Zoek
Sluit dit zoekvak.

ATEX-motoren & slangen voor gebruik in zones met explosierisico

ATEX
In bedrijfsomgevingen waar de kans op explosies door brandbare gassen, dampen of stof aanwezig is, is het gebruik van gespecialiseerde apparatuur van groot belang om de veiligheid te garanderen en te voldoen aan internationale normen. Tot de meest cruciale apparatuur in deze omgevingen behoren ATEX-gecertificeerde motoren en slangen.

ATEX, de afkorting voor “ATmosphères EXplosibles”, is een reeks voorschriften van de Europese Unie die de veiligheid garanderen van producten die worden gebruikt in omgevingen waar ontploffingsgevaar voorkomt. Producten met een ATEX-certificering hebben strenge tests ondergaan om te bevestigen dat ze geen explosieve materialen kunnen ontsteken.

ATEX 114 en ATEX 153

De ATEX-voorschriften zijn van toepassing op gas-, damp- en stofexplosies.

De ATEX 114 (2014/34 EU) richtlijn specificeert eisen voor apparaten en beveiligingssystemen die zijn ontworpen voor gebieden waar ontploffingsgevaar voorkomt. Deze richtlijn richt zich uitsluitend op de ontwerp- en productieaspecten en concentreert zich specifiek op fabrikanten.

ATEX 153 (1999/92/EG) daarentegen heeft betrekking op het veilige gebruik van apparaten en beveiligingssystemen in explosieve omgevingen. Het stelt minimale veiligheidsnormen vast voor zowel de werkplek als de apparatuur om de veiligheid van werknemers in dergelijke gevaarlijke omgevingen te garanderen.

ATEX-motoren: Explosieveilig

ATEX-motoren zijn ontworpen om een eventuele explosie binnen het apparaat te beperken of om te voorkomen dat gevaarlijke externe omstandigheden brandbare materialen binnenin ontsteken. Ze hebben robuuste behuizingen en zijn vaak afgedicht om het binnendringen of ontsnappen van explosieve gassen of stof te voorkomen.

ATEX-motoren worden geclassificeerd op basis van het type omgeving waarvoor ze geschikt zijn – gas of stof en de waarschijnlijkheid van de aanwezigheid van explosieve materialen.

Veel voorkomende toepassingen zijn chemische fabrieken, graanverwerkingsfaciliteiten, olieraffinaderijen en andere omgevingen waar explosiegevaar aanwezig is.

ATEX-slangen: Veilige leidingen in gevaarlijke omgevingen

Slangen in explosieve omgevingen kunnen brandbare vloeistoffen of gassen vervoeren. Of ze kunnen worden blootgesteld aan een externe explosieve atmosfeer. Slangen met een ATEX-certificaat zijn zo ontworpen dat ze bestand zijn tegen ontsteking, zodat ze zelf geen ontstekingsbron worden.

Deze slangen zijn gemaakt van materialen die bestand zijn tegen de chemicaliën die ze kunnen vervoeren en hebben antistatische eigenschappen om de opbouw van statische elektriciteit, een potentiële ontstekingsbron, tegen te gaan.

Deze slangen worden voornamelijk gebruikt in brandstoftransport, chemisch transport en andere processen waarbij brandbare materialen worden getransporteerd.

Belangrijke overwegingen bij het kiezen van ATEX-apparatuur

 • Zone-indeling: Begrijp de specifieke classificatie van het gebied (bijvoorbeeld zone 0, 1, 2 voor gassen en zone 20, 21, 22 voor stof). Apparatuur moet de juiste classificatie hebben voor de zone waarin deze wordt gebruikt.
 • Materiaalcompatibiliteit: Zorg ervoor dat de materialen van de apparatuur compatibel zijn met de stoffen waaraan ze zullen worden blootgesteld. Dit omvat chemische weerstand en temperatuurbestendigheid.
 • Onderhoud en inspectie: Regelmatige controles en onderhoud zijn essentieel om ervoor te zorgen dat ATEX-gecertificeerde apparatuur veilig blijft werken. Slijtage of schade kan de veiligheidsfuncties in gevaar brengen.

ATEX-producten voor een veilige werkplek

ERIKS heeft een assortiment dat speciaal geschikt is voor gas- en explosiegevaarlijke omgevingen. Wij adviseren graag over de juiste producten voor uw toepassing:

 • Afsluiters
 • Flensafdichtingen
 • Process control
 • Meet- en regeltechniek
 • Industriële kunststoffen
 • Kunststofslangen
 • Rubberslangen
 • PTFE slangen
 • Vonkvrij gereedschap

Zorg er altijd voor dat de geselecteerde apparatuur voldoet aan de eisen van de specifieke omgeving waarin deze wordt gebruikt. Inspecteer en onderhoud deze apparatuur ook regelmatig om te zorgen dat ze blijven voldoen aan de gestelde veiligheidseisen.

Lees hier over een unieke vlinderklep die ERIKS maakte voor de zwaarste ATEX-zone in de zuivelindustrie.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

ERIKS is een industrieel dienstverlener met een uitgebreid assortiment werktuigbouwkundige componenten en up-to-date materiaal- en toepassingskennis, die samen met u streeft naar het verminderen van downtime, u adviseert bij het reduceren van de inkoopkosten en...

Gerelateerde berichten