent, een veiligheidsverantwoordelijke of de eindverantwoordelijke, het is altijd belangrijk om bekent te zijn met hoe je een effectieve Lockout-Tagout procedure in werking stelt.

Houd het eenvoudig

Focus bij het opstellen van de Lockout-Tagout procedure op de gebruiker, niet enkel op de veiligheidsrichtlijnen. Je kunt de meest gedetailleerde LOTO procedure geschreven hebben, maar als de gebruiker deze niet begrijpt mist deze het doel.

Wees consequent

Fabrieken kunnen vele duizenden onderdelen en complexe apparatuur hebben, elke met een eigen procedure. Tracht dit te vereenvoudigen door consequent te zijn in de manier waarop energiebronnen zijn gelabeld en procedureonderdelen zijn omschreven.

Verantwoordelijkheid

Zorg ervoor dat veiligheidstrainingen periodiek worden uitgevoerd en de doelstellingen worden getoetst in alle lagen van de organisatie. Als alle procedures en veiligheidscomponenten correct zijn voorzien, maar een medewerker niet goed is getraind of begeleid in het gebruik van machines en procedures kan dit alsnog resulteren in een arbeidsongeval. Het voorkomen van deze situaties is vaak een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Tryout fase

Er zijn talloze praktijkvoorbeelden te noemen waarbij LOTO procedures correct gevolgd zijn, maar bijvoorbeeld een defect aan de apparatuur of aangepaste installatie niet wordt opgemerkt. Dit kan gebeuren doordat de laatste en meest belangrijke stap van Lockout-Tagout, namelijk Tryout, niet wordt nageleefd. Verifieer altijd of alle energiebronnen zijn geïsoleerd en er geen restenergie meer aanwezig is.

Een Lockout-Tagout procedure moet niet onnodig gecompliceerd zijn. Wanneer er een melding gemaakt wordt van een bedrijfsongeval waarbij machines of energiebronnen in het spel zijn, is de kans groot dat er vitale onderdelen van Lockout-Tagout zijn overgeslagen of genegeerd worden tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Unique Safety Products is de leverancier van kwalitatief hoogwaardige veiligheidssystemen voor de Nederlandse industrie. Onze producten zijn getest tot meer dan 1.000.000 handelingen en ontworpen voor jarenlang probleemloos gebruik onder de meest zware industriële omstandigheden....

Gerelateerde berichten