Zoek
Sluit dit zoekvak.

R + B Filter heeft complete lijn filterelementen voor voedingsmiddelen industrie

R + B Filter heeft complete lijn filterelmenten voor voedingsmiddelen industrie
23 nov 2017  |
ZUTPHEN - Filterelementen voor toepassingen in de voedingsmiddelenindustrie moeten aan veel eisen voldoen. Hiertoe gelden in Europa de richtlijnen EG VO 1935/2004 en EG VO 10/2011, terwijl in de USA de FDA-normen van kracht zijn.

Daarbij gelden bovendien in veel gevallen vanuit het bedrijfsleven nog aanvullende voorwaarden. “Was het tot twee jaar geleden nog zo dat een éénvoudig certificaat van het filtermedium voldeed, tegenwoordig ligt dat een stuk genuanceerder”, legt Verkaart uit. “Steeds meer klanten verwachten dat het complete filterelement aan de richtlijnen en normen voldoet, dus ook als het gaat om de bodems, flenzen, verlijmingen en afdichtingen. Er geldt een volledige ketenaansprakelijkheid van alle onderdelen die in een filterelement worden toegepast.”

R+B Filter heeft veel tijd en geld geïnvesteerd om deze ontwikkeling bij te benen, maar nu is het bedrijf dan ook in staat om een levensmiddelen-certificaat af te geven voor het complete filterelement.

Farmacie

De nieuwste producten uit het leveringsprogramma van R+B Filter zijn de Push/Push en Push/Pull filterpatronen. Deze elementen worden veel toegepast in de farmaceutische industrie, bijvoorbeeld in drogers en tabletcoaters. De speciale constructie van de filters waarborgt dat geen vezeltje in het eindproduct terecht kan komen. Het nieuwe systeem voorkomt bovendien dat de operator bij het wisselen van de elementen risico loopt om te worden blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. De elementen worden aan de schone zijde van de filterinstallatie gemonteerd en via een opvangzak aan de achterzijde weer verwijderd.

Safe change

Volgens Verkaart hechten steeds meer bedrijven belang aan een ‘safe change’ bij het verwisselen van filterelementen: “Medewerkers mogen niet meer met producten in aanraking komen. Zo wilde een grote producent van nikkelkatalysatoren niet alleen de fabriek stofvrij hebben, maar ook de operators vrijwaren van contact met nikkelstof. Vanwege de emissie-eisen is een ontstoffingssysteem ontworpen met filterelementen die minimaal een H-13 classificatie hebben. Bovendien hebben we in samenwerking met Poeth een ‘safe change’ filterhuis ontwikkeld. Overigens worden de filters met perslucht frequent afgereinigd, zodat het verwisselen van de patronen tot een minimum wordt beperkt.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Fabrikant en leverancier van filterpatronen, filtercartridges en filterelementen voor ventilatie en ontstofffingsinstallaties. Jarenlange kennis en ervaring zorgen voor gericht advies en maatwerk. Kwaliteit en flexibiliteit staan bovenaan. Alle soorten filtermateriaal van papiervlies, PES, PP, Nomex...