Zoek
Sluit dit zoekvak.

Poeth Airbelt bespaart 40% energie voor groene energiecentrale

Poeth Airbelt bespaart 40% energie voor groene energiecentrale - Bulktech
20 apr 2022  |
De nieuwe energiecentrale van MAV Elektrik in Göynük, Bolu (Turkije) zet kippenmest om in groene stroom.

De biologische brandstof wordt getransporteerd met een Airbelts ofwel luchtgedragen transportbanden van Poeth Solids Processing.

MAV Elektrik startte begin 2020 met de bouw van een elektriciteitscentrale die jaarlijks ongeveer 250.000 ton kippenmest omzet in 35 MWe groene stroom. De centrale levert stroom aan ongeveer 100.000 huishoudens, en dat met een aanzienlijk lagere CO2-uitstoot dan een kolencentrale zou doen. De geproduceerde as – zo’n 35.000 ton – wordt ingezet als meststof.

Luchtgedragen band

De kippenmest wordt naar de verbrandingsketels gevoerd met Airbelts van Poeth Solids Processing. Deze airconveyors ofwel luchtgedragen transportband en zijn geselecteerd door de contractor wat de gehele nieuwbouw heeft begeleid. De keuze voor Poeth is ingegeven door de positieve Airbelt-ervaringen van BMC in Moerdijk, waar eveneens kippenmest wordt verwerkt tot groene stroom. De biologische brandstof heeft een hoog chloride- en alkaligehalte en is erg corrosief. De in RVS uitgevoerde Airbelt is daartegen uitstekend bestand. De Airbelt bij MAV Elektrik heeft een capaciteit van 175 m3 kippenmest per uur. Het actuele debiet wordt nauwkeurig gecontroleerd door een OIML gecertificeerde weegsectie.

Andere applicaties

Poeth heeft ook  – verspreid over de laatste jaren – een bio-ethanol centrale van Pannonia Bio in Hongarije zes Airbelts geleverd. Deze voeden de centrale in weer en wind 24/7 naar volle tevredenheid. In het verleden heeft Pannonia Bio wel eens een ogenschijnlijk vergelijkbare airconveyor getest, maar zonder succes. Men kampte met veel onderhoud vanwege onder meer bandslijtage. De Poeth Airbelt onderscheidt zich positief dankzij het nauwkeurig berekende ontwerp en de kwalitatief hoogstaande uitvoering van wezenlijke details.

Minder wrijving

De Poeth Airbelt heeft in vergelijking met een traditionele bandtransporteur 95% minder draaiende delen en kent daardoor veel minder wrijving. Dat maakt de luchtgedragen transportband 40% energiezuiniger en bovendien geluidsarm. De band rust niet op transportrollen, maar zweeft op een krachtige luchtfilm (het Hovercraft-principe). De luchtfilm wordt gecreëerd door speciale hoge druk-ventilatoren. Per 50 meter transportafstand is een vermogen geïnstalleerd van circa 0,75 kW. Er is dus geen dure en energie vretende perslucht benodigd, wat vaak een misverstand is. De Airbelt maakt voor haar beweging slechts gebruik van een aandrijf-, span- en keerstation. Aangezien wrijving nagenoeg afwezig is, vormt zich vrijwel geen afval als gevolg van versleten onderdelen. Ook heeft de installatie hierdoor een lange levensduur.

Voordelen Poeth Airbelt

  • Geschikt voor Atex-applicaties
  • Minimale onderhoudskosten
  • Bedrijfszeker transport
  • Hoge bandsnelheden
  • Nauwelijks bandslijtage (lange levensduur)
  • Geluidsarm
  • Grotere overspanningen mogelijk
  • Binnen en buiten toepasbaar

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Poeth is specialist in kwalitatief hoogwaardige machines en productielijnen voor het verwerken van een breed scala aan droge stoffen. We ontwikkelen, produceren en installeren al onze machines en projecten in eigen beheer. Zo zijn we...