Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Artidor: Zone 1 binnenunits van 2 tot 14 kW

Artidor: Zone 1 binnenunits van 2 tot 14 kW
11 dec 2019  |
Sinds jaar en dag produceren en certificeren we airconditioners voor gebruik in Zone 2. De vraag naar Zone 1 units neemt echter steeds meer toe.

Vorig jaar besloten we onszelf uit te dagen en hiermee aan de slag te gaan. Een mooie samenloop van omstandigheden zorgde ervoor dat we nu al een complete reeks aan ons programma hebben toegevoegd en de eerste systemen klaar staan voor verzending.

Na jaren van productie van verschillende soorten airconditioners voor gebruik in Zone 2, vonden we het tijd voor een volgende stap. We gaan graag technische uitdagingen aan en de ontwikkeling van een systeem voor gebruik in Zone 1 lag daarmee voor de hand. We zagen dit ook als een mooie kans om te laten zien wat we kunnen. In 2017 hebben we schoorvoetend de eerste stapjes in de ontwikkeling van onze eigen productlijn explosieveilige airconditioners voor Zone 1 gezet.

Aan elektrische categorie 2 producten, bedoeld voor Zone 1 en Zone 21, worden hoge veiligheidseisen gesteld. Het ontwerp moet aan de Europese ATEX richtlijn voldoen en moet daarom door een Notified Body aan technische normen worden getoetst. Daarnaast worden hoge eisen gesteld aan het kwaliteitsmanagementsysteem van de fabrikant om zeker te stellen dat de geproduceerde units ook precies met het gecertificeerde ontwerp overeenkomen.

Als eerste stap hebben we ons gericht op de buitendelen. Door de uitgebreide besturing en het grote aantal componenten is de explosieveiligheid van dit deel het moeilijkst te realiseren. Daarnaast hadden we voor onszelf zware functionele eisen vastgelegd zoals de geschiktheid voor gebruik offshore, buitentemperaturen tot 55 °C en het gebruik als waterkoeler. Dit systeem hebben we vol trots op de Offshore & Energy beurs van 2018 aan onze klanten getoond.

Eind 2018 waren de binnenunits aan de beurt, uiteraard ook bedoeld voor gebruik in Zone 1. De markt voor deze units is niet zo groot maar er zijn opslagcontainers voor chemicaliën, proceslocaties of ruimtes voor het opladen van loodaccu’s waar geen betere alternatieven voor zijn.

Zo rond dezelfde tijd had een Amerikaanse fabrikant opdracht gekregen voor levering van een serie 7 kW Zone 1 binnenunits. Dit project bleek door de voorgeschreven ATEX richtlijn erg lastig en ze vroegen ons om hulp. Die kans hebben we met twee handen aangegrepen en direct besloten om niet één specifieke binnenunit te ontwerpen, maar een hele reeks met koelvermogens van 2 tot 14 kW en voorzien van explosieveilige ruimtethermostaat.

Parallel aan de certificering van de binnenunits door Kiwa Exvision hebben we voor deze klant tien systemen gebouwd. Direct na het verkrijgen van het EU Type Certificaat hebben we de productie afgerond en konden de systemen op transport naar de eindgebruiker. Zo hebben we onze Amerikaanse klant super snel kunnen helpen en staan we klaar om ook aan anderen te leveren.

Wilt u meer weten over onze Zone 1 airconditioners? Kijk dan op de productpagina of neem contact met ons op.

Deel dit bericht

Dit artikel is gepubliceerd door

Artidor Explosion Safety B.V. is opgericht in 1986 en een internationaal opererende onderneming gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van explosieveilige producten. Een deel van deze unieke producten worden als Artidor merkproduct op de markt...

Gerelateerde berichten