Search
Close this search box.

Vlint adviseert Vitelia het DSH-verladingssysteem voor minimale stofontwikkeling

Vlint adviseert Vitelia het DSH-verladingssysteem voor minimale stofontwikkeling
19 okt 2021  |
In het Noord-Limburgse Wanssum staat sinds 2017 een grondstofoverslagfaciliteit van mengvoedercoöperatie Vitelia.

Een 65 meter hoog silocomplex met 31 silo’s, met ieder een hoogte van 40 meter, en een totale opslagcapaciteit van 33.750 m³. Binnenvaartschepen voeren hier over de Maas bijvoorbeeld soja en mais voor kippen- en varkensvoer aan dat hier tijdelijk in bulk wordt opgeslagen totdat  de grondstofwagens deze komen verladen.

Wij spreken in de ‘toren’ -met een prachtig uitzicht over de omgeving- met de operator van dit hypermoderne silocomplex. Hij zorgt er voor dat alle processen tijdens de inname en verlading van de grondstoffen vlekkeloos verlopen. Op de dag dat wij te gast zijn, zullen een aantal grondstofwagens grondstoffen komen verladen. Het is mooi om dit proces mee te maken en te zien hoe wij een positieve bijdrage met behulp van het DSH-verladingssysteem aan dit proces hebben geleverd, hoe klein ook in het grote geheel. Maar daarover later meer!

Stofontwikkeling

Bij de overslag van droge, losse, korrelige materialen en granulaten is stofontwikkeling een bekend probleem. Het komt voor dat tijdens de overslag gevaarlijke grenswaarden worden overschreden, er persoonlijke klachten ontstaan en ook is er kans op stofexplosies. Stofontwikkeling tijdens het verladen is dan ook een aandachtspunt voor Vitelia. De operator vroeg onze collega Ger den Heijer, Productmanager Solids Handling, naar een manier om de stofontwikkeling tijdens het verladen te reduceren, zonder productverlies. Ger: “Mijn advies was om een DSH-verladingssysteem te hangen onder de silo’s die boven de bulk- of tankwagen zweeft. De DSH haalt bij het storten de overtollige lucht uit de grondstof waardoor het in een strakke straal omlaag valt, met minimale stofontwikkeling.”

Vitelia koos voor de DSH 4, met een diameter van 1410 mm x 1515 mm, gemaakt van cortenstaal. Hierbij is maximaal verladen mogelijk tussen 450 – 700 M³/H. Vitelia koos ervoor de DSH’s op maat uit te laten voeren in de kleur gebroken wit in plaats van te kiezen voor de standaardkleur geel. De hoppers zijn leverbaar in polyethyleen, cortenstaal, hardox of RVS, waardoor ze toepasbaar zijn voor verschillende type solids (hygroscopisch, abrasief+, voedingsmiddelen).

In de praktijk

Inmiddels zien we vanuit de toren de grondstofwagens al van ver aankomen. Hoe gaat het verladen van de grondstoffen met behulp van het DSH-verladingssysteem in de praktijk? De chauffeurs rijden het terrein met pasjes op en gaan vervolgens naar een van de drie laadgangen. Het verladingsproces verloopt daarna volautomatisch. De DSH werkt als een ingenieuze trechter waarin een conus gemonteerd is, via een ophanging met veren. De trechter drukt de lucht uit het product, hierdoor valt het product dat wordt verladen via de DSH in een strakke straal naar beneden en inderdaad met minimale stofontwikkeling! Het is een prachtig proces om te zien en wat gaat het vullen van de wagens snel! In slechts 10 minuten is de chauffeur het terrein op en af, inclusief het verladen van de grondstoffen, in dit geval tarwe en soja, en zijn de vrachtwagens op weg naar de mengvoederfabrieken van Vitelia of andere klanten.

Voordelen

De voordelen van de DSH zijn voor de ervaren operator van Vitelia heel duidelijk: “Er treedt minder productverlies op, het laden gaat veel sneller, het risico op stofexplosies neemt af en doordat de DSH geen elektronische onderdelen heeft, is hij zeer onderhoudsvriendelijk. Zo kunnen we onze klanten nog sneller, efficiënter en continu beleveren.” Een ander voordeel van de DSH is dat deze, in tegenstelling tot een balg, niet kapot gereden kan worden met een open vrachtwagen doordat de hopper boven de vrachtwagen blijft hangen.

Het resultaat

De operator is tevreden over de jarenlange samenwerking met Vlint: “Dankzij de DSH is de stofreductie enorm. De DSH maakt écht het verschil en is op het gebied van stofreductie onmisbaar. Wat ook fijn is, is dat we door Ger heel goed zijn begeleid in het keuzeproces voor de DSH en het implementeren van dit systeem in onze werkwijze.”

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Vlint gaat voor een 360 graden benadering. Door onze uitgebreide kennis van filtratiesystemen, luchtverdeling en solids handling gaat Vlint door daar waar andere stoppen. Vlint is als totaalleverancier en dienstverlener de partij voor: het zuiveren...

Gerelateerde berichten