Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Jarenlang kwalitatief en milieuvriendelijk varkensvoer met de mengers van Dinnissen

Jarenlang kwalitatief en milieuvriendelijk varkensvoer met de mengers van Dinnissen
8 dec 2023  |
Voergroep Zuid maakt al meer dan 125 jaar kwalitatief hoogwaardig voer en heeft zich onder andere gespecialiseerd in de geperste varkensvoerkorrel. Eind jaren 80 kwam in Nederland steeds meer aandacht voor het terugdringen van fosfaatuitstoot. Dat betekende dat het voor varkensvoer niet alleen belangrijk was dat het zo voedzaam mogelijk was, maar dat er ook gekeken moest worden naar mogelijkheden om via het voer fosfaatuitstoot van varkens te verlagen. 

MENGEN ÉN OPSPUITEN VAN BENODIGDE STOFFEN

Dinnissen ontwikkelde een menger waarmee fytase, enzymen en vetten op de geperste varkensvoerkorrels gespoten konden worden. Doordat de varkens deze stoffen binnenkrijgen, verbetert de vertering van de aanwezige bruto fosfor. Dit leidt tot een afname van de fosfaatuitstoot. Voergroep Zuid was een van de eerste klanten die een menger van Dinnissen gebruikte voor het produceren van varkensvoer dat hielp bij het terugdringen van fosfaatuitstoot. 

LEES MEER OVER ONZE PEGASUS® MENGERS 

20230605 Menger Dinnissen Voergroepzuid.jpg
Twee van de vier identieke mengers op locatie bij Voergroep Zuid.

“IN EEN KLEINE TWEE MINUTEN WORDT 500 KG KORRELS GEMENGD, WORDEN DE BENODIGDE ENZYMEN OPGESPOTEN EN WORDEN DE KORRELS VOORZIEN VAN EEN VETCOATING.”

ELMAR FLACH, TECHNISCH SPECIALIST VOERGROEP ZUID

WAAROM VOERGROEP ZUID NA 30 JAAR OPNIEUW VOOR DINNISSEN KIEST

Dinnissen heeft in de jaren 90 de productielijn voor Voergroep Zuid samengesteld en leverde de menger voor de lijn. Nu, zo’n 30 jaar later, zijn de mengers toe aan vervanging. Elmar Flach, technisch specialist en al vanaf 1995 werkzaam bij Voergroep Zuid, vertelt:  

“Onze oudste menger werd in 1992 geïnstalleerd en daar kwamen uiteindelijk nog drie mengers bij. Toen de mengers aan vervanging toe waren, hebben we eigenlijk geen andere optie dan Dinnissen overwogen. De mengers van Dinnissen zijn nu uiteraard verder ontwikkeld dan begin jaren 90. Maar Dinnissen had de oude tekeningen nog en was bereid om onze mengers een-op-een te vervangen. Zo hoefden we onze boven- en onderbunkers niet te vervangen en hadden we maar één dag downtime. Snelheid is dan ook wel een reden waardoor we weer voor Dinnissen hebben gekozen.”

“TOEN DE MENGERS AAN VERVANGING TOE WAREN EN DOOR DINNISSEN EEN-OP-EEN VERVANGEN KONDEN WORDEN, HEBBEN WE EIGENLIJK GEEN ANDERE OPTIE DAN DINNISSEN OVERWOGEN.”

ELMAR FLACH, TECHNISCH SPECIALIST VOERGROEP ZUID

1,5 MILJOEN TON VOER VERWERKT DOOR ÉÉN MENGER

“Uit onze berekeningen bleek dat er zo’n 1,5 miljoen ton voer door iedere menger is gegaan in de loop der jaren. Het zijn dus ook gewoon goede mengers. De korrels worden eerst geperst en gaan via een koeler naar de wachtbunker boven de menger. Wanneer er 500 kg product in de bovenbunker zit, dan wordt de menger gevuld en kan het mengproces gestart worden. In een kleine twee minuten wordt 500 kg korrels gemengd, worden de benodigde enzymen opgespoten en worden de korrels voorzien van een vetcoating.”

Het is niet zo dat de nieuwe mengers de lijn van Voergroep Zuid stukken efficiënter maken. Het zijn dezelfde mengers die hetzelfde resultaat opleveren. “Maar”, geeft Elmar aan, “Wat wel handig is, is dat we nu vier exact dezelfde mengers hebben staan. Dat is ook interessant met reserveonderdelen. Die heb je altijd nodig, nu hebben we een voorraad met onderdelen die voor alle vier de mengers gebruikt kunnen worden.”  

“UIT ONZE BEREKENINGEN BLEEK DAT ER ZO’N 1,5 MILJOEN TON VOER DOOR IEDERE MENGER IS GEGAAN IN DE LOOP DER JAREN. HET ZIJN DUS OOK GEWOON GOEDE MENGERS.”

ELMAR FLACH, TECHNISCH SPECIALIST VOERGROEP ZUID

Nieuwe menger Voergroep Zuid.jpg
De menger die de kleinere menger uit 1992 heeft vervangen.

EEN GEDEGEN SAMENWERKING

“De menger uit 1992 was kleiner dan de andere mengers, dus om die te vervangen moesten meer aanpassingen gedaan worden. Wij hebben zelf op zaterdag de vloer opengebroken en de elektriciteit afgesloten zodat Dinnissen de maandag erop kon starten. De eerste batch product liep op woensdagavond door de nieuwe menger. Op de donderdag heeft de menger nog wel even stilgestaan voor de laatste afwerkingen, maar vanaf toen konden we weer volop draaien. Omdat we het behoorlijk druk hadden met de productie, twijfelden we of we het project niet uit moesten stellen. Maar we hebben het toch doorgezet. Daar zijn we achteraf erg blij mee. Het is nog steeds druk met de productie en we hebben de menger door extra mankracht en uren toch snel kunnen vervangen.”  

“Ik zou zo niet weten wat ik minder goed vond gaan of hoe ik denk dat Dinnissen kan verbeteren. Het is gewoon goed gelopen. Ze maken altijd duidelijke tekeningen zodat je van tevoren weet waar je aan toe bent. De planning die we samen maken loopt ook altijd op een nette manier en we hebben ook goede ervaringen met de monteurs in huis. Gewoon een goede partij die niet te ver weg zit.”

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Plant Partner is een moderne organisatie die is ontstaan vanuit de toenemende vraag voor duurzame innovaties voor de industrie. Middels onze unieke combinatie van baanbrekende artificial intelligence en jarenlange ervaring selecteren wij de meest geschikte...