Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Stofexplosies kunnen voorkomen worden

Stofexplosies kunnen voorkomen worden
Het spreekwoord waar gehakt wordt vallen spaanders is erg actueel. In de ‘digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren’ staat letterlijk: “het een is het onvermijdelijk gevolg van het ander; het een kan zonder het ander niet bestaan’ (Ndl. Wdb. V, 1557); geen gevecht zonder dooden of gekwetsten”.

We willen het nu in figuurlijke zin van dit spreekwoord met je over iets anders hebben. Waar bijvoorbeeld gezaagd wordt of met een Computer Numerical Control of kortweg CNC machines-, met een hamermolen-, shredder- gewerkt wordt kunnen vonken ontstaan. Via mechanische of pneumatische afzuiglijnen kunnen deze vonken samen met hetgeen verwerkt wordt terecht komen in bijvoorbeeld filters of silo’s. Je zult bekend zijn met de branddriehoek en dus weten dat als zuurstof, brandstof en ontsteking in een ongunstige mengverhouding samen komen er brand kan ontstaan of erger: een stofexplosie. De effecten kunnen vreselijk zijn; brand of erger, een explosie.

Voorgaande kan ook gebeuren in de voedsel (food) of voer (feed) industrie waar vonken zich ook kunnen manifesteren als gloeinesten, of niet met het ook zichtbare hete deeltjes.

Als preventie voor brand en stofexplosies is goed onderhoud van je machinepark erg belangrijk. Het niet laten ontstaan van vonken en dus geen volledige branddriehoek creëren is de beste preventie. Denk bijvoorbeeld aan een ventilator die door goed onderhoud niet aanloopt en geen vonken slaat. Schone machines voorkomen ook dat er opeenhopingen ontstaan die onder te grote druk komen waardoor energie ontstaat die een soortgelijk effect kunnen hebben als voor het oog zichtbare vonken.

Mochten er toch ontstekingsbronnen zoals vonken, gloeinesten, hete deeltjes, sintels ontstaan dan kun je toch nog zorgen dat er geen brand ontstaat. Dit kan met vonkendetectie of vonkenblusinstallaties. Kort gezegd komt het er op neer dat een mogelijke ontstekingsbron gedetecteerd kan worden waarna een milliseconde later, even verderop in de leiding, een bluskop geactiveerd wordt die een korte waterstoot geeft waarmee de ontstekingsbron gekoeld wordt. Weg risico op brand of explosie.

In veel bedrijven gaat het om serieuze installaties. Wat nu als je een relatief klein houtverwerkingsbedrijf hebt? Voor de beveiliging van een enkele afzuigleiding naar bijvoorbeeld een container heeft T&B electronic nu een zeer betaalbare ‘do it yourself’ vonkenblusinstallatie ontwikkeld. Deze geheel voorbereidde installatie kun je zelf met de aanwijzingen installeren. Interesse? Neem contact op met T&B electronic te Duitsland www.tbelectronic.eu of haar Nederlandse vestiging via Witlox Brandveiligheid www.witlox-brandveiligheid.nl.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

T & B vonkendetectie en blussysteem voorkomt brand en schade door brand. In filterinstallaties, silo’s, drogers en transportsystemen komen vrijwel dagelijks stofbranden en stofexplosies voor dit kan grote materiële schade, bedrijfsstilstand menselijk leed veroorzaken. Tijdig...

Gerelateerde berichten