Zoek
Sluit dit zoekvak.

Diepviesproducten verpakken: alles wat u moet weten

Diepviesproducten verpakken: alles wat u moet weten
29 dec 2022  |
Wilt u uw diepvriesproducten zo snel en zo goed mogelijk verpakken? Dan zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Ontdek wat de aandachtspunten zijn en welke machines u kan gebruiken in dit artikel.

Een optimale verpakkingsomgeving

Bij producten die kunnen ontdooien, is de omgeving waarin de verpakking plaatsvindt heel bepalend voor een goed resultaat. Diepvriesproducten worden meestal verpakt in ruimtes van 6 graden. Deze temperatuur moet goed bewaakt worden en mag zeker niet hoger oplopen.

Het is ook belangrijk dat het verpakkingsproces zo snel mogelijk verloopt zodat de voeding niet de kans krijgt om te ontdooien. Zowel de ruimte als de machine moeten een vlot proces garanderen.

Roestvrij staal is een must

Een geschikte verpakkingsmachine is altijd belangrijk, zeker bij diepvriesproducten. Aangezien deze een hogere kans op corrosie en bacteriën met zich meebrengen, moeten de machines altijd van RVS gemaakt zijn, bijvoorbeeld type 304 of 316. Het kostenplaatje van dit materiaal ligt iets hoger, maar is wel veel duurzamer.

Bovendien is de reinigbaarheid van de machine en de materialen die in contact komen met de voeding heel belangrijk. De machine moet zo gemaakt zijn, dat de diepvriesproducten er niet aan hechten. Dat wil dus ook zeggen dat de machine zelf niet te veel bewegende of rakende onderdelen mag hebben die kunnen aanvriezen.

Ten slotte moet de machine uiterst betrouwbaar zijn. Wanneer de verpakkingsmachine uitvalt, is er een grote kans dat de diepvriesproducten zullen ontdooien en slecht worden.

Essegi F1200 of F1400

Een machine dat aan al deze voorwaarden voldoet, is de Essegi F1200 of F1400. Dit is dus zeker een aanrader wanneer u op zoek bent naar een duurzame, performante verpakkingsmachine voor diepvriesproducten.

Een groot voordeel van deze machine is dat hij flexibel inzetbaar is. Zo kan u enkele dagen wortelen verpakken en de dag erna overschakelen op courgettes.

De meest geschikte verpakkingen

Naast een geschikte machine, zijn de juiste verpakkingsmaterialen uiteraard ook belangrijk. De machines van Ausloos verpakken diepvriesproducten in bulkverpakkingen van 5, 10, 15, 20 of 25 kg. Die van 10 kg worden meestal in een doos geplaatst, die van 20 kg worden rechtstreeks op pallets gestapeld.

Het type diepvriesproduct kan heel uiteenlopend zijn. Van groenten en fruit, tot vlees, frieten en zelfs kroketten. Ze worden meestal verpakt in vlakfolie, soms in buisfolie. Het type folie is sterk afhankelijk van het product. Sommige producten zoals courgetteblokjes kunnen heel scherp zijn, waardoor de folie scheurt. Hier moet dus rekening mee gehouden worden. 

Papieren verpakkingen zijn in ieder geval niet geschikt aangezien deze wak kunnen worden en scheuren. Folie is dus het meest geschikt. Als de zakken in dozen gaan, mag de folie dun zijn (30-40 micron). Gaan de zakken op een pallet, dan is een stevigere zak (100-110 micron) noodzakelijk.

Meer in Verpakking

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Ausloos Verpakkingstechniek is gespecialiseerd in verpakkingslijnen voor het afvullen van vaste stoffen in zakken, het palletiseren van zakken, dozen, emmers en machines voor uw palletlading te verpakken (wikkelen, hoeseren). Verpakkingsmachines vormen een belangrijke schakel binnen...

Gerelateerde berichten