Zoek
Sluit dit zoekvak.

Verduurzamen van installaties en trajecten levert bijzonder hoge stand tijden op.

Verduurzamen van installaties en trajecten levert bijzonder hoge stand tijden op.
23 apr 2024  |
Het verduurzamen van onderdelen als klepkasten, valbuizen, zeven, elevatorkappen e.a. wint snel aan populariteit. Deze aanpak levert naast het reduceren van geluid op termijn een enorme kostenbesparing op het gebied van slijtage binnen deze trajecten.

Steeds meer “OEM” machinebouwers verhogen de kwaliteit van hun standaardproducten door deze bij nieuwbouw al te voorzien van duurzame bekleding. Hiermee onderscheiden ze zich en de eindgebruiker verzekerd zich van een stillere duurzamere installatie waarbij de onderhoudsintervallen worden geoptimaliseerd.

Door het toepassen van hoogwaardige Kryptane® polyurethaan bekleding in verschillende Shore° A hardheden is er voor ieder slijtbeeld een passende oplossing. Zo zijn er steeds meer veevoederfabrieken en op en overslagbedrijven die ervoor kiezen onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn te bekleden met Kryptane®. 

Een kettingtransporteur is hier een mooi voorbeeld van. Door de bodem te bekleden met Shore 93° Kryptane® zwart loopt de ketting niet alleen veel stiller over de kettingbodem ook het slijtagebeeld wordt met een enorme factor verlengd. Door de specifieke eigenschappen zoals flexibiliteit van deze taaie variant polyurethaan krijgen scherpe deeltjes geen kans om zich in het materiaal te kerven, materialen als staal, Hardox® en HDPE zijn hier gevoeliger voor omdat iedere kras zich in het materiaal vestigt met een slijtbeeld als gevolg.

Op plaatsen waar materiaal met hogesnelheid tegenaan stroomt wordt een variant met meer dempende eigenschappen gemonteerd, Kryptane® geel Shore 59° zorgt voor een goede opname van de impact waardoor er minder breuk en dus minder stof in de productstroom terecht komt. 

Het idee is dat de dempende werking van het materiaal de energie van impact teruggeeft aan het materiaal waardoor dit geen grip krijgt op het materiaal.

Het bekleden van valbuizen en klepkasten in trajecten waar veel vervuilde granen doorheen gaan minimaliseert de stilstand en dempt ook nog eens zo’n 50% van het geluid . deze trajecten dienen doorgaans met een hoge frequentie te worden uitgewisseld of te worden gerepareerd op de plekken waar de slijtage door de wand heen komt, naast onvoorziene stilstand, verlies van product en de daaropvolgende stofproblematiek heeft ook nog eens effect op de risico’s die stof explosies met zich meebrengen. Een ieder weet dat een schone fabriek bijdraagt aan de veiligheid en hygiëne voor de werknemers en hun omgeving.

Het bekleden van heeft ook voordelen op het gebied van ATEX

Door de dempende eigenschappen van het materiaal is de kans op vonkvorming door vreemde objecten in de materiaalstroom geminimaliseerd door bijvoorbeeld de elevatorkap en tong te bekleden is de kans dat hier een vonk ontstaat vele malen kleiner. 

Deze materialen worden wereldwijd ingezet bij zand en grind winning, op en overslagbedrijven in zware industriele omgeving, agrarische industrie, beton en cement industrie scheepsvaart e.a. 

Diverse eigenschappen:

Kryptane geel 59° Shore A buitengewoon hoge weerstand tegen val- en stootbelasting van grof gebroken scherp product tot 50 mm.

Kryptane groen 83° Shore A kerfbestendige polyurethaan bekleding heeft een zeer hoge doorscheurweerstand en een grote elasticiteit en slijtvastheid voor producten tot 50 mm.

Kryptane rood 80° en 90° Shore A  bekleding tegen glij- en valslijtage van fijnkorrelig product tot 5 mm, zowel in droge als natte omstandigheden. Met een zeer lage wrijvingscoëfficiënt kleeft het product niet aan en loopt goed door.

Kryptane® zwart 93° Shore A bijzonder geschikt om glijslijtage tegen te gaan, een hoge kerf- en snijbestendigheid en geschikt voor grof en scherp product.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Muller Beltex levert een range aan componenten voor de agrarische en industriële bulk- en procesindustrie voor het horizontaal en verticaal transporteren en verwerken van grondstoffen. Samen met onze markt- en productkennis, bieden wij u altijd een economische...

Gerelateerde berichten